Reizen met een voedselallergie: zo bereid je je voor
Een voedselallergie kan lastig zijn, vooral in het buitenland. Het eten kan anders zijn dan je gewend bent en je spreekt de taal misschien niet goed. Ook kunnen ingrediënten en bereidingswijzen onbekend zijn. Hoe blijf je veilig eten en voorkom je medische problemen? Met onze praktische tips houd je alles onder controle en geniet je zorgeloos van je vakantie.
Vertaalde woordenlijst
Communicatie is key, zeker met een voedselallergie in het buitenland. Gebruik de Woordenlijst Voedselovergevoeligheid om makkelijk in een andere taal aan te geven welke voedingsmiddelen je moet ontwijken. Zo voorkom je problemen in winkels en restaurants. Markeer je allergieën op de lijst en houd deze altijd bij je. Gaat het toch mis en krijg je ernstige symptomen na het eten? Door de lijst weten omstanders sneller wat er speelt en kunnen ze goed handelen.
Eten op bestemming
Verblijf je in een hotel of appartement inclusief maaltijden? Neem dan van tevoren contact op om je allergieën te bespreken. Meestal houdt een accommodatie hier rekening mee. Neem voor de zekerheid wel een ‘nood voedselpakketje’ mee. Fijn bij vertraging of als er bij aankomst toch niet voldoende rekening is gehouden met je dieet.
Veel uiteten tijdens je vakantie? Wees dan voorzichtig met risicovolle producten zoals rauw vlees, vis, onverpakt ijs en gesneden groenten en fruit. Volg de vuistregel: ‘Cook it, peel it, boil it, or forget it’ en geniet met vertrouwen van de lokale gerechten.
Medicatie
Zorg ervoor dat je genoeg anti-allergiemedicijnen bij je hebt en verdeel ze over verschillende tassen. Zo blijf je voorbereid als je bagage verloren gaat. Heb je injecties nodig? Vraag je apotheek of arts om een medisch paspoort en stop de Epi-pen altijd in je handbagage. Neem een noodset mee voor noodgevallen en zorg ook voor een ondertekend noodplan van je arts. Dit is extra belangrijk als je ver van een ziekenhuis bent.
Etiketten
Leer een paar belangrijke woorden over je allergie uit je hoofd in de taal van je bestemming. Zo lees en begrijp je de etiketten op verpakkingen makkelijker. In EU-landen moeten alle ingrediënten en veelvoorkomende allergenen zoals koemelk, noten en tarwe op verpakkingen staan. Het allergiewoordenboek is een handig hulpmiddel en helpt je om etiketten in verschillende talen te begrijpen.
Voedselallergiepas
Regel een voedselallergiepas met je persoonlijke gegevens en allergie-informatie. Door het formaat van een pinpas draag je de pas makkelijk bij je. Handig en veilig!
Vertaalapp
Nooit met je mond vol tanden staan? Download een vertaal-app die ook offline werkt, zoals Google Translate of iTranslate. Zo heb je altijd de juiste vertalingen bij de hand.
ICE op mobiel
Wie moet gebeld worden bij een noodsituatie? Zet belangrijke nummers onder de naam ICE (In Case of Emergency) in je telefoon. Zo kunnen hulpverleners snel de juiste persoon bereiken. Voor meerdere contactpersonen gebruik je ICE1, ICE2, ICE3, enzovoort.
GGD reist mee
De GGDreistmee-app biedt reistips, informatie over ziekten en vaccinaties, noodnummers en actuele updates van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sla belangrijke adviezen op en ontvang via gps pushberichten over uitbraken.
Goed voorbereid op vakantie
Kortom: met de juiste voorbereiding geniet je zorgeloos van je vakantie, zelfs met een voedselallergie. Zorg voor een vertaalde woordenlijst en een noodpakketje. Let ook op lokale voedingsrisico's en neem voldoende medicatie en een voedselallergiepas mee. Gebruik tot slot handige apps en tools voor extra zekerheid. Volg deze tips en geniet van je welverdiende vakantie. Goede reis!
Onverhoopt medische hulp nodig tijdens je reis? Met deze tips ben je goed voorbereid.