Wat u vergoed krijgt
MRA staat voor Mandibulair Repositie Apparaat. Een MRA wordt gebruikt om slaapapneu te behandelen. Als u slaapapneu heeft, stopt de ademhaling tijdens uw slaap vaak en voor meer dan 10 seconden. Bijvoorbeeld omdat uw tong of huig uw luchtpijp blokkeert. Een MRA schuift uw onderkaak naar voren. Zo blijven uw luchtwegen tijdens het slapen vrij.
De Vrije Keuze Basisverzekering vergoedt een MRA als u lichte tot matige slaapapneu heeft of als een CPAP-apparaat bij u niet werkt.
De minimale gebruikstermijn van een MRA is 5 jaar.
Hier kunt u terecht
- NVTS-erkende tandarts
- kaakchirurg
- orthodontist
- leverancier van een MRA. Bij het opmeten van het MRA moet wel een NVTS-erkende tandarts, een kaakchirurg of een orthodontist betrokken zijn
Leverancier of kaakchirurg zonder contract
U kiest zelf naar welke leverancier of kaakchirug u gaat. Om te voorkomen dat u zelf moet bijbetalen, adviseren wij u naar een gecontracteerde leverancier of kaakchirurg te gaan. In onze Zorgzoeker ziet u met welke leveranciers en kaakchirurgen wij een contract hebben.
Heeft uw leverancier of kaakchirurg geen contract met ons? Dan gelden er maximale vergoedingen. Met tandartsen en orthodontisten sluiten we geen contracten. U kunt voor uw MRA bij elke NVTS-erkende tandarts terecht.
Dit wordt niet vergoed
- hulpmiddelen die alleen bedoeld zijn om snurken te verminderen
Andere vergoedingen
Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met ademhalen. Die vallen onder de volgende vergoedingen:
Chronische ondersteuning van de ademhaling valt onder de vergoeding Mechanische beademing.
Dit moet u zelf doen
U moet een voorschrift hebben
U krijgt het voorschrift voor een MRA van de longarts of KNO-arts.
U moet ons vooraf toestemming vragen
Meestal regelt uw leverancier, tandarts, kaakchirurg of orthodontist dat voor u. Anders vraagt u zelf toestemming via het uploadformulier of per post. U stuurt het voorschrift mee en de offerte van de zorgverlener of leverancier. Zonder toestemming vooraf vergoeden wij het MRA niet.
Goed om te weten
-
Wat daar staat, geldt ook hier. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, én de algemene regels.