Alle artikelen

Bescherm jezelf tegen insecten- en dierenbeten: tips en adviezen

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 4 september 2024

In de zomermaanden genieten we massaal van het buitenleven, maar de kans op insecten- en dierenbeten neemt in deze maanden ook sterk toe. Of je nu in Nederland blijft of naar een tropische bestemming afreist, beten en steken van muggen, kwallen, zee-egels, bijen, mieren, en zelfs gevaarlijkere dieren zoals schorpioenen en slangen, kunnen je vakantieplezier behoorlijk verstoren. In dit artikel geven we je praktische tips om deze beten te voorkomen, te herkennen en op de juiste manier te behandelen.

Hoe voorkom je beten en steken?

  1. Draag bescherming: Lange mouwen en broeken, bijvoorbeeld in de avonduren wanneer muggen het meest actief zijn, kunnen veel narigheid voorkomen. Lichte kleuren zijn hierbij het beste omdat donkere kleuren insecten aantrekken.
  2. Gebruik insectenwerende middelen: DEET is een effectief middel tegen veel soorten insecten. Zorg ervoor dat je een middel kiest met een concentratie van minstens 30% DEET voor optimale bescherming.
  3. Vermijd stilstaand water: Muggen broeden in stilstaand water. Voorkom daarom dat je in de buurt komt van plassen, vijvers en slecht onderhouden zwembaden.
  4. Draag waterschoenen: Aan het strand of in zee zijn waterschoenen een goede bescherming tegen kwallen en zee-egels. Zo voorkom je pijnlijke ontmoetingen met deze zeedieren.
  5. Vermijd geurende verzorgingsproducten: Geuren van parfums, lotions en zepen kunnen insecten aantrekken. Kies voor geurloze of milde, natuurlijke producten.

Hoe herken je beten en steken?

Het is belangrijk om de symptomen van verschillende beten te kunnen herkennen, zodat je snel en effectief kunt handelen.

  • Muggenbeten: Deze herken je aan rode, jeukende bultjes. Ze zijn vaak klein en verschijnen in groepjes.
  • Bijen- en wespensteken: Deze veroorzaken directe pijn en een rode zwelling. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een allergische reactie met ernstigere symptomen zoals ademhalingsproblemen.
  • Tekenbeten: Een rode plek die langzaam groter wordt (vaak met een duidelijke rode ring eromheen) kan wijzen op een tekenbeet. Controleer altijd je lichaam na een wandeling in de natuur.
  • Kwallensteken: Dit veroorzaakt een branderige pijn, roodheid en zwelling. Spoel de steekplaats af met zeewater en vermijd zoet water, omdat dit de situatie kan verergeren.
  • Slangenbeten: In Nederland zijn slangenbeten zeldzaam en meestal niet gevaarlijk, maar in tropische gebieden kunnen ze zeer ernstig zijn. Symptomen zijn onder andere zwelling, hevige pijn en misselijkheid. Bij een giftige beet zijn er vaak twee duidelijke gaatjes te zien op de huid, veroorzaakt door de giftanden van de slang. Deze zijn meestal dieper en verder uit elkaar in vergelijking met een niet-giftige beet.
Vrouw sprayt middel tegen insecten

1. Reinig de wond: Spoel de bijtwond goed uit met lauw water uit de kraan of douche. 1 of 2 minuten spoelen is voldoende.

2. Koel de plek: Koel de plaats van de steek met een nat kompres of een coldpack. Je kunt daarna de wond insmeren met een zalf of crème met menthol of aloë vera, vaak zijn deze goedjes te verkrijgen bij de lokale drogisterij. Dit zorgt ervoor dat de beet of steek gekoeld blijft en minder irritatie opwekt.

3. Houd de wond in de gaten: Let op tekenen van infectie zoals toenemende roodheid, zwelling of pus. Raadpleeg een arts als deze symptomen optreden.

4. Raadpleeg medische hulp bij ernstige reacties: Bij hevige allergische reacties, zoals ademhalingsproblemen, duizeligheid, misselijkheid, braken of bewusteloosheid, is het van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp in te schakelen. Kijk ook uit voor steken en beten in de mond en keelgedeelte. Dit kan namelijk zorgen voor ernstige ademhalingsproblemen.

Feiten en cijfers

Het aantal insectenbeten stijgt significant in de zomermaanden. Volgens de GGD zijn muggenbeten de meest voorkomende beten in Nederland. Exacte cijfers variëren, maar het RIVM schat dat een persoon in Nederland in de zomerperiode gemiddeld zo’n 10-50 keer door een mug kan worden gebeten. Tekenbeten daarentegen komen vooral voor in bosrijke gebieden en kunnen gevaarlijk zijn omdat zij potentieel de ziekte van Lyme met zich meedragen. Van de jaarlijkse 1,5 miljoen tekenbeten leidt ongeveer 2-3% tot de ziekte van Lyme, wat neerkomt op ongeveer 27.000 tot 45.000 gevallen per jaar. Wereldwijd worden jaarlijks miljoenen mensen getroffen door ziekten die via insecten worden overgedragen, zoals malaria en dengue.

Bereid je goed voor

Door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen en te weten hoe je moet handelen bij een beet of steek, kun je veel leed voorkomen en genieten van het zorgeloze buitenleven. Voor meer informatie en preventieve maatregelen kun je terecht bij ONVZ, waar aanvullende verzekeringen zoals Wereldfit je ondersteunen met vaccinaties en preventieve geneesmiddelen. Bezoek ook websites van gezondheidsinstanties zoals de GGD en Thuisvaccinatie voor meer tips en adviezen.

Bescherm jezelf en je geliefden tegen de ongemakken en gevaren van insecten- en dierenbeten, zodat je optimaal kunt genieten van het buitenleven!