Tips voor een succesvolle comeback: het belang van inzet en motivatie
Bram van Laarhoven is sportfysiotherapeut. Hij begeleidt mensen op de weg naar een optimaal herstel zodat ze hun sport weer kunnen beoefenen. Hij kijkt daarbij verder dan fysieke klachten: hij helpt sporters ontdekken hoe hun gedrag op het veld of tijdens een marathon een spiegel is voor hoe ze omgaan met uitdagingen in het dagelijks leven. 'Waarom ben je alleen tevreden met een podiumplek? Waarom wil je altijd alles geven, zelfs als dat keer op keer blessures oplevert? Naast de fysieke klacht zijn dit vragen die we hier ook samen onderzoeken, en het antwoord daarop vinden, dat vind ik een van de leukste dingen om te doen.'
Eigen inzet
Volgens Bram is een actieve rol van de cliënt cruciaal in het herstelproces. ‘Ik zie de mens achter de klacht. Tijdens de intake bespreek ik wat cliënten al hebben geprobeerd om te herstellen en hoe ze hun eigen rol zien. Het is belangrijk dat ze begrijpen dat herstel niet alleen afhankelijk is van de therapeut, maar vooral van hun eigen inzet, motivatie en reflectie.' Dit inzicht helpt cliënten om het proces niet passief te ondergaan, maar er actief aan bij te dragen.
Motivatie: hoe hou je het vast?
Iedereen verliest weleens de motivatie tijdens het herstelproces. Bram benadrukt dat dit niet alleen menselijk is, maar ook een kans biedt om opnieuw te evalueren. 'Bij verlies van motivatie kijk ik samen met cliënten terug: waar stonden we, welke stappen zijn al gezet, en wat is nu de volgende stap? Met tussentijdse metingen kijken we of onze aanpak werkt. Soms meten we hoe iemand de pijn ervaart, bijvoorbeeld met een pijnscore. Dit combineren we met objectieve waarden zoals gewrichtsmobiliteit, spierkracht en aerobe uithoudingsvermogen.
Twijfel en terugval
Een terugkerend thema in Brams praktijk is dat cliënten vaak advies krijgen van mensen uit hun sociale omgeving. 'Goedbedoelde adviezen of opmerkingen van anderen, zoals "jouw klacht had toch allang over moeten zijn?", kunnen twijfel zaaien. En bij twijfel ga je altijd zien dat mensen terugvallen, zelfs al hebben ze nog zoveel vertrouwen in hun eigen lichaam.’ Bram stelt dat het slechtste advies het advies is waar niemand op zit te wachten, vooral als het komt van iemand die uit bezorgdheid handelt. Uiteindelijk gaat het volgens hem om een persoonlijk plan dat past bij de klachten én bij de persoon. 'Herstellen is een proces waarin we samen optrekken en het liefst zo helder mogelijk communiceren.’
Vertrouwen terugwinnen
'Wat je ziet, is dat de verwachting bestaat dat iemand na de comeback op dezelfde manier weer zijn of haar sport kan beoefenen. Maar eigenlijk is het mooie: ze zijn nog dezelfde persoon, maar er is iets gebeurd. En juist daarmee dealen, fysiek en mentaal, dat is waar we cliënten volledig in begeleiden.'
Tip 1: Jij speelt een actieve rol in je herstel
Herstellen is geen passief proces; jij hebt een grote invloed op hoe dit verloopt. Zorg voor regelmatige slaaptijden, voldoende rust en ontspanning en let op je voeding. Hoe beter je deze voorwaarden creëert, hoe meer je jouw herstel kunt bevorderen.
Tip 2: Zoek alternatieven om in conditie te blijven
Als hardlopen tijdelijk niet mogelijk is door blessures, kijk dan naar alternatieven zoals zwemmen of fietsen. Als iemand bijvoorbeeld een afkeer van zwemmen heeft, vraag ik: 'Wat ben je bereid te doen om in conditie te blijven, zodat je straks weer kunt hardlopen?' Voorkom in ieder geval dat je er conditioneel en op belastbaarheid op achteruitgaat.
Tip 3: Herstel is niet alleen fysiek, het is ook mentaal
Herstel omvat meer dan alleen je lichaam. Vertrouwen in je lichaam terugwinnen is essentieel, zeker als je bang bent voor terugval, zoals bij een kruisbandblessure bijvoorbeeld. Het mentale aspect van herstel helpt je positief en veerkrachtig te blijven tijdens het proces.
Tip 4: Laat je niet te veel beïnvloeden door de verwachtingen van anderen
Je omgeving kan invloed hebben op je herstel. Soms voel je de druk van anderen die verwachten dat je al verder bent, vaak omdat je klacht niet meer zichtbaar is voor het oog van een leek. Het is belangrijk om je eigen proces te volgen. Focus op wat jíj nodig hebt om te herstellen.
ONVZ ondersteunt je met ruime zorgkeuze en ONVZ Vrije Keuze kent zeer ruime vergoedingen binnen de aanvullende verzekeringen, voor o.a. fysiotherapie en alternatieve zorg. Bekijk alle vergoedingen.
Ben je verzekerd met ONVZ Bewuste Keuze? Vanaf 1 januari 2025 is het mogelijk om je aanvullende zorgverzekering aan te vullen met een module met extra dekking voor fysiotherapie of alternatieve zorg. Kies daarin bewust, passend bij wat je nodig hebt. Ook dat is ONVZ. Bekijk modules.