Wintertijd: zo zit het
Elk jaar gaat in het laatste weekend van oktober de wintertijd in. Dan gaat de klok een uur terug. Als we de klok verzetten naar wintertijd, kunnen we een uur langer slapen, is het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker.
Wanneer gaat wintertijd precies in?
De wintertijd gaat dit jaar in tijdens de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober. Door de klok een uur achteruit te zetten wordt het 's avonds eerder donker. Om 03.00 uur schakelen we over op wintertijd. De klok wordt dan een uur achteruit gezet naar 02.00 uur.
Waarom is er wintertijd?
In Nederland is de 'standaardtijd’ wintertijd. De term wintertijd is ontstaan door het invoeren van zomertijd. In 1977 is zomertijd ingevoerd met het idee om energie te besparen. In zomertijd is het namelijk langer licht en daardoor zetten mensen 's avonds later de lampen aan.
Wat zijn de effecten van wintertijd?
Iedereen reageert anders op wintertijd. Sommige mensen hebben nergens last van, terwijl anderen het gevoel van een jetlag ervaren. Zij zijn moe en futloos, kunnen niet goed slapen en hebben minder eetlust. Gelukkig zijn de meeste mensen binnen paar dagen gewend aan hun nieuwe ritme.
1. Regelmaat
Onze biologische klok heeft baat bij regelmaat. Probeer daarom op dezelfde tijd op te staan en naar bed te gaan. Dat kan helpen om sneller in je nieuwe ritme te komen.
2. Voldoende daglicht
Daglicht zorgt ervoor dat we ons energiek en fris voelen en dat onze biologische klok goed werkt. Probeer daarom elke dag voldoende daglicht te krijgen.
3. Voeding
Voeding kan een rol spelen om beter te slapen. Zo kan te veel cafeïne leiden tot rusteloosheid en slaapproblemen. Heb je moeite om je aan te passen aan wintertijd? Probeer dan niet te veel cafeïne binnen te krijgen. Ook een slaapmutsje kan je beter laten staan. Door alcohol val je misschien sneller in slaap, maar de slaap is minder diep en rustig.
4. Zet de klok al eerder terug
Het kan helpen om alvast eerder op de avond de klok terug te zetten. Zo kan je rustiger wennen aan de nieuwe tijd dan wanneer je de klok pas vlak voor het slapen terugzet.
5. Verminder schermtijd
Met je televisie of telefoon kun je heerlijk ontspannen, maar het kunstmatige licht van deze beeldschermen onderdrukt de aanmaak van melatonine: een hormoon dat een rol speelt in het slaap-waakritme van ons lichaam. Probeer daarom minimaal een uur voordat je gaat slapen niet meer naar een beeldscherm te kijken.