Ik wil zwanger worden
Wanneer u een kinderwens heeft, dan wilt u de kans op een zwangerschap en een gezond kindje zo groot mogelijk maken. Op deze pagina delen wij tips en nuttige links met u.
Wat is uw situatie?
- Ik wil zwanger worden
- Ik wil zwanger worden, maar het lukt niet
Naar de huisarts
Het is heel normaal als zwanger worden niet binnen een jaar lukt. Gezond leven kan de kans op een zwangerschap vergroten. U kunt met uw zwangerschapswens en -vragen bij de huisarts terecht voor een zogenaamd preconceptueel-consult. Samen met de huisarts bespreekt u uw lichamelijke en geestelijke gezondheid in het verleden en heden. Als dat nodig is krijgt u leefstijltips en/of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener.
Feiten en fabels over zwanger worden
Er zijn veel feiten en fabels over zwanger worden. We zetten hieronder een aantal feiten op een rij.
Feit:
- Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat gezond eten, een gezond gewicht, voldoende beweging, een goede mentale gezondheid, stoppen met roken en minder alcohol drinken de kans op een zwangerschap kunnen vergroten.
- Aangeraden wordt om als vrouw alvast te starten met het slikken van foliumzuur (vitamine B11).
- Zwanger worden draait vooral om timing. Het is daarom goed om precies te weten wanneer uw vruchtbare dagen zijn. Het bijhouden van uw cyclus of een ovulatietest kan uitkomst bieden.
- Voor mannen geldt het advies: vermijd alles wat oververhitting van de zaadballen kan veroorzaken, zoals strakke broeken dragen, regelmatig sauna-bezoek, warme ligbaden en elektrische dekens. Oververhitting kan leiden tot verminderde zaadkwaliteit. De vorming van een zaadcel duurt drie maanden. Het is belangrijk om te beseffen dat veranderingen in uw leefstijl pas na 3-4 maanden merkbaar zijn in de kwaliteit van het zaad.
Naast feiten, doen er ook veel fabels de ronde over zwanger raken. Hieronder vindt u een aantal linkjes naar betrouwbare informatie over zwanger worden.
Alles over zwangerschap en geboorte
Bent u zwanger? Gefeliciteerd! Een bijzondere periode in uw leven waar veel bij komt kijken. U moet van alles regelen: van kraamzorg tot kraampakket. ONVZ helpt u hier graag bij. Daarnaast geven we tips en adviezen voor een goede en gezonde zwangerschap.
Alle vergoedingen op een rij
-
Basisverzekering Vrije Keuze
Basisverzekering Bewuste Keuze
- Advies en 1 keer per kalenderjaar Stoppen-met-rokenprogramma
-
-
-
Werkfit
Goed om te weten
-
Kunt u kinderen krijgen als u lesbisch, homo, bi of transgender bent? Jazeker, dat kan. In Nederland groeien steeds meer kinderen op in een ‘roze’ of ‘regenboog’ gezin. Kijk voor meer informatie over roze ouderschap op de website meerdangewenst.nl.
Alle vergoedingen rondom zwanger worden staan boven het onderdeel Goed om te weten bij elkaar. Heeft u daar vragen over, neem dan contact met ons op.
-
Heeft u een kinderwens maar geen partner en/of wordt u al wat ouder? Dan kunt u uit voorzorg eicellen laten invriezen. De basisverzekering vergoedt dit niet, u betaalt dit zelf. Wilt u vanwege een medische reden eicellen of zaadcellen laten invriezen, bijvoorbeeld omdat u (of uw partner) ernstig ziek bent? Dan wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering als medisch-specialistische zorg. Uw arts kan u meer vertellen hierover.
-
De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.