Nieuws- en persberichten

Gepersonaliseerde zorg is de toekomst, maar zorgstelsel blijft nog achter

07-04-2020 - Gepersonaliseerde zorg kan behandelingen effectiever maken, en aandoeningen in bepaalde gevallen zelfs voorkomen. Het probleem is alleen dat het Nederlandse zorgstelsel weinig prikkels kent voor vernieuwing en innovatie. Dit stelt bestuursvoorzitter van ONVZ Jean-Paul van Haarlem in een artikel in een XTR-bijlage van NRC Handelsblad. Hierin gaat hij in gesprek met Janneke Boersma van Roche.

Door bijvoorbeeld DNA-tests te doen en data vast te leggen en te monitoren, kunnen we in de toekomst beter voorspellen welke patiënt baat heeft bij welke zorg. Daarom is ONVZ de enige zorgverzekeraar die farmacogenetisch onderzoek vergoedt, aldus Van Haarlem. “Met dit type onderzoek kunnen we er beter achter komen of een voorgeschreven geneesmiddel wel werkt en welke dosis dan het beste is.”

Vroegtijdig DNA-onderzoek

Een voorbeeld is diabetes type 2. “Dat is beter te voorkomen en te beheersen als je vroegtijdig met de resultaten van DNA-onderzoek risico’s in kaart kunt brengen en gericht kunt behandelen, op basis van de juiste medicatie,” stelt hij.

Nog niet in het basispakket

We weten dat technologische vooruitgang kan leiden tot een forse ziektelastdaling. Toch is de inzet van nieuwe diagnostische technologieën op landelijk niveau nog bescheiden, meent Van Haarlem. “Dit heeft er onder meer mee te maken dat deze vorm van onderzoek nog niet is opgenomen in het basispakket en dus niet collectief wordt gefinancierd.” ONVZ is dan ook van mening dat er meer ruimte moet komen voor diagnostiek als een op zichzelf staande zorgprestatie. 

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Live chat

Ma t/m vr: 8.00 – 20.00 uur

Stel een vraag

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties