Geestelijke gezondheidszorg
Bent u zorgaanbieder in de ggz?
Op deze pagina vindt u alle informatie die u nodig heeft, zoals het vragen van toestemming en het indienen van declaraties.
Toestemming vragen
Voor geestelijke gezondheidszorg is in een aantal gevallen vooraf toestemming nodig.
Declareren
Heeft u een overeenkomst met ons? Dan kunt u hulpmiddelen eenvoudig bij ons declareren via VECOZO.
Psychologische behandelingen binnen de Zvw
Niet alle psychologische behandelingen of interventies komen in aanmerking voor vergoeding uit het basispakket van de zorgverzekering. Behandelingen waarvoor geen of onvoldoende bewijs is dat deze effectief zijn (die met andere woorden niet voldoen aan de 'stand van de wetenschap en praktijk'), vallen niet onder het basispakket. Ook behandelingen die wettelijk zijn uitgesloten of interventies voor stoornissen die tot een ander domein dan de gezondheidszorg behoren, kunnen niet worden vergoed. U vindt meer informatie over verzekerde zorg op het website van Zorginstituut Nederland.
Toestemmingsvereiste ggz-opname
Voor een ggz-opname langer dan 1 jaar was in 2022 onze toestemming nodig bij een opname gecontracteerde ggz-instelling. Vanaf 1 januari 2023 is onze toestemming dan niet meer nodig. Voor een opname bij een zorgverlener zonder contract is altijd onze toestemming nodig. Ook in 2024 en 2025. Wilt u meer informatie? Kijk dan op onze toestemmingspagina.
Afspraken verwijzingen ggz
Er gelden landelijke afspraken over verwijzen naar en binnen de geestelijke gezondheidszorg. Er is bijvoorbeeld geen doorverwijzing van de huisarts meer nodig als de cliënt wordt overgedragen van de ene regiebehandelaar naar een andere regiebehandelaar in een andere setting. Een melding aan de huisarts volstaat dan. Meer informatie hierover leest u in onderstaande documenten:
Vergoedingen
Wilt u weten of de door u gegeven behandeling wordt vergoed? In onze algemene regels en vergoedingen vindt u de voorwaarden die gelden voor onze basisverzekering en aanvullende verzekeringen. Bijvoorbeeld informatie over de belangrijkste toestemmingsvereisten en eventueel noodzakelijke verwijzingen.
Onze vergoedingen geestelijke gezondheidszorg zijn:
Wijzigingen voor 2025
Bent u alleen op zoek naar de wijzigingen voor 2025? Deze vindt u in het wijzigingsoverzicht 2025.
Wachtlijstbemiddeling
Loopt de wachttijd voor onze verzekerden op? Verwijs onze verzekerden dan naar onze ZorgConsulenten. Zij kunnen hen wachtlijstbemiddeling aanbieden.
Een contract in 2024 maar niet meer in 2025?
Heeft u in 2025 ervoor gekozen om geen overeenkomst met ONVZ te sluiten? Dan moet u wel rekening houden met zorgtrajecten van onze verzekerden die in 2024 zijn gestart en in 2025 nog doorlopen. In de contracten van 2024 staat namelijk dat als u in 2025 niet meer gecontracteerd bent, u voor deze lopende zorgtrajecten moet declareren conform de tariefafspraken van 2024.
Aanpassing NZa-tarieven GGZ en Forensische Zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tarieven voor geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg aangepast voor de jaren 2022, 2023 en 2024.
Zoals de NZa stelt, hebben de nieuwe tariefbeschikkingen geen rechtsgevolgen voor declaraties die voor de datum van inwerkingtreding (5 december 2024) zijn betaald en/of op overeenkomsten gesloten voor de datum van inwerkingtreding van deze beschikkingen.
ONVZ wijzigt de tarieven voor de historische jaren 2022 tot en met 2024 daarom niet. De afgesloten overeenkomsten en daarbij behorende tarieven gelden nog steeds. Dit betekent dat zorg die al gedeclareerd en vergoed is niet opnieuw gefactureerd of verrekend wordt.
De tarieven voor 2025 zijn reeds vastgesteld en bij het aanbieden van het contract gedeeld met de zorgaanbieders. Deze tarieven blijven hetzelfde.
Bekijk voor meer informatie de toelichting van de NZa over deze aanpassing op de website van de NZa.
Goed om te weten
-
ONVZ hanteert maximale vergoedingen voor geestelijke gezondheidszorg voor zorgverleners die geen contract met ons hebben. Deze maximale vergoedingen gelden ook als u toestemming van ons heeft ontvangen voor de zorg. Deze maximale vergoedingen gelden ook voor het label VvAA zorgverzekering.
-
Alle aanbieders van geestelijke gezondheidszorg binnen de Zorgverzekeringswet zijn verplicht een goedgekeurd en geregistreerd kwaliteitsstatuut te hebben en deze openbaar te maken. Dit kwaliteitsstatuut, en daarmee uw werkwijze, moet voldoen aan de normen zoals gesteld in het Landelijk Kwaliteitsstatuut van Zorginstituut Nederland. In de veldafspraken staan afspraken over verantwoording, controles en gepast gebruik.
-
Meer informatie hierover staat in het overzicht therapieën ggz.
-
Zorgverzekeraars zijn verplicht om de rechtmatigheid (formele controle) en doelmatigheid (materiële controle) van de ingediende declaraties te onderzoeken. Lees meer over controles op pagina Controle protocol.