Zorgadvies
  • ONVZ Vrije Keuze

Advies over mantelzorgondersteuning

Mantelzorg verlenen is soms moeilijk en zwaar. ONVZ wil voorkomen dat u - als mantelzorger - overbelast raakt door uw zorgtaken. Daarom helpen onze ZorgConsulenten u graag bij uw persoonlijke zorgvragen bijvoorbeeld als het gaat om mantelzorgondersteuning en vervangende mantelzorg. Mantelzorgondersteuning zit in de aanvullende verzekeringen van ONVZ Vrije Keuze. 

Laat de ZorgConsulent u bellen wanneer het u uitkomt

U kunt een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft. Bel mij terug.

Voor declaratie-/dekkingsvragen kunt u contact opnemen met ons Service Center. De snelste manier is via live chat.

 

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is hulp die u langdurig en onbetaald geeft aan iemand uit uw direct omgeving. U kunt bijvoorbeeld mantelzorger zijn voor uw moeder of vader, uw kind, partner of vriend(in) met een ziekte of beperking zijn. De hulp die een mantelzorger geeft kan uiteenlopen van het doen van kleine klusjes in huis, helpen bij het aan- en uitkleden, het toedienen van medicatie, helpen bij het wassen of douchen tot het doen van de administratie of financiën. 

In onderstaande video legt onze ZorgConsulent Albert Elsendoorn uit wat hij voor u als mantelzorger kan betekenen.

“Als ZorgConsulent informeer ik mantelzorgers over alle mogelijkheden en ondersteun ze bij de aanvraag van diverse regelingen."
Albert, ZorgConsulent bij ONVZ

Alle mogelijkheden voor mantelzorgondersteuning op een rij

Mantelzorgvergoeding

Mantelzorg is zorg die u onbetaald aan een naaste geeft. ONVZ vindt het echter belangrijk om u te ondersteunen, zodat u niet overbelast raakt. Daarom bieden we verschillende vergoedingen voor mantelzorg, afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering

Mirro: zelfhulpmodule voor mantelzorgers

Met Werkfit kunt u gratis gebruikmaken van de online zelfhulpmodules van Mirro. Een van die modules is speciaal ontwikkeld voor mantelzorgers. U volgt de module gemakkelijk op uw computer, tablet of mobiele telefoon.

Tips en informatie

MantelzorgNL: vereniging voor mantelzorgers

Mantelzorgers kunnen bij MantelzorgNL terecht voor informatie, advies en een luisterend oor. Ze organiseren bijeenkomsten en workshops, staan mantelzorgers bij en bieden nuttige informatie. Voor € 2 per maand kunt u lid worden en gebruikmaken van alle diensten. Ook kunt u op MantelzorgNL zoeken naar ondersteuningsorganisaties bij u in de buurt.

Mantelzorgtest

Als mantelzorger heeft u één of meerdere rollen. U bent bijvoorbeeld kok, chauffeur en verzorger. Deze taken geven veel voldoening, maar zijn soms ook zwaar. Misschien hebt u niet in de gaten hoeveel u doet. Of hoe weinig tijd er voor uzelf overblijft. Door het invullen van de Mantelzorgtest krijgt u een goed beeld hiervan. Ook krijgt u inzicht in de mogelijkheden tot ondersteuning vanuit uw gemeente en zorgverzekering.

Wilt u advies van een ZorgConsulent?

Onze ZorgConsulenten helpen u graag met meer informatie en advies. U kunt een terugbelverzoek achterlaten. Dan wordt u teruggebeld op de tijden die u aangeeft. 

Voor declaratie-/dekkingsvragen kunt u contact opnemen met ons Service Center. De snelste manier is via live chat.

Meestgestelde vragen mantelzorg

  • Nee, u hoeft mantelzorg niet aan te vragen. Mantelzorg geeft u aan of krijgt u van een familielid of iemand anders in uw sociale netwerk.

  • Iedereen kan mantelzorger worden. Vaak gebeurt dit zonder dat u het beseft, doordat u er steeds meer zorgtaken voor uw naaste bij krijgt. Maar u kunt er ook bewust voor kiezen om mantelzorger te worden. Bijvoorbeeld als uw naaste plotseling hulpbehoevend wordt, of als u zich aanmeldt op een website voor vrijwilligers zoals WeHelpen.nl.  

  • U kunt vervangende mantelzorg aanvragen als u tijdelijk geen mantelzorg kunt geven. 

  • Als u een operatie heeft gehad, kan het zijn dat u hulp nodig heeft als u thuiskomt. 

    U kunt thuis bijvoorbeeld minder dingen zelf doen. Denk hierbij aan uzelf wassen en aankleden is lastig. Huishoudelijke klussen en koken zijn moeilijker. De eerste weken kunt u wellicht niet autorijden en fietsen. 

    Het is dus belangrijk dat u in de weken na de operatie hulp krijgt. Dit kan van van familie, vrienden of kennissen zijn. Ook kunt u hulp vragen via het zorg- of Wmo-loket van uw gemeente. Wilt u meer informatie over Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Bekijk dan onze pagina hierover. 

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties