
Wintertijd? Zo blijven uw werknemers productief
Een uur langer doorslapen: dat klinkt als muziek in de oren. Maar de gevolgen, zoals slecht slapen en vermoeidheid, kunnen invloed hebben op de productiviteit. En dat wilt u niet op de werkvloer. Hoe helpt u uw werknemers bij de omschakeling naar wintertijd?

Op zondag 28 oktober is het weer zover: de wintertijd gaat van start en de klok gaat een uur terug. Van 03:00 uur naar 02:00 uur ‘s nachts om precies te zijn. Dat betekent een uur langer blijven liggen, ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker. Dat ene uurtje verschil lijkt niet zoveel uit te maken, maar toch kan het ons bioritme flink verstoren.
Biologische klok
De processen van ons lichaam, zoals de afgifte van hormonen, ons hartritme, lichaamstemperatuur, de activiteit van ons zenuwstelsel en onze spijsvertering hebben een eigen ritme. Wanneer dit verstoord wordt, moet ons lichaam hier weer aan wennen. Dit kost tijd én energie. Onze biologische klok, zoals het regelcentrum ook wel genoemd wordt, bevindt zich onderin de hersenen (de hypothalamus). En is aangesloten op het uiteinde van de oogzenuw. Deze zenuw reageert op licht en temperatuur en bepaalt zowel lichamelijk als emotioneel onze status en manier functioneren.
Hoogsensitiviteit
Met name avondmensen kunnen problemen ervaren met de verandering van de tijd. Zo’n 20 procent van de Nederlandse bevolking heeft hierdoor meer opstartproblemen en functioneert pas optimaal in de middag en avond. Ook Hoogsensitieve Personen (HSP) ervaren meer intense klachten vanwege de omschakeling van tijd. Ongeveer 15 tot 20 procent van de bevolking in Nederland is hoogsensitief en heeft een gevoeliger zenuwstelsel ten opzichte van mensen die niet hoogsensitief zijn. Prikkels van bijvoorbeeld daglicht of juist een tekort daaraan, komen harder binnen.
Tip 1
Zorg voor veel en prettig licht op de werkvloer. (Dag)licht stimuleert de productiviteit en de biologische klok op een positieve manier.
Tip 2
Geef uw werknemers de mogelijkheid om in de pauze naar buiten te gaan, om zo ook aan natuurlijk licht te komen en een frisse neus te halen.
Tip 3
Adviseer uw werknemers om aandacht te besteden aan goed en gezond eten. Het eten van voldoende groente en fruit op vaste tijden van de dag zorgt voor structuur en energie.
Tip 4
Adviseer uw werknemers om eerder op de avond de klok terug te zetten. Een dag ervoor kan ook. Uit onderzoek blijkt dat ons lichaam hier minder last van ervaart, dan wanneer we de klok pas vlak voor het slapen gaan terug zetten. De overgang voelt dan geleidelijker.
Tip 5
Geef uw werknemers de ruimte om te wennen aan het uur achteruit. Relativeer en neem klachten serieus. Zo is de gewenning van korte duur en blijft de productiviteit optimaal.