Alle artikelen

De kracht van complimenten op de werkvloer

  • Categorie: Vitaliteit
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 19 september 2024

Complimenten draaien om het zien én erkennen van goede wil, inzet en prestaties van anderen. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Veel mensen hebben namelijk moeite met het geven en ontvangen van complimenten, vooral op de werkvloer. Terwijl een compliment grote invloed kan hebben op je collega’s.

Complimenten

Complimenten bevorderen de prestaties

Door werknemers positief te stimuleren en de nadruk te leggen op belonen in plaats van op straffen, zorg je ervoor dat werknemers meer vanuit hun kwaliteiten gaan werken. Een compliment geeft vertrouwen en het gevoel dat je op de goede weg bent. De ontvanger van een compliment zal het gewaardeerde gedrag vaker willen vertonen, want het gevoel van waardering is één van de basisbehoeften van ieder mens. Geef jouw werknemers dus af en toe een oprecht schouderklopje. Dit motiveert en zorgt ervoor dat zij zich nog harder inzetten voor jouw organisatie.

Complimenten motiveren meer dan geld

Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat complimenten meer motiveren dan geldelijke beloningen. Het onderzoeksbureau adviseert werkgevers daarom om meer aandacht te geven aan de ‘softe’ beloningen. In de Verenigde Staten is het geven van complimenten in het bedrijfsleven veel normaler dan in het ‘nuchtere’ Nederland. Je hebt daar zelfs zogeheten recognition professionals. Zij worden speciaal ingehuurd door bedrijven om te zorgen dat werknemers zich gewaardeerd voelen. In Nederland is een compliment uitdelen moeilijker. Het zit namelijk meer in onze nuchtere aard om kritiek te geven. Wanneer er wél een compliment wordt uitgedeeld, is de reactie vaak: ‘Dat hoort toch bij mijn werk?’.

Hoe geef je een compliment?

Het maken van complimenten verhoogt het werkplezier en bevordert de collegialiteit op de werkvloer. Een compliment heeft op deze manier niet alleen positieve effecten op de ontvanger, maar ook op de gever. Bovendien: wie complimenten krijgt, geeft ook sneller complimenten aan een ander. Maar hoe maak je een goed compliment?

Zorg ervoor dat een compliment oprecht is

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit blijkt dat het effect van complimenten op de werkvloer collectief is. Dit wil zeggen dat wanneer de beste werknemer complimenten krijgt, collega’s ook worden getriggerd om harder te gaan werken. Mensen willen ook die waardering voelen en spiegelen zich aan het beloonde gedrag. Het onderzoek toont daarnaast aan dat het niet slim is om de slechtste werknemer te complimenteren in de hoop dat hij productiever wordt. In dit geval is een compliment namelijk niet oprecht en zal het juist werknemers demotiveren en verontwaardigen.

Maak een compliment origineel en persoonlijk

Mensen vinden het leuker als ze een compliment krijgen dat ze niet vaak horen. Bijvoorbeeld: wanneer iemand die vaak voor groepen staat het compliment krijgt dat hij goed kan presenteren, dan zal hij misschien denken: dat weet ik inmiddels wel. Maar wanneer iemand zegt dat de presentator erg goed presenteert door knap gebruik te maken van zijn lichaamstaal, dan komt het compliment nog beter binnen en voelt iemand zich op die manier nóg meer gewaardeerd. Zoek daarom naar iets origineels en maak het compliment persoonlijk. Op die manier wordt een compliment veel meer waard!

Complimenteer regelmatig en in verhouding

Meerdere psychologische onderzoeken hebben aangetoond dat de optimale verhouding tussen positieve feedback en negatieve feedback 4:1 is. Dit wil zeggen dat er vier complimenten tegenover één punt van kritiek moeten staan om een optimale werksfeer te realiseren. Je bent geloofwaardiger als je goed kunt balanceren tussen positieve en negatieve feedback. Wanneer jij alleen maar complimenten uitdeelt, geloven mensen je niet meer en hebben jouw complimenten nauwelijks effect.

De kracht van complimenten

Veel werkgevers zijn zich onvoldoende bewust van wat de kracht is van complimenten op de werkvloer. Het geven en ontvangen van complimenten zorgt bij zowel de werknemer als de werkgever voor een goed gevoel. Het creëert waardering, motivatie en collegialiteit. Voor de gever is een compliment vaak een kleine moeite, terwijl het voor de ontvanger van grote waarde is. Verleg daarom de focus van het uiten van kritiek naar het complimenteren van goede prestaties!