Alle artikelen

Alles wat je moet weten over de blindedarmoperatie

  • Categorie: Fysiek gezond
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 29 november 2018

In Nederland worden elk jaar zo'n zestienduizend mensen geopereerd aan een blindedarmontsteking. Wat is dat? Wat gebeurt er tijdens een operatie? En: wat kost zo'n operatie eigenlijk? Wij zetten het voor je op een rij.

Een plotselinge, hevige buikpijn rechts in de onderbuik, scherpe steken bij diep inademen, lachen of hoesten en een algeheel gevoel van beroerdheid; een blindedarmontsteking gaat gepaard met klachten die je meestal nog niet eerder hebt ervaren en die binnen enkele uren alleen maar erger worden. Naar de dokter!

Alles wat je moet weten over de blindedarmoperatie

Niet de darm zelf

De blinde darm bevindt zich rechtsonder in de buik, bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm, en heeft ongeveer de dikte van een potlood. Bij een blindedarmontsteking is echter niet de blinde darm zelf, maar de appendix ontstoken; het wormvormig aanhangsel. Een blindedarmontsteking ontstaat meestal heel plotseling, bijvoorbeeld door een stukje hard geworden ontlasting dat de darm afsluit. Constateert een arts dat het om een blindedarmontsteking gaat, dan moet de appendix zo snel mogelijk worden verwijderd, om een darmperforatie en buikvliesontsteking te voorkomen. Gelukkig heeft de blinde darm geen functie, dus je kunt gemakkelijk zonder.

Onder narcose

Er zijn twee verschillende manieren van behandelen: een klassieke operatie of een kijkoperatie. Welke methode de arts kiest, is onder andere afhankelijk van de ernst van de ontsteking en eerdere buikoperaties. Bij een klassieke operatie maakt de chirurg een snee van zo’n zes centimeter in de rechter onderbuik, om de blinde darm te verwijderen. Bij een kijkoperatie gaat het om drie kleine gaatjes, waarna de darm wordt losgemaakt en door een van de gaatjes naar buiten wordt getrokken. Deze operatie geeft geen grote wond en de herstelperiode is korter dan bij een klassieke operatie. Hierom wordt er vaak voor deze vorm gekozen. Beide operaties duren één tot anderhalf uur en vinden plaats onder algehele narcose. De kans op complicaties is klein en afhankelijk van het herstel kan een patiënt na twee tot vijf dagen weer naar huis.

Wat kost een behandeling?

Alle ziekenhuizen in Nederland werken met hetzelfde landelijke financieringssysteem; de ‘Diagnose Behandel Combinatie’ ofwel DBC-systematiek. Beland je in het ziekenhuis, dan wordt niet iedere handeling – zoals bloedprikken of een röntgenfoto – afzonderlijk in rekening gebracht, maar betaal voor je één DBC-zorgproduct. Een DBC omvat alle zorgactiviteiten die nodig zijn om een diagnose te stellen en te behandelen, van het eerste polibezoek tot en met de nacontrole. De prijs van dat zorgproduct is het gemiddelde van alle zorgkosten die komen kijken bij de diagnose. Deze prijs wordt door zorgverzekeraars en ziekenhuizen samen bepaald en kan per jaar en per zorgverzekeraar verschillen. De prijs voor het ‘operatief verwijderen van de blinde darm bij een ziekte aan de blinde darm/ buikvlies’? Die is in 2018 gemiddeld €4100,00. Gelukkig wordt spoedeisende hulp, zoals bij een acute blindedarmontsteking, altijd vergoed door je basisverzekering. Wel geldt er in sommige gevallen een eigen risico.

Ga voor meer informatie naar mlds.nl/ziekten/operaties/blindedarmoperatie/