Alle artikelen

Zo houd je medewerkers duurzaam inzetbaar

  • Categorie: Preventie
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 9 min
  • Datum: 13 september 2022

Nederlanders worden niet alleen steeds ouder, ze blijven ook langer gezond en werken langer door. Gelukkig maar, want de arbeidskrapte is ongekend. Zó kunnen werkgevers bijdragen aan duurzame inzetbaarheid van jong en oud.

duurzame-inzetbaarheid

De jeugd en diens toekomst, die wil je als werkgever graag vasthouden. Die jeugd zelf ziet haar toekomst overigens somber in. Millenials (geboren tussen 1986 en 2000) en de generatie Z (geboren na 2000) maken zich grote zorgen over zaken als klimaatverandering, gezondheidszorg en ziektepreventie. Hun belangrijkste persoonlijke zorg zijn de kosten van levensonderhoud. In Nederland is salaris dan ook de belangrijkste reden om van baan te veranderen, naast gebrek aan waardering (vooral millennials) en gebrek aan ontwikkelingsmogelijkheden (generatie Z). Bij het kiezen van een nieuwe baan zijn de balans tussen werk en privé en leren en ontwikkeling de topprioriteiten, evenals het gevoel van betekenis hebben, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

ouder-worden

Duurzaam inzetbaar: Zo behoud je jonge medewerkers

Van de Nederlandse millennials geeft 33 procent aan dat ze de komende vijf jaar bij hun huidige werkgever willen blijven. Dat is weliswaar een stijging van 5 procent ten opzichte van vorig jaar, maar wie de wensen van deze groep verwaarloost, kan toch tegen behoorlijke problemen oplopen bij het vervullen van functies. Want nog altijd 67 procent wil weg. Tips om jonge medewerkers te binden:

Tip 1: Stress verminderen

De zorgen die millennials en leden van generatie Z zich maken, vertaalt zich in stress: ruim een kwart ervaart die stress. Bied trainingen aan op het gebied van vitaliteit en stressmanagement, zorg voor een gezonde werkomgeving of geef de medewerkers nieuwe taken op hun eigen niveau (horizontale taakverrijking). In onze whitepaper over stress vindt u nog veel meer tips en tricks om stress te verminderen en te voorkomen.

Tip 2: Geef de regie

Generatie-expert Aart Bontekoning liet vele millennials een top 5 samenstellen van ‘energizers’, zaken waar ze energie van krijgen. Bovenaan de lijst staat de vrijheid om zelf dingen uit te proberen en de eigen werkwijze te veranderen. Geef millennials de ruimte om vraagstukken op hun eigen manier aan te pakken, adviseert Aart.

Tip 3: Bouw flexibiliteit in

Flexibele werktijden, mogelijkheden om te reizen, betekenisvol werk en diversiteit op de werkvloer zijn voor millennials en generatie Z’ers belangrijke factoren in het werk. Geef ze de mogelijkheid om de werktijden (gedeeltelijk) zelf in te vullen en bijvoorbeeld (gedeeltelijk) thuis te werken.

Een ziekmelding door stress/burn-out duurt gemiddeld 294 dagen en kost ruim € 9.000 per werknemer

Pragmatische generatie gelukkig aan het werk

De leden van de pragmatische generatie – mensen tussen 37 en 52 jaar – hebben vaak veel op hun bordje. Naast hun werk hebben ze vaak opgroeiende kinderen, een druk sociaal leven en toenemende zorg voor ouder wordende ouders. Duurzaam inzetbaarheid is geen vanzelfsprekendheid voor deze generatie. Stress is ook niet voorbehouden aan de jongste generatie: maar liefst 1,2 miljoen werknemers in Nederland ervaren burn-outklachten. Een beetje stress kan geen kwaad. Sterker nog: spanning activeert adrenaline waardoor mensen scherper worden en in een hogere versnelling kunnen functioneren en opereren. Maar te veel stress kan leiden tot psychische klachten, en uiteindelijk tot uitval van medewerkers. Een ziekmelding door stress/burn-out duurt gemiddeld 294 dagen en kost ruim € 9.000 per werknemer. Tips om de pragmatische generatie gelukkig aan het werk te houden.

Tip 1: Een leven lang leren

Naarmate de leeftijd stijgt, daalt het belang van een goed salaris. Zo beschouwt 58 procent van de beroepsbevolking onder de 30 jaar salaris als een belangrijke factor, bij 50-plussers is dit 51 procent. Opleiding en ontwikkeling blijken een veel belangrijker eis. Opvallend genoeg is de behoefte aan ontwikkeling en opleiding er wel, maar spreken veel medewerkers zich er niet over uit, omdat ze zelf niet goed weten in welke richting ze die ontwikkeling moeten zoeken. Ga de dialoog aan over wensen en behoeften!

Tip 2: Teamgeest

Een prettige werksfeer staat met stip op nummer 1 als je medewerkers vraagt naar arbeidsomstandigheden die ze als belangrijk ervaren bij hun werkgever. Vooral de pragmatische generatie is erg gericht op het informeler maken van de werkvloer. Creëer voldoende informele momenten: een vrijdagmiddagborrel, een vergadering in informele omgeving, een teamuitje of sporten met collega’s.

Tip 3: Stress verminderen

Voor deze drukbezette generatie heeft het thuiswerken een nieuwe dimensie toegevoegd aan het begrip ‘goochelen tussen werk en privé’. Met inzicht in data en aanvullende zorg kan ONVZ u helpen bij het voorkomen, herkennen en vroegtijdig oplossen van mogelijke mentale problemen.

Niet vervroegd afscheid nemen

Oudere werknemers blijven langer gezond en werken langer door. Tot 2007 waren bijna negen op de tien werknemers die met pensioen gingen jonger dan de AOW-leeftijd, toen 65 jaar. In 2020 en 2021 ging minder dan de helft van de werknemers op het met pensioen vóór het bereiken van de AOW-leeftijd. Wilt u ook niet vervroegd afscheid nemen van uw oudere medewerkers? Lees onze tips

Tip 1: Fysieke belasting

Oudere werknemers die hun werk te zwaar vinden, hebben vaak te maken met hoge tijdsdruk, zware fysieke belasting, zich snel ontwikkelende technologie en onregelmatige diensten of ploegendienstverband. Ga op zoek naar mogelijkheden voor taakroulatie, inzet van hulpmiddelen om fysieke belasting te verminderen en samenwerking bij zware klussen. Ook in de arbeidsvoorwaarden kunnen speciale regelingen worden opgenomen voor oudere werknemers.

Tip 2: Gezond klimaat

Houd uw medewerkers in conditie: zorg voor (gratis) fruit, geef medewerkers de tijd om een lunchwandeling te maken, regel een stoelmassage, overleg wandelend en stimuleer fietsen naar het werk.

Tip 3: Wie deelt wat hij heeft…

De oudere generatie is vooral gericht op samenwerken en toegevoegde waarde. Ze willen hun kennis en ervaring dolgraag delen met anderen. Zorg ervoor dat jong en oud met elkaar kunnen samenwerken, zodat de kennis en ervaring van de oudere medewerker niet verborgen blijft. Maak bewust koppels bestaande uit een oudere en een jongere medewerker.