
Zomertijd en slaap: hoe blijf je fit
De overgang naar zomertijd betekent dat we de klok een uur vooruit zetten.
Dit lijkt misschien onschuldig, maar voor veel mensen brengt deze verandering slaaptekort en andere gezondheidsklachten met zich mee.
Er wordt veel gesproken over de winterdip, maar er is ook een zomerdip waar je rekening mee kunt houden. Hoe beïnvloedt de zomertijd je slaap en welzijn? En hoe zorg je ervoor dat je fit aan de zomer begint? In dit artikel lees je alles over de impact van de zomertijd en handige tips om de overgang soepel te laten verlopen.

De zomertijd: waarom verzetten we de klok?
Twee keer per jaar wordt de klok verzet: in het voorjaar een uur vooruit en in het najaar een uur terug. Een handig ezelsbruggetje om dit te onthouden is: in het VOORjaar gaat de tijd een uur VOORuit.
De zomertijd werd oorspronkelijk ingevoerd om energie te besparen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog stelde Duitsland de zomertijd in om efficiënter met kolen om te gaan. Andere landen, waaronder Nederland, volgden dit voorbeeld. Hoewel de zomertijd na de Tweede Wereldoorlog werd afgeschaft, kwam deze in 1977 terug vanwege de oliecrisis. Sindsdien wordt er jaarlijks gediscussieerd over de voor- en nadelen van het verzetten van de klok.
De impact van zomertijd op slaap
Hoewel de zomertijd bedoeld is om langer van het daglicht te genieten, kan de overgang voor veel mensen nadelig uitpakken. Onze interne biologische klok wordt verstoord, wat leidt tot slaapproblemen en vermoeidheid. Dit heeft niet alleen invloed op ons welzijn, maar kan ook serieuze gevolgen hebben. Studies tonen aan dat in de eerste week na de overgang naar zomertijd het aantal hartaanvallen met 5 procent stijgt. Ook neemt het aantal verkeers- en werkongevallen toe door een gebrek aan slaap.
Of je veel last hebt van de zomertijd hangt af van je chronotype. Ochtendmensen passen zich doorgaans sneller aan, terwijl avondmensen tot wel vier weken nodig kunnen hebben om te wennen aan het nieuwe ritme. De gevolgen kunnen variëren van prikkelbaarheid en concentratieproblemen tot verminderde sportprestaties en een algemene zomerdip.
1. Bereid je lichaam voor
Begin zes dagen voor de zomertijd met een aanpassing van je
slaapschema. Ga elke avond tien minuten eerder naar bed, zodat je lichaam
geleidelijk went aan de nieuwe tijd.
2. Leef in het ritme van daglicht
Zodra het licht wordt, open je de gordijnen en begin je de dag. Natuurlijk ochtendlicht helpt je lichaam om cortisol aan te maken, waardoor je je wakker en energiek voelt. In de avond is het belangrijk om schermen te vermijden en te ontspannen bij schemerlicht, zodat je makkelijker in slaap valt.
3. Luister naar je lichaam
De eerste weken van de zomertijd kunnen vermoeiend zijn. Gun jezelf rustmomenten, doe een dutje als je moe bent en sta op als je vroeg wakker wordt. Een consistent slaapritme helpt om sneller aan de nieuwe tijd te wennen.
4. Overweeg slaaptherapie
Als je langdurig last hebt van slaapproblemen, kan slaaptherapie een oplossing bieden. Een slaapboekje of begeleiding kan helpen om je slaapgewoonten te verbeteren en structureel beter te slapen.
Conclusie
De overgang naar zomertijd kan je slaap en welzijn verstoren, maar met de juiste voorbereiding kun je de impact beperken. Door je lichaam geleidelijk aan te passen, in het ritme van daglicht te leven en goed naar je lichaam te luisteren, zorg je ervoor dat je fit aan de zomer begint. Gun jezelf een goede nachtrust, het is een kleine investering waar je een leven lang profijt van hebt!