Alle artikelen

Planten versus ziekteverzuim: 1 – 0

  • Categorie: Preventie
  • Categorie: Achtergrond
  • Leestijd: 4 min
  • Datum: 29 mei 2019

Als uw kantoorgebouw een voetbalarena zou zijn en ziekteverzuim uw geduchte tegenstander, stel dan planten op in uw formatie voor een sterke verdediging. Volgens een onlangs verschenen rapport van Wageningen University and Research (WUR) en Leids onderzoeksinstituut Fytagoras daalt namelijk het aantal ziekmeldingen door planten op de werkvloer met 1,6 dag per medewerker per jaar. Planten tackelen de ongezonde lucht in kantoorgebouwen en fleuren de gemoedstoestand van medewerkers op.

Planten versus ziekteverzuim: 1 – 0

Kantoorklimaat niet optimaal

In moderne kantoorgebouwen is de luchtkwaliteit vaak niet optimaal. Giftige, onzichtbare stofjes dwarrelen omhoog uit kantoorapparaten zoals printers en kopieermachines. Ventilatiesystemen trekken onbedoeld verontreinigde buitenlucht aan en circuleren deze vervolgens binnen rond. Het gevolg is dat de luchtkwaliteit in kantoren soms slechter is dan buiten en daardoor schadelijk voor onze gezondheid.

Lage luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid speelt een belangrijke rol voor een prettig binnenklimaat. Een hygrometer geeft de relatieve luchtvochtigheid aan in procenten. Een waarde tussen 40% en 60% is goed. Door de airco of de verwarming daalt de luchtvochtigheid op kantoor al snel. Medewerkers krijgen sneller droge lippen en ogen, hebben last van geïrriteerde luchtwegen of ervaren zelfs huidklachten. Gebrek aan frisse lucht leidt bovendien tot slaperigheid en hoofdpijn. 

Planten zuiveren lucht en geven zuurstof

Planten steken graag hun bladeren uit de pot om mee te helpen dit probleem op te lossen. Planten staan bekend om hun bekende functie dat ze koolstofdioxide omzetten in zuurstof, maar sommige planten doen meer. Ze filteren verontreinigde deeltjes (bepaalde giftige stoffen zoals benzeen, xyleen tolueen, formaldehyde en ammonia, die ontstaan uit printers, wand- en plafondgipsplaten, vloerbedekking, etc.) uit de lucht en zetten deze om in voeding voor zichzelf. Wij krijgen er schone lucht voor terug. Naast zuurstof en schonere lucht zorgen planten ook voor een hogere luchtvochtigheid en een betere temperatuurregulatie. Door dit gunstige effect op klimaatbeheersing dragen planten bij aan energiebesparing.

De onderzoeksresultaten

De wetenschappers van WUR en Fytagoras voerden metingen uit bij drie kantoren: het hoofdkantoor van een groot voedingsconcern, een gemeentearchief en een kantoor van een technologiebedrijf en vroegen medewerkers geregeld vragenlijsten over hun welzijn en gemoedstoestand in te vullen. De belangrijkste zes positieve bevindingen op een rij:

1. Hogere luchtvochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid in ruimtes met planten blijkt gemiddeld 5% hoger dan in ruimtes zonder planten. In de winter is dit verschil zelfs 17%.

2. Betere temperatuur

Medewerkers omgeven door planten ervaren de temperatuur minder snel als te warm of te koud.

3. Fijnere werkomgeving

26% van de medewerkers beoordeelt zijn/haar nieuwe, groene werkomgeving als aantrekkelijker dan daarvoor.

4. Verbeterde gemoedstoestand

De gemoedstoestand van medewerkers is in een omgeving met planten positiever dan ervoor. Ze geven aan minder te piekeren buiten werktijd.

5. Tevredenheid over functioneren

Medewerkers zijn na beplanting tevredener over hun eigen functioneren. De verwachting over de mate waarin hun werkgever tevreden over hen is, gaat evenredig mee omhoog. Ze zitten lekkerder in hun vel. 

6. Minder ziekteverzuim

Het aantal ziekmeldingen door het hebben van een groene werkplek daalt. In het onderzoek door WUR wordt een daling gemeten van 36% naar 16%. Dit betekent dat iedere medewerker 1,6 dag per jaar minder ziek thuisblijft.

Meer onderzoeken vol lof over planten

Buiten WUR om, hebben ook andere onderzoeksinstituten testprojecten met planten uitgevoerd. Deze onderzoeken bevestigen dat het zien van planten (of natuurgerelateerde kleuren) medewerkers rustig maakt en stress vermindert. Ook zouden planten zorgen voor een stijging in creativiteit van 15%. Een andere stressverminderende kwaliteit van planten is de dempende werking van hun bladeren op kantoorgeluiden. Bladeren vangen het geluid van pratende collega’s en rinkelende telefoons op en weerkaatsen het minder hard dan het geval is in een strak ingerichte kantooromgeving met kale wanden en grote ramen.

Groene besparingen

Met planten creëert u als werkgever niet alleen een fijne omgeving voor uw medewerkers. Het verbeterde welzijn en de verbeterde prestaties van uw medewerkers leiden bovendien tot economisch voordeel door verhoogde arbeidsproductiviteit en verlaagd ziekteverzuim. Op technisch gebied bespaart u door minder uit te geven aan kunstmatige klimaatbeheersingssystemen en energie.

Welke plant is het gezondst?

De vraag is als werkgever: Hoeveel planten zijn er nodig voor een gezonde werkomgeving? Het antwoord hangt af van de luchtzuiverende werking van de gekozen planten. Dit kan één plant per medewerker zijn tot twee goede planten met brede, groene bladeren per negen vierkante meter. Het beste is advies te vragen aan een plantenspecialist. NASA deed onderzoek naar planten met de beste zuurstofproductie en het beste vermogen giftige stoffen af te breken. Een paar toppers in deze categorie zijn:

  • Arecapalm
  • Sansevieria (vrouwentong)
  • Klimop
  • Drakenbloedboom
  • Indische rubberboom
  • Graslelie
  • Gerbera

Scoor met groen

Planten hebben een positief effect op het binnenklimaat van kantoren en op het welzijn van medewerkers. De verwachting dat een investering in groen door uw organisatie een positieve bijdrage levert aan het bedrijfsresultaat is realistisch. Dit maakt het onderzoeken waard of toevoeging van groene medespelers ook in uw organisatie tot een gunstige uitslag leidt. Ook bij ONVZ kleuren planten de werkvloer. HR-manager Henk-Jan Maas zegt hierover: “Planten op de werkvloer dragen bij aan een goed en gezond leven en energiek werken bij ONVZ.”