Onze organisatie

Beleggingsbeleid

Ons beleggingsbeleid

  • Als zorgverzekeraar zijn we verplicht financiële reserves aan te houden. Een deel hiervan beleggen wij. De belangrijkste reden om te beleggen is om financieel gezond te blijven, en de opbrengsten gebruiken we om de premie minder te laten stijgen.

    Wij zijn ervan overtuigd dat we met duurzaam beleggen bijdragen aan gezondheid en een gezonde leefomgeving en vinden het daarom logisch dat we de financiële reserves op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze beleggen.

    Het beleggingsbeleid en de governance zijn uitgewerkt in het treasury beleid. Onze beleggingsportefeuille is te omschrijven als duurzaam, defensief, transparant en niet-complex.

  • Het beleggingsbeleid en de uitwerking hiervan in de strategische assetallocatie (SAA) is defensief, prudent en gericht op het in stand houden van vermogen en het minimaliseren van de risico’s. Bij het vaststellen van het beleggingsbeleid baseert ONVZ zich op de primaire doelen (uitgangspunten) uit het treasury beleid. Vanuit deze doelen wordt het beleggingsbeleid vertaald naar de investment beliefs in het jaarlijks vast te stellen beleggingsplan.

     

    De beleggingsportefeuille is opgesplitst in een returnportefeuille en een matchingportefeuille. Door deze opsplitsing van de beleggingsportefeuille wordt invulling gegeven aan (op Solvency II-gronden) risicogebaseerd beleggen. Binnen de returnportefeuille is een hoger risicoprofiel mogelijk dan binnen de matchingportefeuille. Met de splitsing en de mogelijkheid tot hoger risicoprofiel wordt een hoger rendement beoogd. De returnportefeuille wordt belegd volgens de SAA. Na een uitvoerige analyse is gebleken dat er binnen het risicobudget ruimte is om een deel van de returnportefeuille toe te wijzen aan euro green bonds. Met deze toewijzing geven we meer invulling aan het verder verduurzamen van de beleggingsportefeuille. Door het investeren in euro green bonds levert ONVZ een bijdrage aan een gezondere leefomgeving.

  • Op basis van het strategisch beleggingsbeleid is het beleggingsmandaat bepaald. Dit mandaat is verstrekt aan de externe vermogensbeheerder en kent strikte eisen en bandbreedtes voor de verschillende beleggingscategorieën waar ONVZ en de beheerder zich aan moeten houden. De vermogensbeheerder adviseert over de te selecteren fondsmanagers. In principe is het uitgangspunt daarbij, in het kader van onafhankelijkheid van de vermogensbeheerder, dat geen ‘eigen’ huisfondsen worden geadviseerd en geselecteerd.

  • ONVZ heeft het vermogensbeheer, na een zorgvuldige selectieprocedure, uitbesteed. Daarbij is gekozen voor het zogenaamde fiduciaire model. In de selectie ten behoeve van de keuze voor de vermogensbeheerder zijn ESG-criteria meegenomen. ESG staat voor Environmental, Social & Governance, de gangbare Engelse termen voor verantwoord en duurzaam.

     

    Door ONVZ is het fiduciaire model zodanig ingevuld dat ONVZ volledig in control is en blijft over de beleggingen. Dat wil zeggen dat alle beslissingen (bijvoorbeeld over fondsmanagers en rebalancing) door ONVZ worden genomen.

     

    In het door de RvC goedgekeurde treasury beleid zijn de doelstellingen van de beleggingsportefeuille vastgelegd. Hierin zijn ook de randvoorwaarden opgenomen. De randvoorwaarden hebben betrekking op de risico’s en de maatschappelijk verantwoorde invulling van de beleggingsportefeuille.

     

    Ieder kwartaal komt de beleggingscommissie, die belast is met de uitvoering van het beleggingsbeleid, bijeen. Vast agendapunt in de vergadering van de beleggingscommissie is het bespreken van de ESG-screening rapportage van de beleggingsfondsen. De beleggingsresultaten van de beleggingsportefeuille worden besproken met de RvC en het Audit en Risk Committee.

  • ONVZ is ervan overtuigd dat duurzaam beleggen onze purpose en visie ondersteunt en vindt het logisch dat de premies die we ontvangen op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze worden belegd. ONVZ zet zich in voor de gezondheid van zijn leden en via onze beleggingen dragen we bij aan een gezonde leefomgeving, voor nu en de toekomst, want wij zien onder andere dat door klimaatverandering nieuwe gezondheidsrisico’s ontstaan voor onze leden. Bijvoorbeeld door de verspreiding van tropische ziekten, extreem weer, de aantasting van de waterkwaliteit en luchtvervuiling. Met duurzaam beleggen wil ONVZ tevens bijdragen aan een evenwicht tussen milieu, maatschappij en economie.

     

    Het ESG-beleggingsbeleid ontwikkelen wij continu verder. Download ons ESG-beleggingsbeleid (Environmental, Social en Governance)

     

    Het vermogen van ONVZ wordt geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Hiermee blijven de kosten laag en is er doorlopend professioneel toezicht. Het is hierdoor niet mogelijk om iedere wens van ONVZ volledig te implementeren bij beleggingsfondsen. Daarom is het selecteren van het juiste fonds en de juiste fondsmanager erg belangrijk voor ons. Bij het selecteren, evalueren en monitoren van de beleggingsfondsen wordt het fonds geselecteerd dat het meest passend is bij de duurzaamheidsdoelstellingen van ONVZ. Ook moet het beleggingsfonds bereid zijn aan ons te rapporteren, met ons in gesprek te gaan en zo nodig engagement aan te gaan met de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd door de fondsbeheerders. Verder identificeren we de maatschappelijke gevolgen van onze beleggingen en proberen mogelijk negatieve gevolgen te voorkomen of te verminderen door engagement of door beleggingen uit te sluiten

     

    Als zorgverzekeraar hebben we een maatschappelijke verantwoordelijkheid voor gezondheid. Hierom belegt ONVZ onder andere niet in tabaksproducenten. Ook niet in producenten van ‘controversiële’ wapens, zoals clusterbommen, landmijnen, autonome wapens, kernwapens, biologische of chemische wapens, en niet in bedrijven die in strijd handelen met de principes van de UN Global Compact. Voor een volledige lijst kunt u ons beleggingsbeleid inzien.

     

    ONVZ heeft in zijn beleggingsportefeuille duurzame beleggingsfondsen opgenomen (categorie SFDR 8 en 9). Op deze manier is ons belegd vermogen volledig duurzaam. Het bedrijfspand, dat ook als belegging wordt meegeteld, heeft duurzaamheidskeurmerk Breeam Very Good.

     

    De aandacht voor duurzaamheidsaspecten in de beleggingen is een continu proces binnen ONVZ. Ieder kwartaal wordt aan de beleggingscommissie gerapporteerd over de resultaten en handelwijze van de beleggingsfondsen in het kader van duurzaamheid. De beleggingscommissie bespreekt de beleggingsfondsen periodiek en past indien nodig de portefeuille aan.

  • Negatieve selectie:

    • ONVZ belegt niet in organisaties die betrokken zijn bij controversiële wapenhandel, waaronder massavernietigingswapens, nucleaire- en chemische wapens, landmijnen en clusterbommen
    • ONVZ streeft ernaar om niet te beleggen in organisaties die zich stelselmatig schuldig maken aan het schenden van één of meerdere principes uit de UN Global Compact
    • ONVZ sluit de tabaksindustrie uit
    • het uitsluitingenbeleid van de vermogensbeheerder sluit aan bij het ESG-beleid van ONVZ
    • de beleggingsfondsen hebben mogelijk een ander uitsluitingsbeleid, maar dit zal zoveel mogelijk aansluiten bij het ESG-beleid van ONVZ. Aan de hand van periodieke rapportages over de uitsluitingen van de verschillende beleggingsfondsen kan de beleggingscommissie de raad van bestuur adviseren tot aanpassingen in de portefeuille

     

    Positieve selectie:
    bij de selectie en beoordeling van de beleggingsfondsen worden de ESG criteria toegepast.

     

    Stembeleid:
    ONVZ heeft een aandelenfonds geselecteerd die ESG heeft geïntegreerd en die aansluit bij de principes van ONVZ. Omdat ONVZ geen discretionaire aandelenportefeuille heeft, wordt het stembeleid bij aandeelhoudersvergaderingen ingevuld door het aandelenfonds. Het aandelenfonds heeft uitgebreide procedures en richtlijnen die zij hanteren bij de invulling van hun stembeleid.

     

    Engagement:

    ONVZ heeft beleggingsfondsen geselecteerd die ESG hebben geïntegreerd en die aansluiten bij de principes van ONVZ. Omdat ONVZ geen discretionaire credit en aandelenportefeuille heeft, wordt het engagementbeleid ingevuld door de beleggingsfondsen.

    ONVZ ontvangt periodiek rapportages over de (potentiële) negatieve impacts van de portefeuille op milieu en samenleving. Wij gaan over deze controverses in gesprek met de fondsbeheerder.

    De beleggingsfondsen hebben uitgebreide procedures en richtlijnen die zij hanteren bij de invulling van hun engagementbeleid.

    • meer informatie over het engagementbeleid van Northern Trust vindt u in dit document
    • meer informatie over het engagementbeleid van Aberdeen Standard Life vindt u in dit document
    • meer informatie over het engagementbeleid van GSAM vindt u in dit document
    • meer informatie over de uitsluitingen van ONVZ vindt u in hoofdstuk 4.3 in dit document
  • ONVZ voldoet aan alle bepalingen in de Wet op het financieel toezicht (Wft), het Besluit prudentiële regels Wft voor de uitbesteding van werkzaamheden en de Richtlijn Solvency II.

    ONVZ heeft tevens de Code Duurzaam Beleggen van het Verbond van Verzekeraars ondertekend. De code is van toepassing op het intern beheerde vermogen. Ten aanzien van het externe, door derden beheerd vermogen, geldt een inspanningsverplichting om te bewerkstelligen dat de vermogensbeheerders maatschappelijk verantwoord beleggen. Het IMVO-convenant in de verzekeringssector is geïntegreerd in het beleggingsbeleid.

    Daarnaast is ONVZ lid van het Verbond van Verzekeraars en Zorgverzekeraars Nederland en onderschrijft zij de respectievelijke gedragscodes:

Per 31 december 2023

Beleggingsfondsen

Aandelen

World Natural Capital PAB Index II fonds (Northern Trust)

Credits

European Corporate Bond Sustainable Bond Fund (Abrdn)

Euro Corporate Sustainable Bond Fund - D Acc EUR

Euro Sustainable Credit (ex-Financials) (GSAM)

Goldman Sachs Euro Sustainable Credit (ex-Financials)

Hypotheken

ASR Mortgage Fund non-NHG (a.s.r.)

ASR Mortgage Fund non-NHG

AeAM Dutch Mortgage Fund 2 (Aegon)

AeAM Dutch Mortgage Fund 2

Geldmarkt

Liquid Euro (GSAM)

Liquid Euro | Responsible Investing

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties