2025

Medisch-specialistische revalidatie

Heeft u door ziekte of een ongeval (tijdelijk) problemen met bijvoorbeeld bewegen? Dan kan revalidatie helpen om zo goed mogelijk verder te gaan met uw leven.

Dit krijgt u vergoed

Revalideren kan vaak in de ‘eerstelijn’. Daarmee bedoelen we dat u fysiotherapie, oefentherapie of Ergotherapie krijgt. Blijkt dit niet mogelijk, omdat uw situatie daarvoor te complex is? Dan kunt u een verwijzing krijgen naar de revalidatiearts.

De revalidatiearts begint met het stellen van een indicatie: de revalidatiearts bepaalt of medisch-specialistische revalidatie voor u de juiste zorg is. Het zogenoemde stepped-care principe is hierbij het uitgangspunt. Dat betekent dat de revalidatiearts beoordeelt wat de meest eenvoudige behandelvorm is die helpt voor uw aandoening of klachten. Kan er bijvoorbeeld nog behandeling door de huisarts, psycholoog of fysiotherapeut, zo nodig in onderlinge samenwerking, worden ingezet? Dan kan de revalidatiearts terugverwijzen, zo mogelijk met een behandeladvies. Is aan het stepped-care principe voldaan? Dan kan medisch-specialistische revalidatie geïndiceerd zijn.

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt medisch-specialistische revalidatie onder directe leiding en verantwoordelijkheid van een revalidatiearts, als bij u de indicatie voor deze zorg volgens het stepped care principe is gesteld.

Stelt de revalidatiearts vast dat u intensieve behandeling nodig heeft door een team van verschillende zorgverleners? Dan is dat interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie. Dit staat dan in de indicatie.

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie alleen als u ook nog aan al deze 5 voorwaarden voldoet:

  1. u heeft problemen met bewegen, communiceren, uw denkvermogen of gedrag. Dit komt door een stoornis of aandoening. Bijvoorbeeld een aandoening aan het bewegingsapparaat of neurologische problemen
  2. er is sprake van complexe samenhangende problemen op meer gebieden. Bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, zelfverzorging en communicatie
  3. u kunt door deze zorg zelfstandig blijven functioneren, of zoveel zelfstandigheid behouden die met uw beperkingen redelijkerwijs mogelijk is. Of u kunt bijvoorbeeld weer geheel of gedeeltelijk functioneren binnen uw gezin, school of werk
  4. een revalidatiearts is eindverantwoordelijk voor de inhoud en kwaliteit van de revalidatiezorg
  5. behandeling door een team van verschillende zorgverleners geeft beter resultaat om een handicap te voorkomen, verminderen of overwinnen

Krijgt u interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie en is opname noodzakelijk voor betere of snellere resultaten? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering ook de opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum .

Hier kunt u terecht

  • ziekenhuis
  • revalidatiecentrum

Zorgverlener zonder contract

Kiest u voor een zorgverlener waarmee wij geen contract hebben? Dan vergoeden wij uw zorg niet helemaal. In onze maximale vergoedingen staat wat we vergoeden.

Wilt u naar een zorgverlener met een contract?

In onze Zorgzoeker checkt u snel met welke zorgverleners we een contract hebben.

Andere vergoedingen

Wat u zelf betaalt

Geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.

Het eigen risico

Deze zorg valt onder uw eigen risico. Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

U moet vooraf een verwijzing hebben

Voordat u naar de revalidatiearts gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts, bedrijfsarts, jeugdarts of medisch specialist .

Soms moet u vooraf toestemming vragen

Gaat u naar een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan moet u voor interdisciplinaire medisch-specialistische revalidatie zonder opname vooraf toestemming van ons hebben.

Goed om te weten

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show).

  • Hier is gebruikelijke zorg: de revalidatiezorg die revalidatieartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

  • Voor zorg in een zbc krijgt u soms de rekening mee. U moet die zelf bij ons declareren. Meer daarover staat in Algemene regel 44.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties