Alle artikelen

Zes tips om stoppen met roken te stimuleren

  • Categorie: Preventie
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 2-3 min
  • Datum: 29 september 2017

Hoeveel van jouw medewerkers roken? Of misschien rook je zelf wel. Een rokende medewerker neemt gemiddeld zo’n vier rookpauzes van tien minuten per dag, wat neerkomt op zo’n 150 uur roken per jaar tijdens werktijd. Ook is het ziekteverzuim onder rokers veel hoger dan onder niet-rokers, waardoor iedere roker een werkgever elk jaar alleen al op basis van rookpauzes en ziekteverzuim zo’n 4.000 euro kost. Genoeg redenen dus om het stoppen met roken onder jouw medewerkers te stimuleren. Maar hoe doe je dit? Natuurlijk is er niet één manier, maar de volgende tips helpen je in de goede richting.

Stoppen-met-roken

#1 Stopteams

Samen stoppen is makkelijker dan dat je dit alleen moet doen. Als meerdere werknemers met roken willen stoppen, zorg dan dat ze dit van elkaar weten en elkaar kunnen motiveren. Ze gaan immers door dezelfde moeilijke afkickperiode en kunnen daarom steun aan elkaar hebben.

#2 Gezond kantoor

Mensen die stoppen met roken krijgen te maken met ontwenningsverschijnselen. Als werkgever kun je helpen om een terugval te voorkomen. Het brein van elke roker is erop ingesteld om zoveel keer per dag iets met je handen te doen en iets in je mond te stoppen. Het is dus niet alleen een kwestie van nicotineverslaving. Zorg voor een gezonde werkomgeving met fruit en gezonde tussendoortjes. Zo kunnen ex-rokers op het moment dat ze een sigaret in hun mond willen steken, hun tanden zetten in iets gezonds.

#3 Bonus

Roken kost heel veel geld. Het kan helpen om medewerkers hiervan bewust te maken. Zet een potje op een opvallende plek op de afdeling. Iedereen die wil roken, maar besluit dit niet te doen, stopt een euro in de pot. Aan het einde van de week trakteert de afdeling zichzelf op iets lekkers. Wil je als werkgever ook zelf iets doen? Stimuleer dan een werknemer die wil stoppen en spreek af dat hij of zij na een jaar gestopt te zijn, een kleine bonus of een andere beloning krijgt. Natuurlijk wil je wel zeker weten dat hij of zij de afspraken nakomt. Stel daarom een contract op.

#4 Afleiding

Stressmomenten zijn traditioneel de moeilijkste ogenblikken voor een ex-roker. Even stoom afblazen. Deze momenten gaan komen, dus bereid je hierop voor door zinvolle afleiding te faciliteren. Een potje tafelvoetbal? Tien minuutjes no-sweat fitness of spinnen? Praat hierover met je medewerkers en vraag wat hen zou helpen.

#5 Online methoden

Tegenwoordig bestaan er ook veel online programma’s om het stoppen met roken te ondersteunen. Met een online cursus kan de medewerker zelf bepalen op welke momenten hij de cursus volgt.

#6 Professionele ondersteuning

Lukt het echt niet? Weet dan dat je medewerkers ook professionele hulp kunnen krijgen. Gekwalificeerde zorgverleners zoals de huisarts, medisch specialist of verloskundige kunnen stoppen-met-rokenprogramma’s aanbieden. Maar er zijn ook andere programma’s, zoals lasertherapie of de Allen Carr-training.

Is je medewerker verzekerd bij ONVZ? Dan kunnen de kosten hiervoor, afhankelijk van de gekozen zorgverzekering, (gedeeltelijk) vergoed worden. Lees hier welke programma’s voor vergoeding in aanmerking komen.

Daarnaast kun je als werkgever de kosten van zo’n cursus onder voorwaarden onbelast verstrekken of vergoeden, zonder dat dit ten laste komt van de vrije ruimte onder de werkkostenregeling. Voorwaarde is wel dat de cursus onderdeel uitmaakt van het arboplan van je onderneming.

Wil je zelf stoppen met roken of vapen?

Wil je zelf stoppen met vapen of roken? Dat is niet altijd eenvoudig. Weet dat je er niet alleen voor staat. Met de basisverzekering en eventuele aanvullende verzekering van ONVZ krijg je vergoeding voor hulpmiddelen of een programma om te stoppen met roken of vapen. Ben je benieuwd wat je vergoed krijgt?