Deze vergoeding geldt alleen voor ONVZ Vrije Keuze
Vergoeding per verzekering bij Vrije Keuze
Basisverzekering
Geen vergoeding
Startfit
Geen vergoeding
Benfit
Geen vergoeding
Optifit
€ 25 per dag voor eigen betaling, max. 3 maanden
Topfit
€ 50 per dag voor eigen betaling, max. 3 maanden
Superfit
100% van eigen betaling
Zorgplan
100% van eigen betaling
Dit krijgt u vergoed
Als de laatste fase van het leven aanbreekt, kunt u ervoor kiezen die door te brengen in een hospice. Daar bieden zorgverleners en vrijwilligers zorg en ondersteuning in een huiselijke omgeving. De zorg is gericht op het wegnemen van pijn en ongemak.
Elk hospice heeft een eigen zorgaanbod. Soms gaat het alleen om eenvoudige zorg. Zo’n hospice wordt ook wel bijna-thuis-huis genoemd. Maar er zijn ook hospices die complexe zorg geven. Het Netwerk Palliatieve zorg weet welke hospices er in uw omgeving zijn en wat de mogelijkheden zijn.
Hoe u de zorg in een hospice vergoed krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie, en van het hospice. Het kan zijn dat de Vrije Keuze Basisverzekering de zorg vergoedt als Eerstelijns verblijf, of als Verpleging en verzorging in de eigen omgeving. Soms vergoeden de Wlz en de Wmo het verblijf in een hospice. Het hospice kan u vertellen hoe dit in uw geval zit. Onze ZorgConsulent kan u ook verder helpen.
U betaalt bijna altijd ook zelf een bedrag aan het hospice, voor bijvoorbeeld de maaltijden die u er krijgt. Bij sommige hospices kunt u extra faciliteiten ‘bijbestellen’. Bijvoorbeeld een extra bed en maaltijden voor uw partner. Of extra koffie, thee of fruit op uw kamer. De aanvullende verzekeringen Optifit en hoger en Zorgplan vergoeden die eigen betaling (inclusief extra faciliteiten). Optifit en Topfit hebben een maximale vergoeding per dag, voor maximaal 3 maanden. De bedragen staan bovenaan deze vergoeding. Superfit en Zorgplan vergoeden de eigen betaling volledig.
Krijgt u het verblijf uit de Wlz of de Wmo vergoed? Dan betaalt u naast de eigen betaling aan het hospice meestal ook een wettelijke eigen bijdrage. Die geldt voor alle zorg en ondersteuning uit de Wlz en Wmo. Deze wettelijke eigen bijdrage vergoeden wij niet.
Dit moet u zelf doen
U moet een indicatie hebben van het CIZ, de huisarts of de medisch specialist
De indicatie moet met de declaratie worden meegestuurd.
Geen toestemming
U hoeft voor deze zorg geen toestemming te vragen.
Goed om te weten
-
De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.