Alle artikelen

Column: ‘Een dutje doet wonderen voor werknemers’

  • Categorie: Vitaliteit
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 5 min
  • Datum: 20 mei 2016

Het zou verstandig zijn als bedrijven hun werknemers af en toe een ‘powernap’ gunnen. Uit onderzoek blijkt dat dat de effectiviteit op de werkvloer ten goede komt. Daarvoor pleit Pieter van den Hoogenband.

Pieter van den Hoogenband

Volgens de meervoudig zwemkampioen halen veel Nederlanders op hun werk vaak stiekem wat verloren slaap in: één op de vijf werknemers heeft wel eens een dutje gedaan in de baas zijn tijd. “Het is voor de meeste werkgevers waarschijnlijk ‘not done’, maar ik zou het juist stimuleren als mijn medewerkers elke dag een powernap doen”, bepleit Van den Hoogenband.

In de topsport is er al veel onderzoek gedaan naar de optimale balans tussen rust en arbeid. “Eén van mijn eigen succesfactoren was dat ik ‘rusten’ ook als heel belangrijk onderdeel van mijn training beschouwde”, legt de zwemmer uit. “Ik trainde keihard in het zwembad en de sportschool, maar tussendoor ging ik slapen. Heel veel slapen.” Dat deed hij zelfs tijdens de Olympische Spelen. “Zodra we eenmaal in het Olympisch Dorp waren gearriveerd, kwam ik alleen nog maar van mijn kamer af om (licht) te trainen en te eten. De rest van de tijd luisterde ik naar lekkere muziek, las ik mooie boeken en bekeek ik de binnenkant van mijn ogen.”

Prima doping

De Nederlander staat hier niet alleen in. Ook de Amerikaanse sporter Michael Phelps, de meest gelauwerde Olympiër aller tijden, kon tijdens de Spelen alleen maar zo’n extreem programma zwemmen omdat hij ook extreem goed uitgerust was. “En menig wielrenner beweerde de afgelopen decennia dat je de Tour de France vooral in bed wint”, vervolgt Van den Hoogenband. “Inmiddels weten we dat er dan bij velen tevens een infuus naast stond, maar laten we hopen dat goed slapen in de toekomst weer de beste en enige doping wordt in de wielersport.”

Sleutelbos

Het houden van powernaps is overigens geen nieuwe uitvinding, integendeel. Als de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí (1904-1989) overdag aan een ‘siësta’ begon, dan hield hij een sleutelbos in zijn hand. “Als die op de grond kletterde – meestal na een minuut of vijftien – schrok Dalí wakker. Dan kwam hij daarna vaak op de beste ideeën”, weet Van den Hoogenband. “De kunst is niet om in diepe slaap te komen, maar gewoon een kwartiertje naar Niemandsland gaan, doet wonderen.” Veel bedrijven zijn bang dat rust ten koste gaat van de productiviteit. “Maar ik ben ervan overtuigd dat als ondernemers het aandurven hun medewerkers een ‘powernap’ toe te staan, in plaats van een mok heet water met kipsmaak, croutons en vermicelli om een uur of vier, zij zienderogen effectiever gaan werken.”