Alle artikelen

Verzuimpreventie: hoe werkgevers uitval kunnen voorkomen

  • Categorie: Verzuim
  • Categorie: Interview
  • Leestijd: 6 min
  • Datum: 24 oktober 2023

Verzuim is een uitdaging waar werkgevers wereldwijd mee te maken hebben. Verzuimredenen zijn er veel: van fysieke klachten zoals rugpijn en schouderklachten tot stress en vermoeidheid. En recent ook de aandoening: post-covid. Tigra is gespecialiseerd in het voorkomen van verzuim. Gerko Riedstra en Sjoukje van der Veen geven inzicht in verzuim en delen tips om werknemers gezond, vitaal en gemotiveerd te houden.

Sjoukje: “Een breed scala aan aandoeningen kunnen verzuim veroorzaken. Denk hierbij aan fysieke klachten zoals rug- en nekpijn en psychische problemen zoals stress, spanning en vermoeidheid. Tegenwoordig zien we ook veel post-covid-klachten, wat een groeiende uitdaging is. Deze diversiteit in aandoeningen vereist een flexibele en op maat gemaakte aanpak.

Gerko Riedstra en Sjoukje van der Veen met bomen op de achtergrond

Post-covid: op maat gemaakte aanpak

Post-covid houdt in dat mensen langdurig klachten houden na een covid-infectie en daar heel moeizaam weer bovenop komen.” Gerko: “Wij noemen het heel bewust post-covid in plaats van long-covid. Bij long-covid heeft men toch altijd het idee dat het lang duurt of met de longen te maken heeft. Maar het blijkt dat veel mensen met post-covid klachten, van tevoren al erg ‘aan’ stonden en niet zo goed kunnen ontspannen of herstellen.”

Hoe ziet de aanpak van bijvoorbeeld post-covid eruit bij Tigra? Sjoukje: “Een bedrijfsfysiotherapeut doet eerst een intake om de persoon en klachten te beoordelen. Daarna wordt diegene ingedeeld in een groep op basis van fysieke metingen en vragenlijsten. Over het algemeen zijn mensen met post-covid in twee groepen in te delen. In de ene groep zien we een verhoogde mate van stressactiviteit en is er sprake van vermoeidheid. Zij krijgen met name training om hun herstelsysteem te activeren. Wanneer de vermoeidheidsscores afnemen en mensen weer energie hebben, kunnen ze beginnen met een fysiek trainingsprogramma.

Kantoorgerelateerde aandoeningen en preventie

Verzuim door kantoorgerelateerde aandoeningen, zoals nek- en schouderklachten, zijn ook de expertise van Tigra. Gerko: “Je kunt als werkgever alles wel zo ergonomisch mogelijk inrichten, maar de houding van de medewerker speelt een nog veel belangrijkere rol. Daarom gaan we altijd naar de werkplek toe, waar we een werkplekcheck doen en bijvoorbeeld spierspanning meten. We bieden programma's en trainingen om werknemers te helpen nek- en schouderklachten te voorkomen en gezonde werkplekgewoonten te ontwikkelen. Daarnaast geven we workshops over hoe je ook tijdens kantoorwerk in beweging blijft. Een mens is niet gemaakt om de hele dag te zitten.”

1. Blijf communiceren

Zorg dat werknemers open met je kunnen communiceren, zodat je weet wat ze willen en je ze daarbij kan helpen. Kijk samen wat nodig is om voor duurzame inzetbaarheid te zorgen.

2. Investeer in preventie

Zorg voor een gezonde werkomgeving en bied preventieve programma’s en trainingen aan. Bijvoorbeeld een werkplek-check om zaken als een stoel of een bureau goed af te stellen.

3. Herken signalen

Let op tekenen van verzuim of klachten en grijp vroegtijdig in. Zo voorkom je langdurige uitval.

4. Zorg voor flexibele interventies

Pas interventies aan op de specifieke behoeften van werknemers. Schakel hulp in, bijvoorbeeld met de Fysiek Fitcheck

5. Bied post-covid-hulp

Vraag waar werknemers behoefte aan hebben. En bied post-covid-hulp aan werknemers die dat nodig hebben

Wat doet Tigra precies?

Tigra zet zich sinds 1995 in om medewerkers gezond, vitaal en met plezier hun werk te kunnen blijven doen, tot ze hun pensioen halen. Dit doen ze via een netwerk van 30 vestigingen, verspreid over Nederland. Gerko is eigenaar en directeur en heeft een achtergrond als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Sjoukje werkt al 17 jaar als psychosomatisch fysiotherapeut en stresscoach bij Tigra in Leeuwarden. Gerko: “In de fysiotherapie richt men zich nog vaak op de klachten zelf, en niet zozeer op de context van werk en waar de klacht vandaan komt en in stand houdt. Wij richten ons meer op dat laatste.

De werkwijze van Tigra

Tigra deelt hun dienstverlening  in drie stoplichtkleuren in: rood, oranje en groen. Gerko: “Rood staat voor verzuim, dus medewerkers die uitvallen. Met interventies zorgen we dat zij zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk kunnen. Oranje richt zich op het voorkomen van fysieke belasting. Denk aan werkplekonderzoeken, voorlichtingen, trainingen, ergo-coach opleidingen en bedrijfsfysiotherapie. Groen is gericht op het welzijn van medewerkers. Daarvoor werken we ook met een Preventief Medisch Onderzoek (PMO)-dashboard, waarin we informatie teruggeven. Groen is echt gericht op het zo lang mogelijk inzetbaar houden van medewerkers.”

Hoe voorkomt Tigra verzuim?

Sjoukje: “Bij Tigra willen we voorkomen dat werknemers die momenteel 'groen' scoren uiteindelijk 'oranje' of 'rood' worden. Op het moment dat medewerkers oranje scoren en dus klachten hebben, past daar een interventie bij. Niet om de klacht zo snel mogelijk op te lossen, maar om duurzame handvatten te geven. Wat maakt nu dat jij uitvalt? Is dat fysiek, mentaal of een combinatie? Wat heb je nodig om ervoor te zorgen dat daar een goede draagkracht ontstaat? Dit zijn vragen die we behandelen”, legt Sjoukje uit. Gerko: “We weten dat als mensen rood of oranje scoren op werkvermogen, ze binnen een jaar tot anderhalf jaar uitvallen. Daarom willen we zo vroeg mogelijk in gesprek gaan. Als we binnen de eerste 6 weken dat er klachten ontstaan, direct iets kunnen doen, kunnen we langdurig verzuim voorkomen.”

Ziekteverzuim door werkstress?

Lees meer over waar u als werkgever rekening mee kunt houden als een werknemer uitvalt door werkstress en vooral, hou u het voorkomt.