Meestgestelde vragen

Meestgestelde vragen over het voorkeursbeleid medicijnen

Heeft u vragen over het voorkeursbeleid (preferentiebeleid) medicijnen? Op deze pagina vindt u daarover meer informatie.

Meestgestelde vragen en antwoorden

  • Op 7 november 2023 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) uitspraak gedaan in de zaak tussen zorgverzekeraar ONVZ en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze uitspraak dwingt ONVZ tot het overstappen naar een voorkeursbeleid voor medicijnen. 

    Lees voor meer informatie dit nieuwsbericht uit 2023.

     

  • Het voorkeursbeleid medicijnen houdt in dat ONVZ binnen de meeste groepen van onderling uitwisselbare medicijnen* één of enkele specifieke medicijnen aanwijst die we vergoeden. Dit noemen we voorkeursmedicijnen. En dat we de andere (merk)medicijnen in die groepen niet meer vergoeden, tenzij uw arts aangeeft dat dit voor u medisch noodzakelijk is. In de ‘lijst voorkeursgeneesmiddelen’, leest u welke medicijnen ONVZ vergoedt. Staat uw (merk)medicijn niet op de lijst, dan kan het zijn dat u moet wisselen van merk.


    Voor de overige groepen van onderling uitwisselbare medicijnen, wijzen we alle merkloze medicijnen aan. Merkmedicijnen vergoeden we alleen als uw arts aangeeft dat dit voor u medisch noodzakelijk is. 


    Voor de medicijnen op de ‘lijst voorkeursgeneesmiddelen’ betaalt u geen eigen risico, maar wel voor de bijbehorende dienstverlening van de apotheek, zoals de terhandstelling of een begeleidingsgesprek. 


    Uw apotheker weet welke medicijnen ONVZ als voorkeur heeft aangewezen, en geeft dit medicijn aan u mee.

     

    *Onderling uitwisselbare medicijnen zijn verschillende medicijnen met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm.

  • Binnen de meeste groepen van onderling uitwisselbare medicijnen heeft ONVZ één of enkele specifieke medicijnen aangewezen als voorkeursmedicijn. Deze vindt u op de ‘lijst voorkeursgeneesmiddelen’. Staat uw (merk)medicijn niet op de lijst, dan kan het zijn dat u moet wisselen van merk.

     

    Voor de overige groepen van onderling uitwisselbare medicijnen, wijzen we alle merkloze medicijnen aan. Merkmedicijnen vergoeden we in die groepen alleen als uw arts aangeeft dat dit voor u medisch noodzakelijk is. 

  • Is uw (merk)medicijn niet opgenomen in ons voorkeursbeleid geneesmiddelen? En is het volgens uw arts niet medisch noodzakelijk dat u een specifiek (merk)medicijn gebruikt? Dan krijgt u een ander medicijn mee van uw apotheek dan u gewend was, met dezelfde werkzame stof, sterkte en toedieningsvorm als uw huidige medicijn. 

    Uw apotheker weet welke medicijnen ONVZ als voorkeur heeft aangewezen, en geeft dit medicijn aan u mee.

    Wilt u toch uw merkmedicijn blijven gebruiken? Dat kan, maar u betaalt dit dan volledig zelf.

  • Valt uw merkmedicijn niet onder ons voorkeursbeleid medicijnen en is het volgens uw arts niet medisch noodzakelijk dat u dit merkmedicijn gebruikt? Dan kunt u nog steeds voor dit merkmedicijn kiezen, alleen moet u dit dan zelf betalen. Dit medicijn wordt dan niet meer door ONVZ vergoed. 

  • Bij de selectie van medicijnen die worden opgenomen op de lijst ‘voorkeursgeneesmiddelen’ staat kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid voorop. De aangewezen medicijnen zijn opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem(GVS). Alle geneesmiddelen opgenomen in het GVS voldoen aan de stand van wetenschap en praktijk. Dit houdt in dat ze van hoge kwaliteit zijn en gecontroleerd op veiligheid en werkzaamheid door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG). Met fabrikanten maken wij afspraken om de beschikbaarheid te waarborgen. 

  • De overstap naar een voorkeursbeleid voor medicijnen zal waarschijnlijk leiden tot minder kosten. ONVZ is een vereniging zonder winstoogmerk, dus als we geld overhouden, dan wordt dat teruggegeven in de premie voor volgend jaar, gaat dat naar de zorg of gebruiken we dat om ons eigen vermogen op peil te houden. 

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag over het voorkeursbeleid voor medicijnen, en wordt die op deze pagina niet beantwoord? Neem dan contact met ons op. Ons Service Center helpt u graag verder.

Contactmogelijkheden

Downloads

Lijst voorkeursgeneesmiddelen

Download (pdf - 7KB)
Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties