2024

Bijzondere tandheelkunde

Is gewone tandheelkundige zorg niet voldoende, omdat u bijvoorbeeld een bijzondere aandoening heeft aan uw tanden, kaak of mond, of een lichamelijke of geestelijke aandoening? Dan kan extra of andere tandheelkundige zorg (bijzondere tandheelkunde) nodig zijn.

Dit krijgt u vergoed

De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt bijzondere tandheelkunde in 3 situaties.

  1. Als u een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of een niet-aangeboren afwijking of probleem van tanden, kaak of mond heeft. Bijvoorbeeld: het ontbreken van tanden of kiezen door een erfelijke oorzaak.

  1. Als u een niet-tandheelkundige lichamelijke of geestelijke aandoening heeft. Bijvoorbeeld: ernstige Parkinson, een verstandelijke beperking of extreme angst.

  1. Als u een medisch noodzakelijke behandeling moet krijgen en er zonder bijzondere tandheelkunde geen goed resultaat mogelijk is. Bijvoorbeeld: een orgaantransplantatie of een hartoperatie, waarvoor uw mond ontstekingsvrij moet worden gemaakt.

In situaties 1 en 2 geldt ook nog dat uw gebit zonder bijzondere tandheelkunde niet op de voor u normale manier kan (blijven) functioneren. De Bewuste Keuze Basisverzekering vergoedt de bijzondere tandheelkunde die nodig is om er voor te zorgen dat u de voor u normale tandfunctie terugkrijgt of behoudt.

In situatie 3 vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering bijzondere tandheelkunde die nodig is om de andere behandeling mogelijk te maken én de zorg om uw gebit op de voor u normale manier functionerend te houden.

Is het nodig dat u wordt opgenomen? Dan vergoedt de Bewuste Keuze Basisverzekering ook uw Ziekenhuisopname.

Implantaten vallen soms onder één van de situaties hierboven

Krijgt u een volledige, uitneembare gebitsprothese (kunstgebit) op implantaten? Dan vallen de implantaten onder de vergoeding voor bijzondere tandheelkunde als u een heel erg geslonken kaak heeft, zonder tanden.

Orthodontie valt meestal niet onder één van de situaties hierboven

Orthodontie valt alleen onder de vergoeding voor bijzondere tandheelkunde als:

  • u een heel ernstige ontwikkelingsstoornis of groeistoornis heeft aan tanden, kaak of mond, en
  • die stoornis ook door andere zorgverleners dan een tandarts of orthodontist moet worden behandeld

Hier kunt u terecht

  • tandarts
  • kaakchirurg
  • orthodontist
  • Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

Wat u zelf betaalt

Soms moet u een eigen bijdrage of eigen risico betalen. Dat is wettelijk zo geregeld.

Eigen bijdrage

Ja, meestal wel

Zorg die niet rechtstreeks met situatie 1, 2 of 3 te maken heeft, betaalt u zelf. Bijvoorbeeld als u heel erge angst heeft en er een gaatje wordt gevuld. Dan betaalt u zelf het gedeelte dat u betaalt als u geen angst zou hebben. Help me even: de eigen bijdrage

Eigen risico

Ja, eigen risico

Deze zorg valt onder uw eigen risico. Help me even: het eigen risico

Wat u nodig heeft

Check even of u een verwijzing of iets anders nodig heeft. Anders loopt u misschien toch nog vergoeding mis.

Voorschrift of verwijzing

Ja, in sommige gevallen

Als u naar een kaakchirurg of Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) gaat, heeft u een verwijzing nodig van uw tandarts, huisarts, medisch specialist, jeugdarts, arts voor verstandelijk gehandicapten of specialist ouderengeneeskunde.

Toestemming

Ja, toestemming

Voor deze zorg moet u vooraf toestemming van ons hebben. Let op! Wij kunnen de toestemming intrekken als u zich niet aan de instructies van uw zorgverlener houdt. Help me even: toestemming vragen

Laatste puntjes...

  • In deze regels staan dingen die belangrijk zijn voor uw zorgverzekering. Bijvoorbeeld wat u nooit vergoed krijgt, zoals een zorgafspraak die u niet nakomt (no show).

  • Met gebruikelijke zorg bedoelen we: de zorg die tandartsen en tandarts-specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties