Alle artikelen

Reisverzekering of zorgverzekering: welke sluit je af?

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 2 september 2024

Ook in het buitenland wil je goed verzekerd zijn voor onverwachte zorg. Wist je dat de basisverzekering alleen zorg vergoed tegen het in Nederland geldende tarief? Kosten boven dit bedrag zijn voor eigen rekening. Daarom is het verstandig om een zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met medische dekking af te sluiten. We zetten alle opties op een rij.

Een reisverzekering biedt vaak meerdere dekkingen zoals repatriëring, bagageverzekering en SOS hulpverlening. En is uit te breiden met modules zoals wintersport, risicovolle sporten, ongevallen, rechtsbijstand en autohulp.

Voor de volledige details, voorwaarden en vergoedingen van de diverse reisverzekeringen: informeer bij je reisverzekeraar of tussenpersoon.

Combineren van verzekeringen kan
Je kunt ervoor kiezen om de verzekeringen te combineren. Kijk goed naar hoe je reist, de bestemming en wat je nodig hebt. Dubbel verzekeren is zonde, maar onderverzekeren is ook geen goed idee. Want medische kosten in het buitenland kunnen snel oplopen. En dat kan dus flink in de papieren lopen.


Voorbeeld: Trek je drie weken door Azië, kies dan voor ONVZ Vrije Keuze Wereldfit en combineer dit bijvoorbeeld met een reisverzekering: modules bagage, geld en rechtsbijstand. Heb je ONVZ Bewuste Keuze Extra en ga je op autovakantie, verzeker je dan via de reisverzekering voor bijvoorbeeld repatriëring, bagage en autohulp. 

Zorgkosten in sommige landen erg hoog
De basisverzekering vergoedt zorgkosten tot het in Nederland geldende tarief. Privéklinieken in het buitenland rekenen vaak hogere tarieven dan staatsziekenhuizen. In vakantielanden zoals Griekenland, Spanje en Oostenrijk komen toeristen vaker in privéklinieken terecht. Bovendien zijn de zorgkosten in sommige landen nu eenmaal hoger dan in Nederland. Een arts bezoeken kost in Nederland gemiddeld € 140, maar in de VS is dat ongeveer € 240. Dit laat zien dat zelf bijbetalen snel kan oplopen en dat een goede verzekering geen overbodige luxe is.

Wie dekt de kosten?
Als je medische kosten maakt in het buitenland, kun je twee partijen aanspreken:

  1. De reisverzekeraar: alleen als je een reisverzekering hebt met dekking voor medische kosten.
  2. Je zorgverzekeraar: via de basisverzekering en aanvullende buitenlandverzekering

Wanneer je een reisverzekering hebt met medische dekking, neem dan eerst contact op met de reisverzekeraar. Zij ondernemen de nodige acties om de hulpverlening in gang te zetten en informeren zorgverleners over de vergoeding. Na ontvangst van de nodige administratie handelen zij de claim af en nemen contact op met de zorgverzekeraar voor een deel van de kosten.

Heb je geen reisverzekering met medische dekking? Neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

Reisadviezen zijn van invloed op de dekking
Check voor vertrek ook nog even de website Nederland Wereldwijd. Hier kun je per land het geldende reisadvies bekijken. Een reisadvies geeft aan of het veilig is om naar dat land te reizen. Hiervoor gebruikt de overheid kleurcodes. Is de code voor een land oranje of rood dan kan het zijn dat bepaalde dekkingen van de reis- en of zorgverzekering niet geldig zijn. Dit kun je nalezen in de verzekeringsvoorwaarden.

Voorschieten van zorgkosten niet nodig met EHIC
Met een European Health Insurance Card (EHIC) hoef je zorgkosten in het buitenland niet zelf voor te schieten. De EHIC vind je op (de achterkant van) je (digitale) zorgpas.

Meer informatie over EHIC en andere verzekeringsbewijzen.

Bron: Zorgwijzer.nl, NederlandWereldwijd.nl