Werk-privé balans
Een goede werk-privé balans betekent dat u een evenwicht vindt tussen uw werkverplichtingen en uw privéleven. Het gaat om een gezonde mix van inspanning en ontspanning, en die hoeft niet per se 50/50 te zijn. Belangrijk is dat het op dat moment bij u past. Dat kan in een andere fase van uw leven weer anders zijn.
Geef aan wat u nodig heeft en leer 'nee' te zeggen wanneer uw grens bereikt is. Lukt dit al aardig? Dan bent u goed op weg. Heeft u nog wat hulp nodig? Dan staat ONVZ voor u klaar met praktische tips en informatie over vergoedingen.
Plan tijd voor uzelf
Plan uw privéactiviteiten net zo serieus in als uw werkafspraken. Blokkeer tijd in uw agenda voor ontspanning, sporten of andere activiteiten waar u energie van krijgt.
Haalbare doelen
Het is belangrijk om zowel op uw werk als privé doelen na te streven die haalbaar zijn. Heeft u een succes(je) geboekt? Geniet daar dan bewust van en vier het met anderen.
Een korte pauze doet wonderen
Neem af en toe een korte pauze om even op te laden. Een wandeling in het groen is bewezen stressverlagend en na een korte meditatie zit u weer vol energie.
Ga voor een gezonde levensstijl
U voelt zich lichamelijk en geestelijk beter als u gezond eet, regelmatig beweegt en goed slaapt. U kunt hierdoor beter omgaan met stress en herstelt sneller van klachten.
Zo heeft sporten vroeg in de ochtend zijn voordelen. Het brengt uw stofwisseling op gang, zet uw brein op scherp en geeft u een energieboost zodat u de hele dag beter presteert.
Geef aan wat u nodig heeft
Zoek uit wat belangrijk voor u is en wat u energie geeft. Vrienden, familie en collega's kunnen u daarbij helpen. Bespreek dit vervolgens ook op uw werk en geef aan wat u nodig heeft. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt.
Signalen van een burn-out: let op uzelf
Het is belangrijk om signalen van stress en een mogelijke burn-out te herkennen voordat het te laat is. Let hierop:
- U bent steeds moe, ook na voldoende slaap
- U kunt zich niet goed concentreren of een beslissing nemen
- U voelt zich moedeloos, of het nu om werk gaat of privé
- U heeft klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn. U bent niet fit
Dit kan uw werkgever doen
Bespreek uw klachten met uw leidinggevende. Misschien vindt u het moeilijk om werk en privé te scheiden? Spreek dan bijvoorbeeld af dat u geen werk e-mail meer leest in uw vrije tijd. Flexibele werktijden, meer thuiswerkdagen of een kortere werkweek kunnen ook helpen, dus geef aan wat u nodig heeft. Dit is ook goed voor uw werkgever.
Dankzij de aanpassingen herstelt u snel en bent u weer een stressvrije medewerker die met plezier werkt. Komt u er samen niet uit? Dan is het vaak mogelijk om een gesprek aan te vragen bij de bedrijfsarts. Ook als u nog niet ziek (gemeld) bent.
Deze tips helpen u om met u werkgever te praten over uw mentale gezondheid.
Hier kan ONVZ mee helpen
Via ONVZ kunt u coaching, therapie en online tools krijgen, die helpen om u weer beter te voelen en te herstellen van uw klachten. Heeft u Werkfit? Dan kunt u de modules van Mirro gratis gebruiken. Bijvoorbeeld Werkstress, Werkgeluk of Leven naar je waarden. Of kies voor online coaching via HeyCoach. Wilt u eerst weten hoe uw mentale gezondheid ervoor staat? Doe dan een mentale gezondheidscheck van GRIP.
Heeft u Vrije Keuze Optifit of hoger? Dan krijgt u een vergoeding voor een (online) training mindfulness.
Heeft u Bewuste Keuze en een aanvullende verzekering? Dan kunt u de mindfulness app Headspace gratis gebruiken.
Twijfelt u over uw klachten? Ga dan naar de huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar een praktijkondersteuner of een psycholoog.
Alle vergoedingen op een rij
-
Basisverzekering Vrije Keuze of Bewuste Keuze
- Ggz of online ggz
-
Werkfit
- Mirro met modules Werkstress en Werkgeluk
-
Bewuste Keuze Start en Extra
Vrije Keuze Optifit of hoger
- Preventiecursussen: (Online) training mindfulness
-
-
-
Werkfit
- Loop de stress uit uw lijf met Runningtherapie
Vrije Keuze
- Preventiecusussen waaronder Runningtherapie
-