ELV, GRZ & GZSP

Inkoop ELV, GRZ en GZSP

Documenten ELV, GRZ & GZSP

Zorginkoopbeleid en Zorgovereenkomsten

1 download weergegeven

Zorginkoopbeleid ELV-GRZ-GZSP 2026

Download (pdf - 836KB)

Algemene vragen

  • De huisarts, SO of AVG is hoofdbehandelaar en eindverantwoordelijk voor de medische behandeling. De zorg die binnen de ELV-instelling wordt geleverd, valt onder de verantwoordelijkheid van de instelling zelf.

  • Een huisarts en/of medisch specialist en/of specialist ouderengeneeskunde (SO) mag verwijzen naar ELV, al dan niet in samenspraak met de wijkverpleegkundige of transferverpleegkundige. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het Verenso 'Afwegingsinstrument ELV'.

  • Alleen als verblijf van langer dan 3 maanden (91 dagen) in een ELV-instelling nodig is, vraagt die instelling twee weken voorafgaand aan het verlopen van deze periode toestemming aan.

  • Voor het Zorghotel is voor verblijf geen medische indicatie verplicht, voor ELV wel. Daarnaast kan het Zorghotel (deels) vergoed worden vanuit de aanvullende verzekeringen en valt ELV onder de Zorgverzekeringswet. ELV-instellingen moeten aan gestelde criteria voldoen om een gecontracteerde aanbieder te worden. Deze criteria zijn niet van toepassing op een Zorghotel.

  • Omdat ONVZ geen invloed heeft op individuele bedrijfskeuzes die bepalen of een tarief kostendekkend is, gaat ONVZ niet in op kostprijsdiscussies van individuele zorgaanbieders.

  • De lopende zorg aan cliënten die verzekerd zijn bij ONVZ zal blijven doorgaan. Zorgovereenkomsten met cliënten zullen dus niet opgezegd worden. Na het uitbetalen van een declaratie ELV aan een zorgaanbieder zonder contract, zullen er achteraf vragen worden gesteld om de kwaliteit te borgen. Mocht blijken dat er niet aan bepaalde eisen wordt voldaan, kan een betaling worden teruggevorderd.

  • ONVZ maakt doorlopend analyses op de schadelast. ONVZ kijkt daarbij naar de gemiddelde kosten per verzekerde per jaar.  Als er reden toe is, nemen wij contact op met de betreffende zorgverlener om de analyses door te nemen.

  • Ja.

  • Nee, de tarieven zijn niet onderhandelbaar. Wel volgt ONVZ het kostprijsonderzoek van de NZa naar zorg aan mensen met sterk gedragsgestoord en een lichte verstandelijke beperking met belangstelling en zal de resultaten hiervan ter harte nemen.

  • De lopende zorg aan cliënten die verzekerd zijn bij ONVZ blijft doorgaan. Dat wil zeggen: de zorgovereenkomst met de cliënt mag niet opgezegd worden. Daarnaast geldt er vanaf het moment dat er geen overeenkomst is een machtigingsprocedure en een tarief zoals beschreven in de polisvoorwaarden.

Vragen 2024

  • Nee, de prestaties GZSP zoals omschreven in de meest actuele Beleidsregel geneeskundige zorg voor specifieke patiëntgroepen hebben betrekking op zorg voor patiënten die geen Wlz indicatie hebben aangevraagd of ontvangen hebben. Dit geldt ook voor verzekerden die een Wlz indicatie zonder behandeling hebben.

  • ONVZ contracteert deze prestatiecode inderdaad niet separaat in het GZSP contract. Echter vergoed ONVZ deze zorg tegen 100% NZa tarief en kan declareren via VECOZO.

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties