Vergoeding per verzekering
Basisverzekering
Behandelingen:
- Lijst chronische fysiotherapie: vanaf 21e
- Etalagebenen: max. 37
- Artrose heup of knie: max. 12
- COPD: afhankelijk van GOLD-stadium, 0 tot 70
- Urine-incontinentie: max. 9
- Reumatoïde artritis, axiale spondyloartritis en COVID-19, uit vergoeding Voorwaardelijk toegelaten zorg
- Valpreventieve beweeginterventie
Er kan een maximale behandelperiode gelden
Startfit
- 10 behandelingen, daarvan max. 9 behandelingen manuele therapie
- 100% bij gecontracteerde zorg, anders beperkte vergoeding
Max. per kalenderjaar
Benfit
- 16 behandelingen, daarvan max. 9 behandelingen manuele therapie
- 100% bij gecontracteerde zorg, anders beperkte vergoeding
Max. per kalenderjaar
Optifit
- 30 behandelingen, daarvan max. 9 behandelingen manuele therapie
- 100% bij gecontracteerde zorg, anders beperkte vergoeding
Max. per kalenderjaar
Topfit
- 50 behandelingen, daarvan max. 9 behandelingen manuele therapie
- 100% bij gecontracteerde zorg, anders beperkte vergoeding
Max. per kalenderjaar
Superfit
- 100%, max. 18 behandelingen manuele therapie
- 100% bij gecontracteerde zorg, anders beperkte vergoeding
Max. per kalenderjaar
Wat u vergoed krijgt
Heeft u lichamelijke klachten bij het bewegen, of door uw houding? Dan kan de fysiotherapeut of oefentherapeut bepalen wat er precies aan de hand is en u behandelen en begeleiden bij uw herstel. Vaak krijgt u oefeningen om te herstellen en om na het herstel te voorkomen dat de klachten terugkeren. Deze oefeningen doet u zelf thuis of in een sportschool.
Heeft u lichte klachten? Of wilt u klachten voorkomen? Dan kunt u met de Fysiochecknu app ook zelf aan de slag. Doe de online fysio check en u krijgt een persoonlijk oefenprogramma in de app.
Als u 18 jaar of ouder bent, vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering een valpreventieve beweeginterventie. En fysiotherapie en oefentherapie bij 6 aandoeningen. We zetten het hieronder op een rij.
Valpreventieve beweeginterventie
Meestal biedt uw gemeente een valpreventief trainingsprogramma aan. Soms vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering een valpreventieve beweeginterventie. Dat is zo als:
- er bij u een hoog valrisico is vastgesteld in de valrisicotest, en
- uw huisarts, specialist ouderengeneeskunde of POH ouderenzorg een valrisicobeoordeling heeft gedaan, en
- uit die valrisicobeoordeling is gebleken dat u begeleiding van een fysiotherapeut of oefentherapeut nodig heeft door lichamelijke of psychische problemen
De Vrije Keuze Basisverzekering vergoedt alleen door ons erkende valpreventieve beweeginterventies.
Heeft u een valpreventieve beweeginterventie gedaan en heeft u er nog een nodig? Dan vergoeden wij die alleen als de start ervan minimaal 12 maanden later is dan de start van de vorige interventie.
Ook vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering fysiotherapie en oefentherapie bij de volgende aandoeningen:
Aandoeningen lijst chronische fysiotherapie
Heeft u behandeling nodig door een aandoening die op de lijst chronische fysiotherapie staat? Dan vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De basisverzekering vergoedt de eerste 20 behandelingen dus niet. Als in de lijst een maximale behandelperiode staat, stopt de vergoeding uit de basisverzekering als die periode om is.
Etalagebenen
Bij etalagebenen (vernauwde slagaderen in de benen) vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering oefentherapie onder begeleiding (looptraining), vanaf de 1e behandeling. Een arts moet hebben vastgesteld dat u perifeer arterieel vaatlijden in stadium 2
Fontaineheeft. De basisverzekering vergoedt maximaal 37 behandelingen, over een periode van maximaal 12 maanden.
Artrose in heup of knie
Bij artrose in heup of knie vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering oefentherapie onder begeleiding vanaf de 1e behandeling. De basisverzekering vergoedt maximaal 12 behandelingen, over een periode van 12 maanden.
COPD
Bij COPD vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering oefentherapie onder begeleiding, vanaf de 1e behandeling. Een arts moet hebben vastgesteld dat u COPD in
GOLD-stadium II of hoger heeft, en in welke klasse uw symptomen vallen. De basisverzekering vergoedt bij:
- klasse A: 1 keer maximaal 5 behandelingen, over een periode van maximaal 12 maanden
- klasse B1: maximaal 27 behandelingen in de 1e periode van maximaal 12 maanden, daarna steeds maximaal 3 behandelingen per 12 maanden
- klasse B2, C en D: maximaal 70 behandelingen in de 1e periode van maximaal 12 maanden, daarna steeds maximaal 52 behandelingen per 12 maanden
Urine-incontinentie
Bij urine-incontinentie vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering 1 keer maximaal 9 behandelingen bekkenfysiotherapie, vanaf de 1e behandeling.
Reumatoïde artritis, axiale spondyloartritis en COVID-19
Bij reumatoïde artritis en axiale spondyloartritis, en na ernstige COVID-19, vergoedt de Vrije Keuze Basisverzekering fysiotherapie soms, als u meedoet aan onderzoek. De voorwaarden staan in Voorwaardelijk toegelaten zorg.
De aanvullende verzekeringen vergoeden extra behandelingen fysiotherapie en oefentherapie. U kunt deze gebruiken als de basisverzekering (nog) niet vergoedt. Het maximale aantal behandelingen per kalenderjaar staat hierboven.
Voor fysiotherapie uit de aanvullende verzekering, adviseren wij u naar een gecontracteerde fysiotherapeut te gaan. In onze Zorgzoeker ziet u met welke fysiotherapeuten wij een contract hebben. Heeft uw fysiotherapeut geen contract met ons? Dan gelden er maximale vergoedingen per behandeling. De rest betaalt u zelf.
Deze maximale vergoedingen gelden niet voor oefentherapie Cesar of Mensendieck.
Hier kunt u terecht
Voor een valpreventieve beweeginterventie: een fysio- of oefentherapeut die bij de erkende valpreventieve beweeginterventies genoemd staat.
Voor andere zorg uit de Vrije Keuze Basisverzekering:
- fysiotherapeut
- manueel therapeut
- oefentherapeut Mensendieck of Cesar
- bekkenfysiotherapeut of bekkenoefentherapeut
- geriatriefysiotherapeut of geriatrie-oefentherapeut
- oedeemfysiotherapeut
- huidtherapeut : alleen voor oedeem- en littekentherapie
Voor zorg uit de aanvullende verzekering kunt u ook nog terecht bij de
psychosomatisch fysiotherapeutof
psychosomatisch oefentherapeut.
Andere vergoedingen
Wilt u naar een andere therapeut? Bijvoorbeeld een chiropractor of osteopaat? Daarvoor geldt de vergoeding Alternatieve geneeswijzen en beweegzorg.
Heeft u sportklachten? De aanvullende verzekeringen Optifit en hoger vergoeden ook sportmedisch onderzoek en begeleiding. Daarvoor geldt de vergoeding Preventief onderzoek.
Komt u niet in aanmerking voor onze valpreventieve beweeginterventie? Neemt u dan contact op met uw gemeente. Ook die biedt trainingsprogramma's voor valpreventie aan. Heeft uw gemeente geen passend aanbod? Dan geldt soms de vergoeding Preventiecursussen.
Dit moet u zelf doen
Voor de valpreventieve beweeginterventie moet u een verwijzing hebben
U moet een verwijzing hebben van uw huisarts, specialist ouderengeneeskunde of POH ouderenzorg.
Andere behandellocatie? Dan moet u ons vooraf toestemming vragen
Fysiotherapie of oefentherapie krijgt u in de praktijk van de therapeut of bij u thuis. Voor zorg ergens anders (bijvoorbeeld op het werk) moet u ons vooraf toestemming vragen. Die geven wij alleen als er een medische reden voor is.
Goed om te weten
-
De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in dat u geen vergoeding krijgt als de zorg niet doeltreffend is. En ook niet als u fysiotherapie of oefentherapie krijgt om een hoger sportniveau te bereiken. Om dat te beoordelen, kunnen wij (aanvullende) informatie opvragen over uw behandeltraject.
-
Hier is gebruikelijke zorg: de fysiotherapie en oefentherapie die fysio- en oefentherapeuten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.
-
Bent u dit jaar 18 jaar geworden? Vanaf dat moment geldt fysiotherapie vanaf 18 jaar. Behandelingen onder de 18 jaar tellen mee in het maximum aantal behandelingen.
-
De valrisicobeoordeling doet uw huisarts, specialist ouderengeneeskunde of POH ouderenzorg. Als de huisarts of POH ouderenzorg deze beoordeling doet, geldt geen eigen risico. Als de specialist ouderengeneeskunde deze beoordeling doet, valt dat onder de vergoeding Geneeskundige zorg voor specifieke patientgroepen (gzsp) en geldt het eigen risico wel.