Alle artikelen

Tevreden werknemers en minder burn-outs: het belang van werkgeluk

  • Categorie: Preventie
  • Categorie: Werken
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 23 september 2024

Medewerkers die vlak voor een werkdag of (avond)dienst staan te popelen om weer aan de slag te gaan of die na een lange vakantie niet kunnen wachten om de laptop weer open te klappen.. Ze bestáán. Het zijn mensen die écht werkgeluk ervaren. In Nederland geven we ons werkgeluk gemiddeld een 7,2.* Maar ondanks die dikke voldoende ervaart  1 op de 5 medewerkers burn-outklachten*. Wat is werkgeluk precies, en hoe helpt het om een burn-out te voorkomen? Wij zochten het uit. 

Wat betekent werkgeluk?

 

Werkgeluk, dat is voor iedereen iets anders. Voor de een draait het om vertrouwen, voor de ander om een goede werk-privébalans. In de literatuur wordt geluk meestal omschreven in termen als een frequent positieve gemoedstoestand, laagfrequent negatieve gemoedstoestand en een hoge levensvoldoening (Lyubomirsky, S. 2005). Het is een subjectieve, positieve beleving door de persoon zelf. Bij werkgeluk wordt waarschijnlijk bedoeld dat je deze beleving hebt in, op of door het werk*. Er zijn factoren die het werkgeluk beïnvloeden. Op sommige factoren kan de medewerker zelf sturen, zoals plezier in het werk of het ontwikkelen van vaardigheden. Andere, zoals vertrouwen en zingeving, zijn vaak afhankelijk van de werkgever. Werkgever en werknemer zijn dus samen verantwoordelijk voor werkgeluk.  

De belangrijkste factoren voor werkgeluk 


De volgende factoren zijn van invloed op werkgeluk: 
  • het vertrouwen krijgen van de leidinggevende 
  • je verbonden voelen met collega’s en de organisatie 
  • waardering krijgen 
  • plezier in het werk hebben 
  • zelf bepalen wat je doet, hoe je het doet, en waar en wanneer je werkt (autonomie)  
  • zelfontwikkeling, competenties en vaardigheden 
  • vitaal zijn 
  • je persoonlijke hulpbronnen, zoals veerkracht, optimisme en zelfvertrouwen 

Interessant genoeg ontbreekt ‘een hoog salaris’ vaak als factor van werkgeluk. Zinnig werk doen, vertrouwen krijgen van de leidinggevende en plezier in het werk zijn voor de meeste mensen belangrijker dan de beloning. 

Werkgeluk als bescherming tegen een burn-out 

 

Gelukkige medewerkers zijn gezonder, stressbestendiger en hebben daardoor minder kans op een burn-out. Maar dat is niet alles: medewerkers met hoog werkgeluk zijn ook meer betrokken, loyaler en melden zich minder vaak ziek. Dit is voor jou als werkgever reden genoeg om serieus werk te maken van werkgeluk. En dat is eenvoudiger dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat de module Werkfit vol zit met fijne vergoedingen en extra zorgopties waarmee medewerkers kunnen werken aan hun vitaliteit en werkgeluk? Collectief verzekerde medewerkers krijgen Werkfit gratis bij hun ONVZ-basisverzekering. 

“De missie van ONVZ is om mensen te helpen en te inspireren bij een goed en gezond leven. Wij bieden daar veel voorzieningen voor, waaronder Werkfit, en moedigen onze verzekerden aan daar gebruik van te maken. Laagdrempelig gebruik van preventieve zorg kan helpen om op termijn problemen te voorkomen.” – Bas Habets, Consultant Wellbeing bij ONVZ

Met Werkfit werken aan werkgeluk 

 

Werkfit biedt medewerkers de mogelijkheid om een coach of psycholoog in te schakelen als het even wat minder gaat. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van diverse e-healthmodules om zelf aan hun welzijn te werken. Of zij nu hulp nodig hebben bij het balanceren van werk en privé, het omgaan met werkdruk, zelfvertrouwen en het omgaan met je leidinggevende: Werkfit biedt oplossingen. Zingeving en thema’s zoals omgaan met feedback komen ook aan bod. Werkfit richt zich op zowel werk gerelateerde als persoonlijke uitdagingen. 

Top 5 modules Werkfit ONVZ

Ook aandacht voor de fysieke kant 


Werkgeluk draait niet alleen om mentale fitheid. Ook de fysieke gezondheid is van belang. Regelmatig sporten en bewegen houden je lichamelijk fit, wat een belangrijk onderdeel is voor werkgeluk. Met Werkfit kunnen medewerkers extra naar de fysiotherapeut om blessures te voorkomen of te verhelpen. Zij kunnen zelfs een sportcheck of een APK voor het lijf aanvragen. Met Werkfit is veel mogelijk; je hoeft alleen maar te weten wat er allemaal beschikbaar is.  

Ervaar de voordelen van Werkfit

Wilt u uw medewerkers ook kosteloos Werkfit aanbieden? 
Dat kan met een collectieve zorgverzekering van ONVZ. 

Wat zit er in Werkfit?

  • Een vergoeding voor een gezondheidscheck
  • Drie gratis behandelingen fysiotherapie
  • €500 vergoeding voor werkstress gerelateerde trainingen en cursussen
  • €250 vergoeding voor extra psychologische zorg
  • Gratis online zelfhulpmodules van Mirro

Meer lezen over Werkfit

* Bronnen: Nationaal onderzoek naar werkgeluk 2023, Nathalie Scholtes, Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), TNO en weekvanhetwerkgeluk.nl