
Gezond vakantie vieren: Zo houd je jezelf fit
Vakantie is een geweldige manier om je gezondheid een boost te geven. Het verlaagt stress en helpt je om weer op te laden. Helaas is vakantie niet altijd zorgeloos. Hitte, hoge luchtvochtigheid, verandering in eetpatroon, verontreinigd water of blootstelling aan bacteriën en parasieten kunnen roet in het eten gooien. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Ga verstandig om met hitte
Tijdens je vakantie wil je genieten van de zon, maar hitte en hoge luchtvochtigheid kunnen in het buitenland een andere uitwerking hebben dan je gewend bent. Dit merk je niet altijd gelijk. Het is daarom slim om je tempo en gedrag aan te passen. Net als de locals dat doen. Dus neem siësta en maak die mooie fietstocht of wandeling liever in de vroege ochtend of avond.
Zonnesteek en hitteberoerte
Hoofdpijn, duizeligheid, koorts, misselijk en spierkrampen zijn symptomen van een zonnesteek. Je kunt hier last van krijgen als je te lang onbeschermd in de zon hebt gezeten. Maar ook zonder de zon op je huid kan hitte gevaarlijk worden. Je kunt dan een hitteberoerte krijgen: je lichaamstemperatuur stijgt, je voelt je uitgeput, verward en je kunt niet meer zweten. Dit is een ernstige situatie die vraagt om een behandeling door een arts.
Hoge luchtvochtigheid
Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe hoger ook de gevoelstemperatuur. Dit komt omdat het ‘koelmechanisme’ van ons lichaam, zweten, dan niet goed meer werkt. Om te koelen moet het zweet op de huid verdampen. En juist wanneer de luchtvochtigheid erg hoog is lukt dat niet. Als zweten je lichaam niet afkoelt, dan kun je oververhit raken.
Voorkom oververhitting
Voorkom oververhitting en een zonnesteek door voldoende te drinken, een hoed of petje te dragen en niet te lang in de zon te zitten. Doe rustig aan en zoek zoveel mogelijk de schaduw en verkoeling op.
Kies voor veilig water
Drinkwater
In Nederland is kraanwater van hoge kwaliteit, maar in veel populaire vakantielanden kun je beter flessenwater drinken om maag- en darmklachten te voorkomen. In veel Oost-Europese landen is de kwaliteit van kraanwater slecht en dat is slecht voor je gezondheid. In Zuid-Europa bevat kraanwater veel chloor en ijzer en dat zorgt vooral voor een ‘nare’ smaak. Neem een hervulbare drinkfles mee: op veel plekken, zoals hotels en luchthavens zijn tappunten met veilig drinkwater beschikbaar. Dit bespaart ook nog eens plastic afval. Het lekkerste en schoonste kraanwater tap je overigens uit Scandinavische kranen.
Zwemmen in open water
Wist je dat je er gevaren schuilen in zwemmen in (stilstaand) open water, zoals een meertje? Zo kun je last krijgen van zwemmersjeuk, botulisme (kadavers van vissen en vogels met botulisme zijn bron van besmetting op mens) en blauwalg (bacterie). Maar ook Cryptosporidium (parasiet) en de Ziekte van Weill (overgedragen via rattenurine in het water) komen voor. Wil je een duik nemen in Nederlands water, bekijk dan op de website Ons water waar je veilig kunt zwemmen. Ben je in het buitenland, wees alert op waarschuwingsborden of check bij de lokale autoriteiten.
Wees ook alert op stroming, objecten in het water, watersporters, eb en vloed en de watertemperatuur. Ga je zwemmen in open water, zorg dan dat iemand je in de gaten houdt.
Zorg voor je darmen
Het kan een vervelend gevolg zijn van op vakantie gaan: je darmstelsel doet niet wat het moet doen. Je eet anders dan thuis en op andere tijdstippen. Ook hitte kan van invloed zijn op je stoelgang. Diarree en verstopping (obstipatie) zijn veelvoorkomende reizigerskwalen die je vakantie behoorlijk kunnen beïnvloeden.
Verstopping
Obstipatie kan ontstaan door stress en een ander eetpatroon met minder vezels. Sommige mensen hebben daarnaast moeite met naar het toilet gaan op een andere plek. Probeer vakantiestress zoveel mogelijk te voorkomen en geef jezelf voldoende rust en beweging. Dit heeft een positieve invloed op je darmen. Eet vezelrijke voeding, zoals fruit, groenten en bruin brood en drink voldoende. Probeer zo regelmatig mogelijk te eten. Weet je van tevoren al dat een verstopping op de loer ligt, neem dan wat vezelzakjes mee op vakantie. Je haalt ze bij de apotheek.
Diarree en uitdroging
Het tegenovergestelde van verstopping is diarree, wat kan leiden tot uitdroging. Symptomen zijn misselijkheid, buikkrampen en overgeven. Voorkom diarree door hygiënische maatregelen te nemen en altijd flessenwater te gebruiken. Neem ORS en diarreeremmers mee op reis. ORS helpt bij het herstellen van het vocht- en zoutgehalte van je lichaam bij braken en diarree. Gebruik diarreeremmers alleen bij diarree zonder koorts of bloed/slijmbijmenging. Bij koorts of uitdrogingsverschijnselen, raadpleeg een arts.
Voorkom diarree:
- Was je handen regelmatig met zeep en laat ze drogen aan de lucht
- Gebruik flessenwater, ook bij het tandenpoetsen
- Open zelf je flesje of blikje drinken in restaurants
- Vermijd ijsblokjes gemaakt van kraanwater, ongepasteuriseerde melkproducten, roomijs, rauwe groenten, en salades
- Was en schil je fruit zelf en eet alleen goed doorbakken vlees of vis
Bronnen: ggdreisvaccinaties.nl, onswater.nl, iplo.nl