ONVZ

Transgenderzorg

Transgender of genderdysforie? Hieronder vindt u informatie over de vergoeding van transgenderzorg.

Identificeert u zich niet of slechts gedeeltelijk met het geboortegeslacht dan spreken we in de meeste gevallen van genderincongruentie. In de zorg zijn er verschillende mogelijkheden wanneer u genderzoekend, transgender of non-binair bent. Van een gesprek met de huisarts tot operaties en alles daartussenin.

Wat te doen als u hiermee te maken heeft?

De huisarts is het eerste aanspreekpunt. Wanneer dat nodig is, verwijst de huisarts u door naar een geschikte zorgaanbieder die kan helpen met uw zorgvraag en de daar op volgende behoeftes. Bij de gespecialiseerde zorgaanbieder krijgt u een regiebehandelaar toegewezen die het overzicht houdt over uw behandeltraject. En die u verder op weg helpt tijdens uw traject. Het genderteam bepaalt samen met u aan de hand van gesprekken en onderzoeken wat er nodig is.

Erkend genderteam

De transgenderzorg in Nederland is volop in ontwikkeling. Er komen bijvoorbeeld steeds meer zorgverleners die deze zorg bieden. Tijdens het traject, vanaf het eerste gesprek bij de huisarts tot aan de laatste operatie bij een transitie, krijgt u te maken met veel verschillende zorgverleners. Die moeten de zorg goed op elkaar afstemmen. Wij vinden het daarom belangrijk dat deze zorgverleners bij erkende genderteams zitten en deel uitmaken van de landelijke netwerken. Via de belangenverenging Transgender Netwerk Nederland en via de patiënten belangenvereniging Transvisie vindt u de meest actuele informatie over transgenderzorg en zorgaanbieders.

Behandelmogelijkheden

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden bij transgenderzorg. Hieronder lichten wij de meest voorkomende toe.

Psychologische zorg

De basisverzekering vergoedt geneeskundige ggz vanaf 18 jaar. Tot 18 jaar vergoedt de Jeugdwet ggz. Hiervoor is de gemeente uw aanspreekpunt.
De zorg van het genderteam zoals diagnostiek, onderzoek en psychologische begeleiding, wordt vergoed uit de basisverzekering.

U kiest zelf naar welke zorgverlener u gaat. Om te voorkomen dat u zelf moet bijbetalen, adviseren wij u naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dan vergoeden wij de zorg volledig. In onze Zorgzoeker ziet u met welke zorgverleners wij een contract hebben. Heeft uw zorgverlener geen contract met ons? Dan vergoeden wij tot een maximaal bedrag. Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van de zorg die u krijgt. De maximale vergoedingen staan in een overzicht. Alles hierboven betaalt u zelf.

Ook moet u voor een behandeling bij zorgverleners zonder contract soms vooraf toestemming vragen. Dat is zo als u een behandeling krijgt van meer dan 35 consulten, of wanneer er sprake is van een behandeling met opname.

Behandeling met geslachtshormonen

Stelt een klinisch psycholoog en/of psychiater van een erkend genderteam de diagnose genderdysforie? Dan is een behandeling met geslachtshormonen één van de behandelopties. Deze behandeling kan plaatsvinden bij een medisch specialist (internist-endocrinoloog). Of, in sommige gevallen, bij uw huisarts. De basisverzekering vergoedt de meeste (hormonale) medicijnen.

Lees meer over medicijnen bij de vergoeding Geneesmiddelen basisverzekering.

Ontharing

Voor transgender vrouwen vergoedt de basisverzekering in een aantal gevallen epilatie van gezichts- en halsbeharing bij zware baard- en snorgroei. Hiervoor moet u vooraf toestemming vragen. Voor de toestemming heeft u een verwijzing van de psycholoog of medisch specialist uit het genderteam nodig. Uw zorgverlener kan deze toestemming bij ons vragen.

De basisverzekering vergoedt geen epilatie van de borststreek en ledematen.

Logopedie

Het genderteam kan u doorverwijzen naar een logopedist. De basisverzekering vergoedt de kosten van logopedie.

Medisch-specialistische zorg

Gebruikt u een jaar of langer cross-sekse hormonen? Dan kunt u in overleg met het genderteam besluiten tot geslachtsbevestigende operaties. Dit is een ingrijpende stap in de behandeling omdat de meeste operaties onomkeerbaar zijn. Niet iedereen kiest uiteindelijk voor deze stap. Ook zijn er binnen de stap nog verschillende mogelijkheden.

Operaties voor de medische transitie vallen onder medisch-specialistische zorg. Vaak is dat plastische chirurgie. Het kan om de volgende operaties gaan:

  • adamsappelreductie
  • borstvergroting
  • colpectomie
  • gezichtsoperaties
  • hysterectomie en adnectomie
  • erectieprothese
  • orchidectomie
  • phalloplastiek
  • mastectomie
  • metadoioplastiek
  • stemverhogende operatie
  • testisprothese
  • vaginaplastiek

De basisverzekering vergoedt deze ingrepen onder bepaalde voorwaarden. Hiervoor moet u vooraf toestemming vragen. Bij zorg in Nederland regelt uw zorgverlener dit meestal. Gaat u voor de zorg naar het buitenland? Dan moet u de toestemming meestal zelf regelen.

Hoe werkt toestemming vragen?

Op onze pagina toestemming vragen vindt u meer informatie over: toestemming vragen voor plastische chirurgie en de behandeling in het buitenland

Bij de toestemmingsaanvraag beoordeelt de medisch adviseur of de zorgverleners in het traject voorafgaand aan de operatie volgens de richtlijnen zorg hebben geleverd. En of er periodieke vaste overlegmomenten zijn met het gehele zorgteam. We zien dat zorgverleners die geen deel uitmaken van een genderteam, hier vaak niet aan voldoen. Dit kan tot gevolg hebben dat u geen toestemming krijgt voor de operatie. Dat is erg vervelend wanneer u al lang op de operatie wacht en al veel tijd in het zorgtraject heeft gestoken. Wij willen samen met u deze situatie voorkomen.

Wilt u van te voren zeker weten of uw zorgverlener volgens de richtlijnen handelt? Neem dan contact met ons op.

Reiskosten

Reiskosten van en naar de transgenderbehandelingen en -operaties worden niet vergoed.

Goed om te weten

  • Ook voor zorgbemiddeling kunt bij onze ZorgConsulent terecht.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Telefoon

Ma t/m vr: 8.30 - 18.00 uur

030 639 62 22
Meer contactopties