Een burn-out herkennen en voorkomen
In een tijd waarin iedereen druk-drukker-drukst is, ligt een burn-out op de loer. Hoe krijg je een burn-out, hoe kom je er vanaf en belangrijker: hoe voorkom je het?
Ruim veertien procent van de werknemers in Nederland heeft last van burn-outklachten. Dat is er maar liefst één op de zeven. “Gedurende lange tijd heb je teveel van jezelf gevraagd en de signalen die je lichaam uitzond niet opgemerkt of misschien wel genegeerd”, licht psycholoog Arjan Bentsink het ontstaan toe. “Kenmerkend voor een burn-out is de combinatie van drie factoren: emotionele uitputting ofwel geen energie meer hebben, depersonalisatie ofwel een cynische houding tegenover werk en mensen en een afnemende competentie; minder goed functioneren.
Klinkt herkenbaar
Twijfel je of je tegen een burn-out aan zit? Beantwoord de onderstaande vragen:
- Raak je vervreemd van jezelf?
- Twijfel je aan je eigen kunnen, word je cynisch?
- Neem je meer en meer afstand van je werk en je sociale omgeving?
- Trek je je terug in jezelf?
- Voelt alles zwaar en als een verplichting?
- Is alle plezier verdwenen?
Vier of meer keer ‘ja’?
Neem je klachten serieus. Bentsink: “Ga niet tegen beter weten in op dezelfde wijze door en jezelf nóg verder uitputten. Neem een stapje terug. En probeer je probleem niet in je eentje op te lossen. Misschien wil je anderen er niet mee lastig vallen, maar uiteindelijk help je er ook niemand mee als je uitvalt. Maak je klachten bespreekbaar en zoek samen naar manieren waarop je je leven anders kunt organiseren.”
Tip 1:
Zorg dat je niet voortdurend overbelast bent; plan je agenda niet 100% vol, maar houd ruimte voor onvoorziene omstandigheden.
Tip 2
Zorg voor voldoende herstel- en ontspanmomenten.
Tip 3
Train jezelf op assertiviteit; zeg vaker nee.
Tip 4
Kijk niet alleen naar wat niet goed gaat of niet klaar is. Wees ook tevreden en trots op alles wat góed gaat!”