
Zo laat u uw medewerkers lekker slapen
Omarm de powernap en haal de druk van de werkketel. Want als uw medewerkers goed slapen, dan doet u dat ook. Zeven tips om een helpende hand te bieden aan medewerkers die slecht slapen door stress op de werkvloer.

Één op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen. Zij hebben bijvoorbeeld moeite met in slaap vallen en doorslapen of worden te vroeg wakker. De kans is dus groot dat ook bij u op het werk medewerkers kampen met slaaptekort. En slecht slapen leidt tot hoger verzuim, meer ongevallen en een lagere productiviteit. Slechte slapers hebben bovendien vaker een slechte gezondheid. Dat komt omdat we slaap nodig hebben, om zowel lichamelijk als geestelijk te herstellen. Slapen medewerkers niet goed, dan kan hun immuunsysteem verstoord worden. Dit resulteert in spier- of hoofdpijn en, op de lange termijn, in diabetes type 2. Met als gevolg: meer ziekteverzuim.
Slapeloosheid door stress
Naar schatting kost slapeloosheid onze economie jaarlijks 3 tot 4,5 miljard euro. Naast dat het de economie én u geld kost, bent u in eerste instantie natuurlijk begaan met de gezondheid van uw medewerkers. Dus: wat kunt u doen zodat uw medewerkers weer goed slapen? Allereerst is het goed om te weten dat een van de belangrijkste oorzaken van slapeloosheid stress is. Veel mensen liggen letterlijk wakker van het piekeren en zorgen. Is de oorzaak van deze stress bij de medewerker thuis te vinden, dan kunt u (naast een luisterend oor bieden) daar als werkgever niet zoveel aan doen. Maar is de stress ontstaan door werk, dan kunt u met deze tips heel goed een helpende hand bieden:
1. Maak slapeloosheid bespreekbaar
Signaleer de tekenen van slapeloosheid bij uw medewerkers. Ziet u dat iemand steeds vaker slecht gehumeurd is en regelmatig fouten maakt, dan kunnen dit stresssignalen zijn. Maak het bespreekbaar. En gaat het inderdaad niet goed? Stel dan een bezoek aan de bedrijfsarts voor.
2. Bevorder ontspanning
Beweging is goed voor lichaam en geest. Stimuleer uw medewerkers om niet de hele dag achter de computer te zitten, maar lekker naar buiten te gaan. En moedig hen aan om op de fiets naar werk te gaan en elke dag een wandeling te maken. Zo helpt u hen ontspannen.
3. Wees flexibel met werktijden
Geef een zekere vrijheid in het bepalen van de werktijden als dit de nachtrust en slaapritme ten goede komt. Iets later beginnen om wat slaap in te halen? Of een keer eerder weg om te gaan sporten en vroeg te slapen, moet kunnen. U krijgt er een productievere medewerker voor terug.
4. Bied professionele ondersteuning
Bijvoorbeeld een slaapcursus waarbij een slaapoefentherapeut helpt bij slaapgedrag, of professionele ondersteuning bij tijdmanagement en prioriteiten stellen. Dit laatste is vooral handig wanneer iemand vastloopt in de hoeveelheid werk en dat niet los kan laten als hij in bed ligt.
5. Introduceer de powernap
Maak de powernap onderdeel van de bedrijfscultuur. Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis focus en energie is 10-20 minuten genoeg. Geef medewerkers de gelegenheid om even op te laden en zorg ervoor dat hier een speciale, relaxte ruimte voor beschikbaar is.
6. Voorkom dat uw medewerkers overwerken
Zit de werkdag erop, zie er dan op toe er dat uw medewerkers hun laptop dichtklappen. En bied aan om een kwartier eerder te stoppen met werk. In dit kwartier kunnen ze dingen waarmee ze in hun hoofd zitten, opschrijven en gaan ze zonder stress naar huis. De sociale druk om langer door te werken omdat een collega dat ook doet, is daarmee verleden tijd.
7. Haal wat druk van de werkketel
Om goed te kunnen slapen, is het belangrijk dat uw medewerkers overdag weinig druk ervaren. Heeft u het idee dat een medewerker overloopt van het werk? Overweeg een deadline te verschuiven of draag taken over aan iemand die het minder druk heeft.
Tot slot nog een gouden tip die u aan uw medewerkers kunt meegeven: geen werkmail op de smartphone zorgt ook voor een betere nachtrust. Het voorkomt dat medewerkers ‘s avonds voor het slapen gaan of direct als ze wakker worden hun mails checken.