Alle artikelen

Long covid-klachten bij werknemers: waar kunt u terecht voor ondersteuning?

  • Categorie: Verzuim
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 6 min
  • Datum: 19 juli 2021

Corona hakt er ook bij bedrijven flink in. Zo heeft een groeiende groep mensen nog maanden tot een jaar na hun besmetting last van klachten. Dit wordt ook wel long covid genoemd. Ook werkgevers, casemanagers en bedrijfsartsen krijgen hiermee te maken. Wat is long covid en welke ondersteuning kunnen u en uw medewerkers krijgen? We leggen het u graag uit.

Long covid herstel

Wat is long covid?

Wetenschappers maken onderscheid tussen Aanhoudende symptomatische COVID-19 (ongoing symptomatic Covid-19) waarbij de klachten 4 tot 12 weken voortduren, en Langdurige Covid-19 (Long Covid). Uit verschillende studies blijkt dat ongeveer 10% van de mensen die Covid-19 hebben doorgemaakt, nog los van de initiële klachten, een of meerdere klachten blijft houden. En uit een studie van een grote arbodienst komt naar voren dat een op de vijf medewerkers met langdurige Covid-19 na 300 dagen nog steeds niet is hersteld.

Bij de restklachten staan vermoeidheid en kortademigheid bovenaan. Daarna volgt een breed palet van andere klachten, zoals hoesten, koorts, spierpijn, maag- en darmklachten en neurologische klachten zoals verminderde smaak- en reukzin (anosmia en/of dysgeusia), slaapproblemen, diverse cognitieve beperkingen en ‘brain fog’ (mistig brein). Voor gehospitaliseerde patiënten kan het percentage met vermoeidheidsklachten oplopen tot 53-71%.

Wat is de impact van long covid op het dagelijks leven en werk?

Danny (37) en Vicky (29) worstelen al maanden met long covid. Zij delen hun ervaringen.

Danny: ‘De eerste maanden heb ik in bed doorgebracht en door verminderde eetlust ben ik zelfs 10 kilo afgevallen. Eerst werkte ik 12 uur per dag, nu hooguit 4 uurtjes. Die uren verdeel ik zelfs over een dagdeel. Ook was ik voetbaltrainer op hoog niveau en bezocht ik regelmatig de voetbalwedstrijden van mijn zoon, die overigens ook de lange nasleep van covid ervaart en daarvoor onder behandeling is bij de kinderarts. Verder fitneste en voetbalde ik twee à drie keer per week. Dat kan nu niet meer. Ik kan slechts 25% van mijn oude leven oppakken.’

Long covid: interview Danny en zoon

Vicky: ‘In maart 2020 kreeg ik standaard covidklachten zoals een longontsteking, hoofdpijn, griep en koorts. Ook verloor ik kracht in mijn benen door een verslechterde bloedsomloop, waardoor ik drie maanden lang moeite had met lopen. Bovendien kreeg ik last van hartkloppingen, die er nog steeds zijn. Dit komt vaak voor bij long covid-patiënten.’

‘Behalve fysieke klachten heb ik nog last van neurologische klachten. Mijn geheugen is verslechterd, ik haal woorden door elkaar en heb moeite met lezen en schrijven. Allemaal kenmerken die onder de noemer brain fog vallen: een tijdelijke beperking van hersenfuncties. Ook heb ik last van post-exertional malaise oftewel inspanningstolerantie. Dat betekent dat ik na een activiteit, zowel mentaal als fysiek, een terugslag kan verwachten. Het kan dan uren of soms dagen duren voordat mijn lijf hersteld is van de inspanning.’

‘Een jaar lang was ik uit de running. Inmiddels heb ik een nieuwe baan en doe ik onderzoek naar long covid. Het mooie is dat mijn nieuwe werkgever mij de ruimte geeft om mijn werk flexibel in te plannen. Ik kan mijn uren zelf indelen en dat maakt het voor mij mogelijk om weer aan het werk te gaan.’

Long covid: interview Vicky

Waar kunnen u en uw medewerkers terecht voor ondersteuning? Vier tips

Op dit moment is er nog geen wetenschappelijk/evidence based bewijs beschikbaar over de optimale nazorg voor patiënten post-COVID. Wel wordt gewerkt aan een FMS/NHG richtlijn Covid-19 nazorg, die volgens de planning in oktober 2021 moet verschijnen. Deze zal ook aandacht besteden aan de factor werk.

U en uw medewerkers met long covid-klachten kunnen terecht bij de huisarts, bedrijfsarts en/of medisch specialist. Daarnaast geven we u graag een aantal aanvullende tips voor raad en daad:

#1 Vergoeding voor herstelzorg ernstig zieke coronapatiënten

De minister heeft paramedische herstelzorg voor coronapatiënten die ernstige klachten en beperkingen hebben, per 18 juli 2020 tijdelijk en onder voorwaarden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om vergoeding voor fysio- en oefentherapie, logopedie, diëtetiek en ergotherapie. Bekijk de voorwaarden op onze website.

#2 C-support

C-support biedt in opdracht van het ministerie van VWS informatie, advies en ondersteuning op alle leefgebieden waarop de ziekte ingrijpt: gezondheid, (psycho)sociaal en werk & inkomen. Ook medische en niet-medische professionals kunnen een beroep op deze organisatie doen.

#3 Themapagina Coronavirus en COVID-19 van de NVAB, beroepsvereniging van en voor bedrijfsartsen

Op deze pagina vindt u het antwoord op veelgestelde vragen door bedrijfsartsen, corona richtlijnen en tips en tools voor nazorg bij coronapatiënten.

#4 Uw gids in zorgland: de ONVZ ZorgConsulent

Heeft u of uw medewerker vragen over long covid, over mogelijke behandelingen of behoefte aan een luisterend oor? Onze ZorgConsulenten staan voor u klaar. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.30 uur op telefoonnummer 030 639 62 24, kies optie 1. U kunt ook een e-mail sturen naar zorgconsulent@onvz.nl.