Alle artikelen

Medicijnen mee op reis: wat je moet weten

  • Categorie: Levensstijl
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 13 augustus 2024

Ongeveer 11 miljoen Nederlanders slikken medicijnen. Geldt dit ook voor jou en ga je op vakantie naar het buitenland? Controleer dan ruim voor vertrek of je een medicijnverklaring nodig hebt. In sommige gevallen is een medicijnpaspoort of medicatieoverzicht namelijk niet voldoende bij het passeren van de douane. Maar hoe weet je nu wat je precies nodig hebt? In dit artikel leggen we het haarfijn uit.

Is een medicijnverklaring verplicht?

Of je een medicijnverklaring nodig hebt hangt af van het soort geneesmiddel, je bestemming en de duur van je reis. Ga naar de website van CAK en vul daar de ‘Medicijnen mee op reis-hulp’ in. Je krijgt direct te zien of een medicijnverklaring nodig is. Zo ja, dan kun je deze meteen aanvragen bij CAK. Let op: doe dit minimaal 4 weken voor vertrek, zodat je de verklaring op tijd in huis hebt.

Voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen, zoals zware pijnstillers, slaap- en kalmeringsmiddelen en ADHD-medicijnen, is altijd een medicijnverklaring nodig. Deze middelen kunnen als drugs gezien worden en hiermee krijg je problemen bij de douane. Je kunt op de website van CAK nakijken om welke medicijnen het gaat. 

Tip 1

Op vakantie naar Turkije, Aruba of Curacao? Dan heb je een speciale medicijnverklaring nodig. Vraag deze aan bij CAK. 

Tip 2

Doe medicijnen altijd in de handbagage. Dan kun je er altijd makkelijk bij.

Paspoort medicijnverklaring op reis

Injectienaalden, gekoelde en vloeibare medicijnen en medische bagage

Ga je op reis met het vliegtuig? Injectienaalden, gekoelde en vloeibare medicijnen mogen mee aan boord van het vliegtuig. Injectienaalden moeten goed verpakt zijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor het koel houden van je medicijnen, aan boord van het vliegtuig zijn daar geen mogelijkheden voor. Vloeibare medicijnen mag je onbeperkt meenemen aan boord. Dat geldt ook voor medische bagage. In de meeste gevallen is wel een medische verklaring nodig. Check dit voor vertrek bij de luchtvaartmaatschappij.

Medicijnpaspoort of medicatieoverzicht

Geen medicijnverklaring nodig? Dan kan een medicijnpaspoort (ook welmedicatie overzicht genoemd) alsnog erg handig zijn. Bijvoorbeeld als je je medicijnen bent vergeten en nieuwe nodig hebt, of naar een dokter moet. Een medicijnpaspoort is niets meer dan een overzicht van alle medicijnen die je gebruikt en ook je allergieën. De apotheek in Nederland kan een medicijnpaspoort of medicatieoverzicht voor je uitprinten.

Voor meer informatie over reizen met medicijnen, bezoek de website van Apotheker.nl.

ADHD-medicijnen meenemen naar het buitenland

Mensen met ADHD die hier medicijnen voor gebruiken en op reis gaan naar het buitenland hebben bijna altijd een medicijnverklaring nodig. Dat komt omdat de werkzame stoffen in deze geneesmiddelen vallen onder de Opiumwet. Voor ADHD-medicijnen met de werkzame stoffen atomoxetinehydrochloride en guanfacinehydrochloride is géén medicijnverklaring nodig. Bevat je medicijn één van de volgende stoffen (check in de bijsluiter), dan is zo’n verklaring wél nodig:

  • Lisdexamfetaminedimesylaat
  • Methylfenidaathydrochloride
  • Dexamfetaminesulfaat


Vraag een medicijnverklaring aan via de website van CAK

Check je reisverzekering op medische dekking

Heb je een zorgverzekering bij ONVZ met de uitbreiding Wereldfit of Op Reis of een reisverzekering? Controleer voor vertrek of medische zorg in het buitenland is meeverzekerd.

Heb je alleen de basisverzekering ONVZ Bewuste Keuze of de aanvullende verzekering ONVZ Bewuste Keuze Start? Dan vergoeden we zorgkosten in het buitenland tot het Nederlandse tarief.