Eerstelijns verblijf
Als u tijdelijk meer zorg nodig heeft dan thuis mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat u herstelt van een zware longontsteking.
Vergoeding per verzekering bij Vrije Keuze
Basisverzekering
100%
3 maanden, langer na onze toestemming
Startfit
Geen vergoeding
Benfit
Geen vergoeding
Optifit
Geen vergoeding
Topfit
€ 50 per dag voor extra faciliteiten
Max., tijdens opname
Superfit
100% extra faciliteiten
Tijdens opname
Zorgplan
100% extra faciliteiten
Tijdens opname
Dit krijgt u vergoed
Kunt u door de zorg die u nodig heeft even niet thuis wonen, maar is opname in het ziekenhuis niet (meer) nodig? Of moet uw medische situatie extra in de gaten gehouden worden? Dan kan de huisarts u tijdelijk laten opnemen voor eerstelijns verblijf.
Tijdens uw opname krijgt u huisartsenzorg, en als dat nodig is verpleging en verzorging. Eerstelijns verblijf is bedoeld voor kortdurend verblijf waarbij u ernaartoe werkt om weer naar huis te gaan. Dit is anders als de zorg te maken heeft met de laatste levensfase.
U krijgt altijd een hoofdbehandelaar. Dat is een huisarts, een arts voor verstandelijk gehandicapten of (als u een complexe zorgvraag heeft) een specialist ouderengeneeskunde. De hoofdbehandelaar stelt met u een zorgplan op en is het aanspreekpunt voor u en uw naasten.
De Vrije Keuze Basisverzekering vergoedt eerstelijns verblijf en de daarbij behorende huisartsenzorg. Als dat volgens uw zorgplan nodig is, krijgt u daarbij ook:
- verpleging en verzorging
- paramedische zorg
- geneesmiddelen, hulpmiddelen en verbandmiddelen als die standaard aanwezig zijn in de instelling waar u verblijft
Heeft u tijdens het eerstelijns verblijf ook andere geneesmiddelen, hulpmiddelen of verbandmiddelen nodig? Dan gelden daarvoor de vergoedingen Geneesmiddelen basisverzekering, Hulpmiddelen en Verbandmiddelen.
Biedt de instelling waar u verblijft extra faciliteiten aan? De aanvullende verzekering Topfit vergoedt hiervoor maximaal € 50 per dag. Superfit en Zorgplan vergoeden de extra faciliteiten volledig. De extra faciliteiten moeten wel te maken hebben met uw verblijf. Dan gaat het om bijvoorbeeld meer keuze bij maaltijden, een bed op de kamer voor uw partner, wifi, tv of tablet, en extra koffie en thee op de kamer. Wij vergoeden (dus) niet: wellness (zoals fitness, yoga, zwembad, zonnebank) en persoonlijke uitgaven (zoals kapper, pedicure, sport, muziek, horeca).
Hier kunt u terecht
De arts die u laat opnemen, weet waar u terecht kunt voor eerstelijns verblijf. Dit kan bijvoorbeeld een speciale afdeling van een verpleeghuis zijn. Er zijn ook ziekenhuizen met ‘huisartsenbedden’. Er is in ieder geval 24 uur per dag een verpleegkundige dichtbij beschikbaar.
Dit wordt niet vergoed
- opname om uw mantelzorger te ontlasten (respijtzorg). Daarvoor is het zorgloket van uw gemeente het aanspreekpunt
- verblijf voor Geriatrische revalidatie of voor zorg rond de bevalling
- opname en zorg als u een indicatie heeft voor zorg uit de Wet langdurige zorg (Wlz): het zorgkantoor is dan uw aanspreekpunt
Andere vergoedingen
Als u tijdens uw verblijf andere geneesmiddelen, hulp- of verbandmiddelen nodig heeft dan die standaard in de instelling aanwezig zijn, dan gelden de vergoedingen Geneesmiddelen basisverzekering, Hulpmiddelen en Verbandmiddelen.
Moet u tijdelijk in de buurt van een gespecialiseerd ziekenhuis overnachten, omdat u een hoog risico loopt die gespecialiseerde zorg direct nodig te hebben? Dan geldt de vergoeding Ziekenhuisopname.
Moet uw mantelzorger er even uit? Dan is Vervangende mantelzorg misschien interessant.
Dit moet u zelf doen
U moet een indicatie van de huisarts of de medisch specialist hebben
De huisarts maakt de afweging of dit voor u de juiste zorg is. Zo ja, dan krijgt u een indicatie. Als u uit het ziekenhuis komt, kan ook een medisch specialist de indicatie stellen.
Voor verblijf van meer dan 3 maanden moet u ons toestemming vragen
Na de 3e maand vergoeden wij de zorg alleen als wij (voor de 3e maand om is) toestemming hebben gegeven. Duurt het verblijf korter dan 3 maanden? Of gaat het om verblijf in de laatste levensfase (palliatieve zorg)? Dan heeft u geen toestemming nodig.
Goed om te weten
-
De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed.
-
Bij een onderbreking van maximaal 30 dagen geldt de opname als doorlopend. Is de onderbreking voor vakantie- of weekendverlof? Dan tellen de verlofdagen mee voor het volmaken van de 3 jaar.