De ideale werkgever voor mantelzorgers: 4 tips
Een kwart van uw werknemers is hoogstwaarschijnlijk in de vrije tijd mantelzorger. Deze taak drukt zwaar op het welzijn van uw medewerkers. Een mantelzorgvriendelijke werkomgeving creëren is daarom van belang en zorgt voor gezonde, gemotiveerde en loyale werknemers. Deze vier stappen kunt u als werkgever nemen.
Niet elke medewerker kan na een lange werkdag op de bank ploffen. 1 op de 4 medewerkers in Nederland combineert zijn of haar werk met mantelzorg en die combinatie kan moeilijk zijn, zeker in coronatijd. Volgens vakbond CNV hikt bijna één op de drie mantelzorgers aan tegen een burn-out, depressie of uitputting. Om verzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om als werkgever tijd en moeite te steken in de werk-privébalans van mantelzorgende werknemers.
Ondersteuning loont
Zowel mantelzorger als werkgever heeft baat bij een gezonde balans tussen zorg- en werktaken. Zo verhoogt u als mantelzorgvriendelijke werkgever de vitaliteit, loyaliteit en productiviteit van medewerkers. Bovendien voorkomt u burn-outs en langdurig verzuim en verlaagt u stress, vermoeidheid, concentratieproblemen en lichamelijke klachten bij uw werknemers. Tenslotte leidt een gezond werkklimaat voor mantelzorgers tot een hogere omzet en betere positie op de arbeidsmarkt.
Deze stappen kunt u als werkgever nemen om de druk voor mantelzorgende medewerkers te verlagen:
1. Informeer werknemers over regelingen
Uit een analyse van Werk&Mantelzorg uit 2018 blijkt dat slechts 60% van de mantelzorgers op de hoogte is van de regelgeving rondom mantelzorg. Bovendien maakt slechts 17% daadwerkelijk gebruik van de regelingen. Het is daarom van belang om het bestaan van deze ondersteuningsmogelijkheden te benadrukken.
Uw werknemers kunnen bijvoorbeeld beroep doen op de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) of Wet Flexibel Werken (WFW). Ook bestaat er het calamiteitenverlof dat u als werkgever kunt inzetten bij spoedeisende of onvoorziene persoonlijke omstandigheden. Verder kunnen medewerkers terugvallen op het kortdurend of langdurend zorgverlof. Medewerkers kunnen kortdurend verlof opnemen wanneer ze plotseling voor een naaste moeten zorgen of wanneer bestaande mantelzorg intensiever wordt. Langdurig verlof kan worden ingezet bij langere periodes van zorg voor naasten.
2. Wek vertrouwen
Uit onderzoek van onder andere TNO, Amsterdam UMC en Movisie blijkt dat mantelzorgers minder last hebben van mentale problemen als ze steun voelen vanuit collega’s en hun werkgever. Bovendien kan het iemands negatieve overtuigingen afbreken, zoals de angst dat een werknemer de kantjes eraf loopt. Zorg daarom dat er binnen de organisatie een veilige cultuur bestaat om persoonlijke zaken met elkaar te delen en geef erkenning. Als u weet wat er in het leven van uw medewerkers speelt, zal er meer begrip ontstaan.
Belangrijk is daarom om het vertrouwen uit te spreken naar werknemers, ook wanneer zij soms minder uren maken dan verwacht. Als werkgever krijgt u iets terug voor dat vertrouwen. Natuurlijk blijft het zoeken naar een goede balans tussen erkenning geven als werkgever en verantwoordelijkheid nemen als werknemer, maar een veilig gespreksklimaat scheppen is enorm waardevol voor beide partijen.
3. Zet het onderwerp op de kaart
Voor mantelzorgers kan het spannend zijn om hun privéleven bij werkgevers op tafel te leggen. Privé is privé, is vaak de gedachte. Toch is het van belang om mantelzorg op de werkvloer bespreekbaar te maken. Het helpt om zelf het goede voorbeeld te geven. Misschien bent u als werkgever of leidinggevende zelf mantelzorger en kunt u persoonlijke ervaringen delen met werknemers. Hiermee verlaagt u voor anderen de drempel om zelf open kaart te spelen over uitdagingen.
U kunt ook de werkvloer verrijken met gespreksstarters. Kleine voorwerpen kunnen al aanleiding zijn voor een verdiepend gesprek. Hang bijvoorbeeld posters op of maak gebruik van de handige wandelkaart van MantelzorgNL. Deze kaart biedt 4 gespreksonderwerpen om tijdens een wandeling van gedachten te wisselen. Goed voor de gezondheid en goed voor wederzijds begrip.
Download de handige wandelkaart van MantelzorgNL
4. Integreer mantelzorg in het HR-beleid
Maak als werkgever duidelijke afspraken over flexibele werktijden, zoals eerder of later beginnen, vier dagen 9 uur werken of het inplannen van behandelafspraken onder werktijd. Blijf hier ook over in contact met elkaar en betrek collega’s er zelf bij. Zorg ook dat managers op de hoogte zijn van mantelzorgbeleid en de regelingen over mantelzorg en laat hen er standaard over praten tijdens functioneringsgesprekken. Maak het onderwerp bijvoorbeeld even belangrijk als de combinatie werk & kinderen.
Ook kunt u uw medewerkers ondersteunen in het verlenen van mantelzorg met een van onze ZorgConsulenten. Onze ZorgConsulenten ondersteunen medewerkers, bieden een luisterend oor en geven praktische tips en informatie over mantelzorg in Nederland. Zij zijn op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving en denken graag met u mee. Contact opnemen met een ZorgConsulent? Bel naar 030 639 62 24 of stuur een mail naar zorgconsulent@onvz.nl.
Ook interessant
Niet alleen mantelzorgtaken, maar ook long covid-klachten kunnen de productiviteit van uw werknemers onder druk zetten. We leggen u graag uit wat long covid precies inhoudt en welke ondersteuning u en uw medewerkers kunnen krijgen.