Vitaliteit op de werkplek: 7 tips
In een tijd waarin werkdruk en stress alsmaar toenemen, is het essentieel voor werkgevers om niet alleen te focussen op de productiviteit van hun werknemers, maar ook op hun welzijn en vitaliteit. Wat verstaan we eigenlijk onder vitaliteit? En hoe draagt dit bij aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers? Heleen Mes, oprichtster van HX Work en ‘thought leader’ op het gebied van employee experience, legt uit en geeft 7 tips om de vitaliteit van medewerkers te bevorderen.
Een goede werkgever is niet alleen aantrekkelijk op de arbeidsmarkt, maar draagt ook bij aan lagere ziekteverzuimcijfers en een hogere retentie. "Het loont om een goede werkgever te zijn," zegt Heleen. "Je trekt betere sollicitanten aan en medewerkers willen graag bij je blijven werken." Het creëren van een omgeving waarin medewerkers vitaler naar huis gaan, is volgens haar een van de belangrijkste aspecten van goed werkgeverschap.
Vitaliteit: de basis voor een gezonde werkomgeving
Vitaliteit draait om de energie en kracht waarmee mensen hun leven leiden. Het omvat fysieke, mentale en emotionele aspecten. Op de werkvloer betekent dit energieke, betrokken en veerkrachtige medewerkers.
Veel werkgevers hebben een onduidelijk en ongericht vitaliteitsbeleid. “Fruit op de werkvloer, een workshop mindfulness of een fietsplan," zegt Heleen. "Wat bevordert nu écht de vitaliteit?”
Met deze 7 tips ontdek hoe je jouw organisatie kunt transformeren naar een plek waar medewerkers gezond en gemotiveerd blijven:
1. Leg niet alles bij de individuele medewerker neer
Veel werkgevers bieden trainingen aan zoals "vergroot je veerkracht" of maken gebruik van wellbeing-apps voor yoga en ontspanning. ‘’Hiermee leggen ze de nadruk op individuele oplossingen,’’ zegt Heleen. "Werkgevers vergeten het belang van het werken aan de organisatie zelf. Hoewel deze initiatieven bijdragen aan een positiever imago, leiden ze vaak niet tot de gewenste resultaten. Stressfactoren zoals werkdruk en het gevoel niet gezien te worden, moet je aanpakken op organisatorisch niveau om echt effectieve verandering te zien.’’
2. Voer verandering door in bestaande processen
Wanneer je veranderingen doorvoert, doe dit dan als onderdeel van bestaande processen, maar dan op een prettigere manier. "Het kan al in de kleine dingen zitten," zegt Heleen. "Denk aan een bedankmailtje na het versturen van een cv of het indienen van verlof. Dit soort kleine gebaren kunnen een groot verschil maken."
3. Pas maatregelen aan op jouw organisatie
Elke organisatie heeft unieke behoeften als het gaat om het bevorderen van vitaliteit. Heleen benadrukt het belang van maatwerkoplossingen: "Wat specifiek nodig is voor jouw organisatie om verandering te zien, kan sterk verschillen van wat elders werkt. Luister naar medewerkers en stem de maatregelen af op hun behoeften en de specifieke context van jouw organisatie."
4. Voer regelmatig vitaliteitsgesprekken
Voer minimaal één keer per jaar een vitaliteitsgesprek, om inzicht te krijgen in de behoeften van je medewerkers. Denk aan de werk-privébalans en de mate van werkdruk die medewerkers ervaren. "Stel de vraag: wat heb jij nodig om in deze organisatie het beste van jezelf te kunnen geven? Dit geeft vaak al veel informatie over de individuele behoeften, maar ook de bredere knelpunten die aangepakt moeten worden."
5. Zorg voor een gezonde werkplek
Een gezonde werkplek sluit aan op het natuurlijke bioritme van medewerkers. Het bioritme van ongeveer 24 uur regelt je slaap-waakcyclus en beïnvloedt je energie gedurende de dag. Zorg voor goede luchtkwaliteit, voldoende daglicht en energieke pauzes. Geef medewerkers ook de kans om te bewegen rondom het kantoor. "Bijvoorbeeld door wandelend te vergaderen of vergaderruimtes buiten te gebruiken," vertelt Heleen. "Dit soort initiatieven kunnen een grote bijdrage leveren aan de vitaliteit van je medewerkers."
6. Geef zingeving in het werk
Zingeving kan worden ervaren door werk dat bijdraagt aan persoonlijke doelen, door het leveren van een zinvolle bijdrage en door het werken voor een werkgever met gedeelde waarden. ‘’Dit kun je duidelijk maken door de impact van het werk te laten zien. Besteed aandacht aan de inrichting van de werkplek, denk aan visuele en symbolische elementen die de missie en waarden van de organisatie weerspiegelen. Dit zorgt voor een gevoel van trots en verbondenheid met het werk.’’
7. Maak gebruik van co-creatie
Wanneer het gaat om het nemen van beslissingen over vitaliteit is co-creatie van cruciaal belang. ‘’Door medewerkers actief te betrekken bij het proces, ontstaan er oplossingen die beter aansluiten bij hun behoeften en wensen, waardoor de effectiviteit van vitaliteitsprogramma's wordt vergroot.’’ Veranderingen die voortkomen uit de ideeën van medewerkers worden veel beter geaccepteerd omdat ze voelen dat hun input waardevol is. Dit kan op verschillende manieren, zoals via vragenlijsten, innovatiesessies en klankbordgroepen.
Hoe draagt vitaliteit bij aan duurzame inzetbaarheid?
Vitaliteit op de werkvloer vraagt om organisatorische veranderingen, maatwerk en samenwerking met medewerkers. ‘’Kleine veranderingen in de dagelijkse werkprocessen kunnen een groot verschil maken. Door te investeren in de vitaliteit van je medewerkers, investeer je in de toekomstbestendigheid van je organisatie", sluit Heleen af. Vitaliteit en duurzame inzetbaarheid zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden: ze dragen bij aan het welzijn en de prestaties van medewerkers op lange termijn.
Door actief te werken aan de vitaliteit van je medewerkers, zet je als organisatie een stap richting een toekomst waarin werkgeluk en een veerkrachtige sfeer centraal staan.
Meer weten over duurzame inzetbaarheid? Lees dit artikel.