Gezinsuitbreiding

Als zwanger worden niet lukt

Heeft u een kinderwens? Helaas gaat zwanger worden niet altijd vanzelf. De meeste vrouwen/stellen lukt het niet om binnen drie maanden zwanger te worden. Zelfs na een jaar is het bij één op de tien gezonde, jonge stellen niet gelukt.

Wat is uw situatie?

  • Ik wil zwanger worden
  • Ik ben na een jaar proberen nog niet zwanger
  • Ik kan om medische reden niet zwanger worden
  • Als de zwangerschap eindigt in een miskraam

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Als blijkt dat er een medische reden is waardoor zwanger worden niet lukt, dan zijn er verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen mogelijk. Denk aan hormonen. Een vruchtbaarheidsbehandeling aangaan is zwaar, zowel lichamelijk als geestelijk. Het is daarom belangrijk dat u zich vooraf goed informeert. Onze ZorgConsulenten kennen het zorgveld goed en beschikken over ruime medische kennis. ZorgConsulenten zijn geen zorgverleners en kunnen geen diagnose stellen. Ze kunnen u wel adviseren en ondersteunen hierbij. Bijvoorbeeld wanneer u een luisterend oor nodig heeft.

Vruchtbaarheidsbehandelingen in het buitenland

Steeds vaker zetten stellen de stap naar het buitenland voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Bijvoorbeeld omdat er in het buitenland behandelingen of technieken worden aangeboden die in Nederland (nog) niet zijn goedgekeurd. Nederlandse gynaecologen vinden het belangrijk dat de veiligheid en het nut van nieuwe behandelingen eerst bewezen worden. Deze technieken worden om die redenen vaak niet vergoed door uw zorgverzekering. 

Wilt u toch naar het buitenland voor een vruchtbaarheidsbehandeling? Lees de voorwaarden dan eerst goed door, zodat u achteraf niet voor financiële – of medische verrassingen komt te staan.

Let ook op bij voorgeschreven medicijnen. In Nederland vallen ivf-medicijnen vaak onder de kosten van het ziekenhuis. U betaalt ze dan niet apart. Voor sommige medicijnen gaat u naar de apotheek en geldt een aparte vergoeding. Haalt u medicijnen in het buitenland? Dan geldt dat de basisverzekering deze op dezelfde manier en tot hetzelfde bedrag vergoedt als medicijnen die u in Nederland krijgt. Wilt u weten of een medicijn, dat uw arts voorschrijft, vergoed wordt? Neem contact met ons op en wij zoeken dit voor u uit. Zo komt u achteraf niet voor vervelende financiële verrassingen te staan.

De voordelen

  • U krijgt toelichting en onafhankelijk advies van een medisch specialist over uw klacht, diagnose of behandeling.
  • U stelt uw vragen telefonisch of via beeldbellen aan de specialist, dus u hoeft de deur niet uit. 
  • Snel en laagdrempelig: u belt een ZorgConsulent en die u kan aanmelden voor een afspraak. 
  • U ervaart meer regie en uw privacy is gegarandeerd. 
  • Voor verzekerden met een ONVZ Vrije Keuze basisverzekering.

Emotionele steun

Een vruchtbaarheidstraject brengt veel emoties en vragen met zich mee. Waarom lukt het niet om zwanger te worden, welke medische opties zijn er, hoe ga ik om met teleurstelling? 

De meeste ziekenhuizen bieden psychologische ondersteuning aan, voor zowel de vrouw als de partner. Vraag hier vooral zelf naar bij uw arts.  Ook wanneer de vruchtbaarheidsbehandeling afgerond is en u ongewild kinderloos blijft. ONVZ is er ook dan voor u. Wij vergoeden diverse vormen van de POH-ggz (praktijkondersteuner ggz bij de huisarts) kan vaak al goed helpen. Zij kunnen u ook doorverwijzen naar een voor u geschikte behandelaar.

Tip: bezoek de website van Freya – vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen voor informatie en lotgenotencontact.

Regular image

ONVZ Keuzehulp: wel of geen ivf?

Komt u in aanmerking voor een ivf-traject? Dan is het fijn als u van tevoren weet wat er allemaal op u afkomt. De ONVZ Keuzehulp helpt u hierbij. Na het invullen:

  • kent u alle behandelopties voor uw diagnose
  • weet u wat de voor- en nadelen zijn van ivf
  • weet u wat voor u belangrijk is
  • bent u goed voorbereid op het gesprek met uw zorgverlener

Hulp nodig bij het invullen? Onze ZorgConsulenten staan voor u klaar.

Naar de ONVZ Keuzehulp ivf

Alle vergoedingen op een rij

Goed om te weten

      • IUI: IUI is een vruchtbaarheidsbehandeling. Bij deze vruchtbaarheidsbehandeling wordt het zaad eerst bewerkt en daarna in de baarmoeder gebracht. Op die manier wordt de natuur een handje geholpen.

      • ICSI: Bij Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI) vindt de bevruchting buiten het vrouwenlichaam plaats. Bij ICSI wordt met een pipet in elke eicel één zaadcel naar binnen gebracht.

      • IVF: Bij ‘in vitro fertilisatie’ (IVF) vindt de bevruchting buiten het vrouwenlichaam plaats. Dit gebeurt in een laboratorium. Bij IVF worden in het laboratorium de zaadcellen bij de eicellen geplaatst. De zaadcel moet dan zelf een eicel binnen gaan (bevruchten).

      • IVF poging:

        Een ivf- of icsi-poging bestaat uit 4 fases:

        • fase 1: de hormonale behandeling voor rijping van uw eicellen
        • fase 2: de follikelpunctie (het aanprikken van de eiblaasjes om eicellen te verkrijgen)
        • fase 3: de laboratoriumfase, waarin uw eicellen worden bevrucht met zaadcellen en uitgroeien tot een embyro
        • fase 4: het bij u terugplaatsen van 1 of 2 embryo's, 1 keer of vaker

        Als in fase 2 de punctie gedaan is, telt de behandeling mee als poging. Dat is ook zo als er bij het aanprikken geen rijpe eicellen verkregen zijn. De poging loopt door tot alle ingevroren embryo’s zijn teruggeplaatst, of totdat er een doorgaande zwangerschap tot stand komt.

        • Volgt een doorgaande zwangerschap? Als er ingevroren embryo’s over zijn, dan valt het later terugplaatsen daarvan onder de vergoeding voor vruchtbaarheidsbehandelingen.
        • Volgt geen doorgaande zwangerschap? Dan is de poging geëindigd.

        Start u opnieuw met fase 1 of 2? Dan telt dat als een nieuwe poging. Let op: de Vrije Keuze Basisverzekering vergoedt een nieuwe poging niet als er nog ingevroren embryo’s over zijn. En het bewaren van de embryo’s uit de nieuwe poging ook niet.

        Als er wél een doorgaande zwangerschap tot stand komt, dan begint het tellen van de pogingen opnieuw. Dan geldt een volgende behandeling als een nieuwe 1e poging.

        We spreken van een doorgaande zwangerschap als het embryo leeft:

        • 12 weken na de laatste menstruatie bij een spontane zwangerschap
        • 10 weken na het moment van de follikelpunctie
        • 9 weken en 3 dagen bij implantatie van een ingevroren embryo

     

    • Follikelpunctie: Een follikelpunctie is een medische ingreep. Eicellen bevinden zich de ei blaasjes. Het aanprikken van de ei blaasjes om de eitjes ‘te oogsten’ wordt follikelpunctie genoemd.

    • Extreme OAT: Verminderde zaadkwaliteit, kijk voor meer uitleg op freya.nl.

    • PCOS: PCOS is een hormonale afwijking waarbij de eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. Zonder eisprong kan de vrouw niet zwanger worden! Bij PCOS zijn de eicellen van de vrouw niet in staat te rijpen en blijven in de eierstokken achter en vormen met vocht gevulde blaasjes, cysten.  De symptomen van PCOS zijn dikker worden, acne, beharing op vreemde plaatsen, onregelmatige cyclus. uitblijven van de menstruatie.

    • Endometriose:  Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder ("het endometrium" genoemd), buiten de baarmoeder wordt aangetroffen, waar het een chronische ontstekingsreactie veroorzaakt die kan resulteren in littekenweefsel. De symptomen van endometriose zijn pijnlijke menstruatie, pijnlijke ovulatie, pijn tijdens of na geslachtsgemeenschap, hevig bloeden, chronische bekkenpijn, vermoeidheid en onvruchtbaarheid. Deze symptomen kunnen van invloed zijn op het algemene fysieke, mentale en sociale welzijn.
  • PCOS en endometriose kan het zwanger worden bemoeilijken. Heeft u de diagnose PCOS of endometriose gekregen? Informeert u zich dan goed over uw opties. Op de volgende websites kunt u meer informatie vinden:

    PCOS
    - Thuisarts.nl
    - Stichting PCOS

    Endometriose
    - Thuisarts.nl
    - Endometriose stichting

  • Moet u een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan? Kies de kliniek dan met zorg. Want een vruchtbaarheidsbehandeling is een intensief traject. U zult de kliniek veel bezoeken. Misschien is reistijd daarom een afweging voor u. Voor anderen is het slagingspercentage IVF of de patiënttevredenheid juist doorslaggevend. In sommige gevallen krijgt u te maken met een wachttijd. Onze ZorgConsulenten helpen u graag bij het maken van de juiste keuze voor u en kunnen bemiddelen bij wachttijden. Op de website van Freya vindt u meer informatie over het kiezen van een kliniek. 

  • Sommige kosten worden alleen in bijzondere situaties vergoed:

    • hysteroscopie (onderzoek met of zonder behandeling met een kijkbuisje in de baarmoeder);
    • PGD/PGT (Preïmplantatie Genetische Diagnostiek/Test);
    • tese behandeling.

     

    Als u het onderzoek of de behandeling in het buitenland uit laat voeren. Dan heeft u bij een (dag)opname toestemming nodig voordat het onderzoek plaatsvindt. Bij onderzoeken waarbij u twijfelt of de zorg voor vergoeding in aanmerking komt, zoals een hysteroscopie, raden wij u aan deze zorg vooraf bij ons aan te vragen. Zo weet u wat u vergoed krijgt.

  • Behandeling of onderzoek in (dag)opname moet u altijd vooraf aanvragen.

    Voor een ivf- of icsi-poging in het buitenland moet u vooraf toestemming vragen. Dat doet u voordat u met de poging start. Wat hebben wij hiervoor nodig?
    - volledig ingevuld online aanvraagformulier vruchtbaarheidsbehandeling. Dit formulier bestaat ook in het Engels of Duits.
    - een geldige verwijzing van uw huisarts of medisch specialist
    - een behandelplan met daarin de onderzoeken die u krijgt
    - een offerte

    Let op: de regels zijn in het buitenland niet altijd gelijk aan die in Nederland. In het buitenland wordt er soms uitgebreider onderzoek gedaan, zonder dat dat zorgt voor een betere behandeling. Deze onderzoeken vergoeden wij in die situatie niet. Wilt vooraf weten of alles vergoed wordt? Vraag dan vooraf bij ons aan of alle onderzoeken vergoed worden.

  • Sommige behandelingen worden niet volgens de Zorgverzekeringswet vergoed. De effectiviteit van deze behandelingen of onderzoeken is niet bewezen. Daarom vergoeden wij deze niet. Deze behandelingen worden (meestal in het buitenland) wel aangeboden.  

    Dit wordt in iedere situatie niet vergoed:
    - Technieken/ behandelingen waarvan de effectiviteit binnen een vruchtbaarheidsbehandeling niet wetenschappelijk bewezen is, zoals:

    • Assisted hatching
    • Scratching
    • Mioxsys-analyse
    • Infuus met vetoplossing (lipid of intralipid infusion)
    • Onderzoek naar NK-cellen
    • Microfluid sperm sorting chip
    • EmbryoScope/ time-lapse monitoring

    - Kosten van sperma- of eiceldonatie. Dit geldt voor de kosten die horen bij de spermacellen of eicellen die gedoneerd worden. En voor de kosten van eventuele medische behandeling van de donor om de spermacellen of eicellen te verkrijgen;
    - Opslagkosten van zaad- of eicellen, zonder medische indicatie;
    - Testen die de succeskans van ivfvoorspellen, zoals bijvoorbeeld de ReceptIVFity test of ERA-test (Endometrial, Grip test, Receptivity Analysis).

    Let op: niet alle behandelingen en/of onderzoeken staan op deze lijst. Twijfelt u of wij de behandeling vergoeden? Wij raden u aan om vooraf te informeren of de basisverzekering de kosten vergoedt.

  • Soms zijn de wachttijden voor deze zorg lang. Kijk op onze pagina wachtlijstbemiddeling om te zien wanneer u de hulp van de ZorgConsulent kunt inschakelen voor zorgbemiddeling.

  • Bent u al onder behandeling en twijfelt u over de diagnose die uw huisarts, medisch specialist of andere zorgverlener met u heeft besproken? Of twijfelt u aan het behandelplan? Dan kunt u de mening van een (andere) arts vragen. Dat heet een second opinion. Dat mag ook een medisch specialist in het buitenland zijn. Bij een second opinion geeft de (andere) arts zijn mening maar neemt de behandeling niet over. U gaat met het advies van de second opinion terug naar uw eerste arts.

    U heeft ook een verwijzing nodig voor een second opinion. Kijk op onze pagina second opinion voor meer informatie.

    Neemt de tweede behandelaar uw behandeling over? Dan moet u een geldige verwijzing van uw huisarts of uw eerste behandelaar hebben. Waarin u wordt verwezen naar de tweede arts.

    Als u met uw eerste arts besluit om het traject voort te zetten in het buitenland, kijk dan voor meer informatie bij de vergoeding Buitenland: niet-spoedeisende (voorziene) zorg.

  • Bekijk voor meer informatie onze Algemene regels en vergoedingen. Daarnaast kunt u contact met ons Service Center opnemen. Wij zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 18.00 uur.

  • De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties