Het is de wens van ouderen en hun naasten om zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te blijven wonen. Ook als ze een intensieve(re) zorgvraag hebben. ONVZ ondersteunt zijn verzekerden hier graag in, zolang dit past bij de zorgvraag en persoonlijke wensen. Tegelijkertijd zien we een toenemende schaarste van zorgverleners waardoor de toegang tot zorg onder druk staat. Wij vinden het belangrijk dat onze verzekerden erop kunnen vertrouwen dat wanneer zij gebruik moeten maken van ouderenzorg, deze ook beschikbaar is; nu en in de toekomst.
We zien dat de zorgaanbieders staan voor een grote uitdaging. Het aantal (complexe) zorgvragen neemt toe en het aantal beschikbare zorgverleners en mantelzorgers neemt steeds verder af. Alleen door de zorg slimmer en op basis van 'samen beslissen' in te zetten kunnen we er met elkaar voor zorgen dat iedereen nu en in de toekomst passende zorg kan krijgen. De uitdaging is om samen de ouderenzorg duurzaam toegankelijk te houden.
Positieve gezondheid en eigen regie
Wij vinden dat verzekerden en hun naasten zelf een centrale rol hebben in hun gezondheid, gezond gedrag en een veilige en gepaste woonomgeving om zo lang mogelijk met eigen regie in hun eigen omgeving te kunnen blijven wonen. Van onze verzekerden mag verwacht worden dat zij zich hierover informeren en zich hiervoor inspannen. ONVZ ziet het als zijn rol om zijn verzekerden hierbij in alle levensfases te inspireren en te ondersteunen met een focus op positieve gezondheid en eigen regie.
Dit betekent onder andere dat:
- betrokkenheid van de verzekerde en zijn/haar netwerk bij het zorgproces actief wordt gestimuleerd
- er oog is voor zorggerelateerde preventie en leefstijl
- er wordt ‘ontzorgd’ door de inzet van innovaties doormiddel van zorgtechnologieën
- er sprake is van Advance Care Planning
Hierbij hoort de beweging van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Deze zorgverleners komen in samenspraak met de verzekerde tot passende zorg ofwel doelmatige zorg van goede kwaliteit. Het vertrekpunt is hierbij digitaal waar het kan en fysiek waar het moet.
Ten slotte is samenwerking en goede coördinatie tussen zorg- en hulpverleners in de wijk essentieel. Om onnodige escalatie en zorginzet te voorkomen is het noodzakelijk dat alle betrokken zorg- en hulpverleners met elkaar samenwerken, zoals de (wijk)verpleegkundige, verpleegkundig specialist, het wijkteam, de huisarts en de Wmo-medewerker.
Speerpunten
-
Om passende zorg te kunnen leveren is het van belang te weten welke zorg een cliënt nu en in de (nabije) toekomst wil of nodig heeft. Door behandelwensen en -grenzen gezamenlijk te bespreken en vast te leggen, kan hierop worden geanticipeerd. Deze proactieve en duurzame zorgplanning wordt Advance Care Planning (ACP) genoemd. ACP is van groot belang in acute, maar zeker ook in stabiele situaties. Het helpt de client én de zorgverleners om vroegtijdig bepaalde wensen en voorkeuren in beeld te brengen, zodat men goed voorbereid een 'samen beslissen' gesprek kan voeren. Samen Beslissen leidt tot meer tevredenheid, therapietrouw, betrokkenheid en goed geïnformeerde cliënten en tot minder twijfel, spijt, operaties en zorgkosten.
ONVZ ziet het principe van ACP nog breder. Waar de inzet van ACP vooral op mensen is gericht die steeds kwetsbaarder worden, richt ONVZ zich op al haar verzekerden van alle leeftijden in alle fases en uitdagingen van het leven. Dit doen wij door het bieden van hulp, ondersteuning en informatie en het aanbieden van producten en diensten passend bij deze levensfases, zoals ouder worden. Wij noemen dit Advance Life Planning (ALP). Advance Care Planning is een onderdeel van Advance Life Planning.
-
We realiseren ons dat snelle en toegankelijke zorg een uitdaging is door de toenemende druk op de arbeidsmarkt. ONVZ onderschrijft daarom de ambities en doelen die zorgverzekeraars collectief hebben geformuleerd over digitalisering en we willen digitale zorg via de zorginkoop stimuleren.
Graag inspireren wij elkaar over interessante initiatieven die bijdragen aan de toegankelijkheid van zorg. Waar mogelijk faciliteren we samenwerking tussen zorgaanbieders en andere partijen om te werken aan innovatieve zorg, waaronder het opschalen van bewezen goede initiatieven. Partijen die het Integraal Zorgakkoord hebben getekend hebben met actieve ondersteuning vanuit het Ministerie van VWS gezamenlijk Digizo.nu opgericht. Dit platform richt zich op het breed opschalen van bewezen processen die écht waarde toevoegen voor zowel zorgverleners, patiënten, cliënten als inwoners.
Samenwerking en innovatieve zorg moeten leiden tot:
- meer gezonde levensjaren van onze verzekerden
- verbetering van de toegang tot zorg
- betere dienstverlening voor onze verzekerden
- verlaging van de zorgkosten
- zorg met een lagere impact op klimaat, milieu en leefomgeving
- efficiëntere inzet van personeel