2025

Anticonceptie

Een zwangerschap voorkomen.

Dit krijgt u vergoed

Anticonceptiemiddelen zijn middelen om zwangerschap te voorkomen. Ze worden ook wel voorbehoedsmiddelen genoemd.

Bent u jonger dan 21 jaar? Dan vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering de volgende anticonceptiemiddelen:

  1. anticonceptiepil
  2. prikpil
  3. anticonceptiepleister
  4. anticonceptiering
  5. anticonceptiestaafje
  6. hormoonspiraaltje
  7. koperspiraaltje
  8. pessarium

De middelen bij 1 tot en met 6 zijn anticonceptiemiddelen met hormonen. Heeft u endometriose (aandoening van het baarmoederslijmvlies) of bloedarmoede door hevig bloedverlies (menorragie)? Dan vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering de middelen 1 tot en met 6 ook als u 21 jaar of ouder bent. En let op: laat u een anticonceptiemiddel plaatsen (of verwijderen) door een gynaecoloog? Dan geldt de vergoeding Medisch specialist. Uw leeftijd maakt dan niet uit.

Bent u 21 jaar of ouder en heeft u die aandoeningen niet? Dan vergoeden de aanvullende verzekeringen Startfit en hoger de anticonceptiemiddelen die hierboven staan. Bij Startfit stopt de vergoeding als u 30 jaar wordt. Benfit en hoger vergoeden ook nog daarna.

Hier kunt u terecht

Anticonceptiemiddelen haalt u bij:

  • apotheek
  • apotheekhoudende huisarts

Een anticonceptiestaafje of spiraaltje laat u plaatsen (of verwijderen) door:

  • huisarts
  • verloskundige
  • gynaecoloog

Let op: bij de gynaecoloog is het spiraaltje of staafje onderdeel van de behandeling. U koopt het dan niet zelf.

Zorgverlener zonder contract

U kiest zelf naar welke zorgverlener u gaat. Om te voorkomen dat u zelf moet bijbetalen, adviseren wij u naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. In onze Zorgzoeker ziet u met welke zorgverleners wij een contract hebben.

Heeft uw zorgverlener geen contract met ons? Dan gelden er maximale vergoedingen. Dit geldt niet voor zorg uit de aanvullende verzekering.

Andere vergoedingen

De aanvullende verzekeringen Benfit en hoger vergoeden ook sterilisatie.

Wat u zelf betaalt

De eigen bijdrage

Voor sommige anticonceptiemiddelen met hormonen (1 tot en met 6 uit het rijtje hierboven) betaalt u een eigen bijdrage. Deze eigen bijdragen zijn totaal nooit meer dan € 250 per kalenderjaar. Hierin tellen ook de eigen bijdragen van (andere) geneesmiddelen mee. Daarboven vergoedt de basisverzekering de eigen bijdragen. Op medicijnkosten.nl kunt u zien of er een eigen bijdrage geldt. Zo werkt de eigen bijdrage

Het eigen risico

Het eigen risico geldt voor het anticonceptiemiddel, als u tussen 18 en 21 jaar bent, en vanaf 21 jaar bij bepaalde aandoeningen. En bij het plaatsen en verwijderen van een anticonceptiemiddel door een gynaecoloog. Laat u het plaatsen en verwijderen door de huisarts of verloskundige? Daarvoor geldt het eigen risico niet. Zo werkt het eigen risico

Dit moet u zelf doen

U moet soms een voorschrift (recept) hebben

Wij vergoeden anticonceptiemiddelen met hormonen alleen als ze zijn voorgeschreven door een (huis)arts, medisch specialist, verloskundige, verpleegkundig specialist of physician assistant . Een pessarium en koperspiraaltje kunt u zonder voorschrift van uw arts halen bij uw apotheek of apotheekhoudende huisarts.

U moet een verwijzing hebben als u naar de gynaecoloog gaat

Het plaatsen of verwijderen van een spiraaltje of staafje valt onder de vergoeding Medisch specialist. Daarom heeft u een verwijzing van de huisarts of verloskundige nodig.

Geen toestemming

U hoeft voor deze zorg geen toestemming te vragen.

Goed om te weten

  • Wat daar staat, geldt ook hier. Bijvoorbeeld dat het reglement Farmaceutische zorg van toepassing is, én de algemene regels.

  • Daarom zijn de basisregels hulpmiddelen ook van toepassing.

  • Per recept vergoeden wij de kosten van de anticonceptiepil voor maximaal 1 jaar.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties