Alle artikelen

‘Benut de middagdut’ en meer tips om thuis te werken met kids

  • Categorie: Preventie
  • Categorie: Tips
  • Leestijd: 3 min
  • Datum: 24 april 2017

Het klinkt ideaal; lekker vanuit huis werken terwijl de baby slaapt en de peuter wat voor zichzelf doet. Helaas blijkt dat in de praktijk vaak een utopie. Dat het toch ook écht kan werken, bewijst moeder en thuiswerker Rosanna.

‘Benut de middagdut’ en meer tips om thuis te werken met kids

Terwijl jij een zakelijk telefoontje pleegt, maakt je dochtertje met viltstift een kunstwerk op de radiator en zit je nét lekker te tikken, zet je baby het op een krijsen. Thuiswerken met kids brengt nogal wat uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat je ook daadwerkelijk aan werken toekomt? Rosanna Demkes, tolk Nederlandse gebarentaal en docent baby- en kindergebaren, is zzp’er en werkt overal en nergens, waaronder thuis. Hoe doet ze dat?

Speelkamerkantoor

“De voornaamste reden om thuis te willen werken, was dat ik gewoon graag bij mijn zoontje Roan wilde zijn”, begint Rosanna. “Ik heb erover gedacht een werkplek te huren, maar al snel dacht ik: dat kan altijd nog. Laten we eerst maar eens zien hoe dit uitpakt. Tot nu toe heel goed!” Rosanna’s eerste stap als thuiswerkmoeder was het inrichten van een werkplek annex speelkamer. “Op zolder hebben we een grote speelruimte gemaakt en in diezelfde ruimte heb ik mijn werkplek. Vanachter mijn bureau heb ik overzicht over de ruimte en mijn man heeft de achterkant dichtgetimmerd, zodat ons zoontje niet bij de stekkers en kabeltjes kan komen. Terwijl hij lekker speelt, werk ik lekker door.”

Flexibele uren

Rosanna werkt twee dagen per week thuis. Op die dagen werkt ze acht uur, maar niet achter elkaar. “Dat is niet te doen”, zegt ze. “Ik werk een ochtend of een middag, afhankelijk van het humeur van Roan. Als ‘ie humeurig wakker wordt, heeft werken geen zin en werk ik ’s middags. Is ‘ie lekker uitgerust ‘s ochtends, dan kan ik aan het werk. Het resterende dagdeel doen we wat leuks samen. Roan weet dus: als mama thuiswerkt, betekent dat óók dat we leuke dingen gaan doen. Daardoor laat hij me ook met rust als ik aan het werk ben. Als hij ’s avonds naar bed gaat, maak ik mijn werk af. De acht uur haal ik dus wel, maar niet tijdens kantoortijden.”

Buiten grijpafstand

Na 2,5 jaar weet Rosanna precies hoe ze haar ochtend of middag moet indelen. “Ik begin met een blok van 1,5 uur waarin ik het werk doe waarvoor ik echt geconcentreerd moet zijn. Ondertussen zet ik een leuke, educatieve film op voor Roan. Terwijl hij film kijkt, kan ik even knallen. Daarna werk ik in kortere blokjes. Ik geef Roan een knutselopdrachtje of een leesboekje zodat hij zichzelf even kan vermaken en ga aan het werk. Is hij klaar, dan bedenk ik een nieuwe activiteit, et cetera. Als ik even naar beneden moet, leg ik belangrijke spullen bovendien buiten grijpafstand. Roan wilde nog weleens achter de pc kruipen; was ineens mijn factuurprogramma foetsie. Sindsdien leg ik mijn muis, toetsenbord en telefoon gewoon even wat hoger.” En zakelijke telefoontjes? Zo min mogelijk thuis. Rosanna: “Ik bel zoveel mogelijk op locatie of in de auto. Maar ik vind mailen sowieso prettiger. Als moeder ben je toch wat chaotischer, per mail staat alles meteen zwart op wit.”

Kolven op kantoor

Toen haar peuter nog een baby was, was thuiswerken helemaal ideaal. Rosanna: “Een baby heeft veel minder entertainment nodig; je zet een muziekje aan en ze zijn zoet. Tijdens de middagdutjes kun je echt meters maken en als ik moest kolven, werkte ik gewoon door. Dat is misschien wel een van de grootste voordelen van thuiswerken; ik denk dat ik de borstvoeding daardoor ook lang heb vol kunnen houden.” Maar het állergrootste voordeel? Lekker bij je kind zijn. “De eerste keer omrollen, de eerste keer staan; ik was er allemaal bij”, besluit Rosanna. “Je maakt als thuiswerker zóveel meer mee van je kind dan wanneer je op kantoor zit. Ja, het vergt wat aanpassingen. Maar nee, ik zou echt niet anders willen.”