Ongeval
Heeft u een ongeval of voorval gehad waardoor u zorgkosten heeft gemaakt? Dan hebben wij aanvullende gegevens nodig om u verder te helpen. Op deze pagina leest u wat u in welke situatie moet doen.
Let op: kosten die de basisverzekering of aanvullende verzekering niet vergoedt, worden door ONVZ niet verhaald. U kunt hierbij denken aan uw eigen risico, eigen bijdragen of misgelopen inkomsten. Als u deze kosten wilt verhalen op de aansprakelijke tegenpartij, of smartengeld wilt vragen, raden wij u aan om uw rechtsbijstandverzekering in te schakelen. Heeft u die niet? In sommige situaties kunt u gebruik maken van onze verhaalsbijstand-service. Op deze pagina leest u meer over deze service.
Verhaalsbijstand-service
Heeft u geen rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met de afdeling Verhaalszaken. Zij bespreken met u wat zij voor u kunnen betekenen. Meer informatie over verhaalsbijstand en in welke situatie u hier gebruik van kunt maken, leest u op onderstaande pagina.
Ongeval met schade aan het gebit
Als u door een ongeval schade heeft aan uw gebit, dan hebben wij aanvullende gegevens van u nodig. De aanvullende gegevens kunt u meesturen met uw declaratie. Op onderstaande pagina leest u welke gegevens dat zijn.
Geef uw ongeval altijd door via het vragenformulier
Als u een ongeluk of voorval heeft gehad, bent u verplicht dit zo spoedig aan ons door te geven. Zo kunnen wij nagaan of iemand anders voor die kosten aansprakelijk is. U kunt dit doorgeven met een van onderstaande formulieren. Het formulier stuurt u digitaal via document uploaden.
U kunt het formulier ook mailen naar: verhaalszaken@onvz.nl of per post naar:
ONVZ
t.a.v. Afdeling Verhaalszaken
Antwoordnummer 2731
3970 WJ Houten
U heeft geen postzegel nodig
Vragenformulieren Verhaalszaken
De meeste formulieren kunt u digitaal ondertekenen. Download het formulier dat u nodig hebt en open het bestand in een PDF Reader. Ondertekenen vanuit een browser is niet mogelijk.
Vragenformulier Verhaalszaken
Download (pdf - 339KB)Vragenformulier bij bedrijfsongeval
Download (pdf - 222KB)Vragenformulier bij ongeval met dieren (niet paarden)
Download (pdf - 255KB)Vragenformulier bij ongeval met infrastructuur
Download (pdf - 311KB)Vragenformulier bij ongeval met paard
Download (pdf - 296KB)Vragenformulier bij verkeersongeval
Download (pdf - 314KB)Vragenformulier bij voorval met geweld
Download (pdf - 233KB)Declareert u zelf kosten naar aanleiding van een ongeval?
Geef bij uw declaratie altijd door of de kosten te maken hebben met een ongeval, door het vinkje 'ongeval' aan te vinken. Ook als u niet direct denkt dat er een aansprakelijke tegenpartij is. In sommige gevallen kan dit juridisch gezien toch anders liggen, bijvoorbeeld als u struikelt over een losliggende stoeptegel. Het zou kunnen zijn dat de gemeente dan aansprakelijk is. Als u het vinkje ‘ongeval’ heeft aangevinkt bij uw declaratie, stellen wij u nog een aantal vervolgvragen. Als u deze zo goed en uitgebreid mogelijk invult, kunnen wij uw declaratie goed beoordelen.
De ervaring van Cornelié: ‘ONVZ heeft me geweldig geholpen’
Jay Veldhoen werkt bij ONVZ als specialist Verhaalszaken. Zo kwam hij ook in contact met Cornelié van Ligten die in 2018 een zwaar auto-ongeluk heeft gehad. Doordat auto-ongeluk kwam Cornelié thuis te zitten. Ze verloor haar baan en viel ineens tussen wal en schip. Omdat ze geen rechtsbijstandverzekering had, kon ze geen hulp krijgen om haar schade te verhalen. Totdat ze contact opnam met Jay van Verhaalszaken bij ONVZ.
Benieuwd naar het hele verhaal van Cornelié? Lees het hier.
Uw privacy is belangrijk
ONVZ behandelt en beveiligt uw persoonlijke gegevens zo zorgvuldig mogelijk. Hierover leest u meer in ons privacy statement.
Veelgestelde vragen over een ongeval
-
Het is belangrijk dat u het ongeval of voorval zo kort mogelijk na ongevalsdatum bij ons meldt. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Verhaalszaken. Over het algemeen geldt een verjaringstermijn van vijf jaar, maar hoe sneller het ongeval gemeld wordt, hoe groter de kans dat wij de zorgkosten succesvol kunnen verhalen. Ook als u enkele jaren geleden een ongeval heeft gehad dat nooit gemeld is bij ons, verzoeken wij u om hier alsnog melding van te doen. Misschien kunnen wij ook deze zorgkosten nog succesvol verhalen.
-
Nee. ONVZ is namelijk verplicht om alle declaraties volgens de polisvoorwaarden te vergoeden. Als het van toepassing is wordt daarbij het eigen risico en een eventuele eigen bijdrage ingehouden op de vergoeding, ook als de declaratie het gevolg is van een ongeval of voorval met een aansprakelijke derde. ONVZ houdt zich hierbij aan de regels die zijn vastgelegd in de Zorgverzekeringswet.
-
De afdeling Verhaalszaken verhaalt alleen de zorgkosten die door ONVZ zijn vergoed en uitgekeerd. Het eigen risico en niet vergoede zorgkosten worden niet door ONVZ betaald en verhalen wij daarom niet op de aansprakelijke partij. Dit wordt ook wel de persoonlijke schade genoemd. Dat betekent niet direct dat u de kosten zelf moet betalen. U kunt deze kosten zelf verhalen op de aansprakelijke partij. Om de kosten voor de persoonlijke schade vergoed te krijgen, kunt u contact opnemen met uw rechtsbijstandsverzekering of een andere juridische belangenbehartiger.
-
Neem contact op met de afdeling Verhaalszaken als u niet verzekerd bent voor rechtsbijstand, maar wel uw persoonlijke schade wilt verhalen op de aansprakelijke wederpartij. Misschien komt u in aanmerking voor onze Verhaalsbijstand-service. Verhaalszaken kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden.
-
Ja, u heeft bij een aanvullende verzekering nodig om gebruik te kunnen maken van de verhaalsbijstand-service van ONVZ.
-
ONVZ probeert ieder jaar de zorgkosten zo laag mogelijk te houden en het verhalen van zorgkosten helpt daarbij. ONVZ betaalt namelijk ook de zorgkosten die het gevolg zijn van een ongeval of voorval waar iemand anders voor aansprakelijk is. Als een andere partij aansprakelijk is voor het veroorzaken van deze zorgkosten, kunnen wij de vergoeding van deze zorgkosten bij de aansprakelijke partij terugvorderen. Zo houden we de zorgkosten zo laag mogelijk en kunnen we er tegelijkertijd voor zorgen dat de premie voor al onze verzekerden zo betaalbaar mogelijk blijft.
-
Een medische fout kan fysiek, emotioneel en financieel ingrijpend zijn. Bijvoorbeeld als u niet meer of slechts gedeeltelijk kunt werken, als u door de arts geen verklaring krijgt van wat er nu precies is gebeurd of als bewezen moet worden wie aansprakelijk is voor het vergoeden van de letselschade. Soms is niet meteen duidelijk of het om een medische complicatie gaat of dat er een verwijtbare fout is gemaakt. Als cliënt is het lastig om te bewijzen dat een fout is gemaakt. U bent immers geen arts. U kunt altijd contact opnemen met de afdeling Verhaalszaken om de situatie te bespreken. Wij verwijzen u daarnaast naar de website van Slachtofferwijzer en Slachtofferhulp voor hulp op praktisch, emotioneel, juridisch en financieel gebied.
-
ONVZ gebruikt een systeem dat actief op zoek gaat naar declaraties die in de praktijk vaak het gevolg blijken te zijn van een ongeval of voorval. Wij weten namelijk nooit wat de oorzaak of aanleiding is van gemaakte zorgkosten, vandaar dat wij dit bij de verzekerde zelf moeten navragen. Daarom sturen wij brieven om te vragen of er mogelijk een ongeval of voorval is geweest, en of daar een andere partij voor aansprakelijk gehouden kan worden. Soms verwijzen wij in de brieven naar zorgkosten van een aantal jaar geleden. Wij proberen de brieven zo kort mogelijk na de behandeldatum te sturen, maar zijn hierbij ook afhankelijk van declaraties van zorgverleners. U kunt op de brief reageren door een e-mail te sturen naar verhaalszaken@onvz.nl, of telefonisch contact op te nemen via 030 639 62 64. U kunt de brief ook per post toesturen naar ONVZ, t.a.v. afdeling Verhaalszaken, antwoordnummer 2731, 3970 WJ Houten.