Dit is de invloed van je leiderschapsstijl op teamleden
60% van de medewerkers wereldwijd geeft aan dat hun baan hun mentale gezondheid sterk beïnvloedt. Dat blijkt uit onderzoek van The Workforce Institute (2023). De werkomgeving heeft dus een enorme impact op hoe werknemers zich voelen. En managers spelen daar een grote rol in. Afhankelijk van de leiderschapsstijl kunnen zij het welzijn van teamleden namelijk positief of juist negatief beïnvloeden. Hoe dat zit en wat jij als manager of HR-medewerker kan doen om de problemen van je collega’s te erkennen, leggen we in dit artikel uit.
Vermoeide en gestreste werknemers
De cijfers liegen er niet om: één op de vijf medewerkers wereldwijd zegt dat hun baan een negatieve impact heeft op hun mentale gezondheid (Workforce Institute, 2023). Zo blijkt dat bijna de helft van de werknemers na een werkdag altijd oververmoeid is (43%) en dat meer dan driekwart een slechtere werkprestatie levert door langdurige stress (78%). En dat gevoel houdt niet op als ze de kantoordeur achter zich dichttrekken; ook thuis komen relaties onder druk te staan.
Geen erkenning voor mentale problemen
Een hoge werkdruk is een veelvoorkomend probleem. Toch geeft 48% van de werknemers met stressklachten aan hier nauwelijks met hun manager over te praten. De reden? Hun manager is niet geïnteresseerd (16%) of te druk (13%). Ook vinden sommige mensen dat ze hun problemen zelf moeten kunnen oplossen (20%). Tel daarbij op dat teamleden het idee hebben dat hun manager zijn of haar impact op het mentale welzijn niet erkent (35%), terwijl bijna driekwart van de ondervraagde werknemers wel graag meer ondersteuning zou willen. Werk aan de winkel voor managers, dus.
Vijf soorten leiderschap
In hoeverre managers invloed hebben op de mentale gezondheid van een team, heeft vooral met de leiderschapsstijl te maken. Montano, Schleu en Hüffmeier (2023) waren benieuwd hoe sterk die relatie tussen verschillende stijlen en de mentale gezondheid eigenlijk is. Ze onderzochten daarvoor vijf leiderschapsstijlen:
- Transformationeel leiderschap
Transformationele managers proberen werknemers te motiveren om het beste werk te leveren. Ze inspireren door hun visie te delen en stimuleren creatief denken in het team. - Relatiegericht leiderschap
Managers die een relatiegerichte leiderschapsstijl hebben, hechten waarde aan harmonie binnen het team. Ze zijn respectvol, steunen teamleden en lossen conflicten op. - Taakgericht leiderschap
Taakgerichte managers focussen op het uitvoeren van een taak. Ze vertellen hun medewerkers welke taak ze moeten uitvoeren en op welke manier. - Destructief leiderschap
Managers die destructief leidinggeven, laten agressief en zelfs schadelijk gedrag naar hun team toe zien. Ze werken ook de belangen van de organisatie tegen en nemen hun werknemers hierin mee. - Laissez-faire leiderschap
Deze managers zijn minder aanwezig. Hun teams zijn zelfsturend: teamleden maken zelf keuzes en krijgen dus veel vrijheid.
Zo beïnvloed je medewerkers met je leiderschapsstijl
Uit het onderzoek van Montano, Schleu en Hüffmeier blijkt dat leiderschapsstijlen de mentale gezondheid van medewerkers op verschillende manieren beïnvloeden. Destructief en laissez-faire leiderschap blijken de grootste voorspellers voor een verslechterd mentaal welzijn van medewerkers. Maar geef jij relatiegericht, taakgericht of transformationeel leiding? Dan is de kans groot dat je je teamleden juist positief beïnvloedt. Het mag dus duidelijk zijn: verschillende leiderschapsstijlen hebben een unieke invloed op de mentale gezondheid van medewerkers. Waardevolle resultaten die je mogelijk inspireren om je eigen manier van leidinggeven te beoordelen en te verbeteren.
Hoe zit het met de gezondheid van managers?
Een baan als manager kan ontzettend zwaar zijn: je bent verantwoordelijk voor de resultaten van je team, moet nieuwe werkwijzen implementeren en bent tegelijkertijd een inspirator en motivator voor je medewerkers. Als organisatie of HR-afdeling is het daarom verstandig om in leiders te investeren. Vooral als het gaat om de emotionele intelligentie van je managers. Belangrijke competenties om op te focussen zijn stressmanagement, impulsbeheersing en empathie. Met die skills ondersteun je je team beter. Kom dus binnen het bedrijf ook op voor de behoeftes van managers.
3 tips om je toegankelijk op te stellen naar je collega’s toe
Of je nu de manager van een team bent of bij op de afdeling HR werkt, met een open houding komen medewerkers sneller naar je toe om hun gevoelens te delen. Zo kun jij de juiste stappen nemen om je team of de organisatie naar een hoger niveau te tillen. Met deze tips stel je je toegankelijk op:
- Zorg voor een empathische houding Wees open over je eigen gevoelens, worstelingen of ervaringen met mentaal welzijn. Door open te zijn, creëer je een veilige omgeving voor je teamleden. Delen zij hun gevoelens, dan kun jij hen weer beter helpen.
- Moedig werknemers aan af en toe vrij te nemen Veel werknemers maken hun vrije dagen niet op. Zorg dat je als manager het goede voorbeeld geeft door af en toe een dag vrij te nemen om op te laden. Zo laat je je teamleden zien dat vrije tijd helpt om beter te focussen.
- Behandel werknemers als mensen Zorg voor je werknemers zoals je dat voor familie of vrienden zou doen. Wanneer je werknemers een doel hebben en vertrouwen voelen, kijkt 88% van hen meer uit naar het werk (Workforce Institute, 2023).