
Wat zijn de voordelen van hardlopen voor je mentale gezondheid?
Er zijn veel dingen van invloed op je prestaties op het veld én de werkvloer. Want waarom presteer je beter op werk, als je sport? Lars Balk is hockeyer van Oranje en werkzaam bij ONVZ. Regelmatig gaat hij op pad en onderzoekt de kracht van mentale en fysieke fitheid. Zo geeft hij jou, samen met deskundigen handvatten om mentaal en fysiek fit te zijn. Dit noemen we de ONVZ Powerbreak.
Wat zijn de voordelen van hardlopen voor je mentale gezondheid?
In deze eerste aflevering spreekt hij met Lisette van Kesteren. Lisette is psycholoog en running therapeut bij The Mental Move. Samen gaan ze in gesprek over de vraag: 'wat zijn de voordelen van hardlopen voor je mentale gezondheid?'
Transcriptie
-
[LB]: Lars, speler van 't Nederlands hockeyteam en werkzaam bij ONVZ
[LvK]: Lisette van Kesteren. psycholoog en running therapeut.[LB]: Hoi, ik ben Lars Balk, speler van 't Nederlands hockeyteam en werkzaam bij ONVZ. Een brake tijdens een drukke werkdag zorgt voor nieuwe focus, maar waarom is dat? En wat is nog meer van invloed op je prestatie op je werk of op het hockeyveld? Ik neem een korte brake en praat met experts over mentale en fysieke gezondheid. In deze ONVZ POWERBRAKE ga ik in gesprek met Lisette van Kesteren. Lisette is psycholoog en running therapeut. Ze weet veel te vertellen over de voordelen van hardlopen voor je mentale gezondheid. Ik ga zo een rondje met haar hardlopen.
[LB]: Hoi, Lars. [LvK]: Hoi, Lisette.
[LvK]: Bewegen is voor mij een heel belangrijk onderdeel in mijn leven om de balans te houden tussen inspanning en ontspanning. Buiten in de natuur zijn, geeft me een stukje ontspanning.
Als ik dat combineer met hardlopen, dan heb ik beide aspecten. Wat zijn de voordelen van het hardlopen voor je mentale gezondheid? Het zorgt ervoor dat je in beweging komt, niet alleen maar met je lijf, maar dus ook met je hoofd. Je creëert ruimte. Ligt er natuurlijk wel aan hoe je gaat hardlopen hè. Ga je als een malle tekeer, dan heb je misschien geen ruimte in je hoofd.
Ook op het hockeyveld, misschien wel mooi voor voorbeeld, op het hockeyveld gebeurt er van alles. Je hebt teamgenoten, je hebt je medespelers op het veld. En eigenlijk wat er dan gebeurt, je staat constant aan, dus dat vraagt wat van jouw alertheid. Er zit wel spelplezier in, dat brengt ook ontspanning, maar het put je wel meer uit dan als jij rustig een stukje hard gaat lopen.
[LB]: Heel interessant om te horen, dank je wel. Zullen we dan nu ook een stukje hard gaan lopen?
[LvK]: Ja, graag! Top!
[Muziek]
[LB]: Ik ben heel erg benieuwd vanuit jouw expertise, ik heb wel eens geen zin om te trainen. Ik denk dat dat heel normaal is, maar hoe zou je dat omturnen? Of hoe zou ik daar mee om moeten gaan?
[LvK]: Het is soms wel eens lastig, denk ik, om te weten, is het nou motivatie of ben ik gewoon vermoeid? Want dat kan hè? Het kan zijn dat je lichaam moe is en daarvoor hebben we de 12 minuten regel. De 12 minuten regel geldt dus niet voor mensen die net begonnen zijn, maar je kunt dus al echt een uur bijvoorbeeld sporten, hardlopen, rennen, en tuurlijk als je topsporter bent zoals jij in de hockey, dan moet er ook vaak getraind worden en hardlopen, vooral op rustig tempo geeft ontspanning met een rustige beweging. Je blijft in je lage zones. Als jij altijd in zone 5 zit, ben je telkens op topniveau aan het presteren.
Dat houd je niet vol. Er is niets wat het hele jaar in bloei staat, dus verwacht dat ook niet van jezelf. Ik denk dat dat een hele belangrijke is bij hardlopen. Dus ga af en toe naar buiten, zonder klokje, zonder registratie, zonder mobiele telefoon. Ga lekker buiten lopen, laagdrempelig en denk de hele tijd 'ah, rustig aan. Ik heb alle tijd, rustig aan. Dan kan je echt in die ontspanning komen.
[LB]: Lisette, dank voor het heerlijke stukje hardlopen in deze mooie omgeving. [LvK]: Graag gedaan.
[LB]: In de volgende aflevering ga ik weer in gesprek met een specialist. Schrijf je in voor de nieuwsbrief, voor de ONVZ POWERBRAKE.
'Er is niets wat het hele jaar in bloei staat.'
Veel beginnende sporters maken de fout om te hard van stapel te gaan wanneer ze beginnen met hardlopen. 'Hardlopen is een sport waarbij je rustig moet starten. Blijf in je lage zones en zorg dat je kunt praten tijdens het hardlopen. Je hoeft niet altijd hard en lang hard te lopen. Er is niet wat het hele jaar in bloei staat. Dus neem je tijd om rustig hard te lopen. Als je dat leert, dan zul je merken dat hardlopen ontspannen wordt.'