Paul van Ass: Niet gelijk, wel gelijkwaardig
Paul van Ass is al vanaf zijn 10e actief in de hockeywereld, eerst als speler, later als coach. Zijn laatste baan was bondscoach van het Nederlands vrouwenhockeyteam. Zijn opdracht? De cultuur veranderen. En dat is gelukt, want het team won goud in Parijs.
Naast hockey heeft Van Ass ook zijn eigen bedrijf opgericht. Hij helpt bedrijven die problemen hebben om hun positie te verbeteren. Dit doet hij door de financiën te bekijken en te zorgen voor geld. Maar vooral probeert hij de cultuur binnen het bedrijf te veranderen. Hoe langer een negatieve cultuur blijft bestaan, hoe moeilijker het is om die te veranderen.
Een bedrijf, twee culturen
In een voorbeeld dat hij noemt, vertelt Van Ass over een bedrijf met twee locaties. Bij de hoofdvestiging is de cultuurverandering geslaagd, wat heeft geleid tot hogere productiviteit. Maar bij de andere locatie is het nog niet gelukt, ondanks dezelfde inspanningen. Hierdoor is de productiviteit daar twee keer zo laag.
Fixed- en flex mindset
Bij de twee locaties zie je verschillen in de manier van denken, wat Van Ass de ‘fixed mindset’ en ‘flex mindset’ noemt. De hoofdvestiging heeft laten zien dat verandering mogelijk is met een flexibele houding. Maar de andere locatie blijft vastzitten in de oude manier van werken. Van Ass zegt dat als mensen niet willen veranderen, er nieuwe leiding moet komen om de ernst van de situatie te begrijpen. Deze leiding moet dan het management overtuigen, die op hun beurt de werknemers motiveren.
Kwetsbaar opstellen
Mensen meekrijgen voor een cultuurverandering is moeilijk. Volgens Van Ass moet er gecommuniceerd worden van hart tot hart, in plaats van hoofd tot hoofd. Dat betekent dat de leidinggevende zichzelf ook kwetsbaar moet durven opstellen. Zo ontstaat er een band, en willen werknemers harder voor je werken. Daarom zegt Van Ass: "We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig."
Bekijk hier het hele interview met Paul van Ass over cultuurveranderingen in bedrijven.