Verpleging en verzorging thuis

Inspiratiesessie wijkverpleging

Hoe zorgen we er samen voor dat we cliënten de zorg kunnen blijven geven die ze nodig hebben, nu en in de toekomst?

 

Je weet het als geen ander: de vraag naar zorg wordt steeds groter, maar het aantal medewerkers in de zorg daalt. En het wordt steeds moeilijker om alle cliënten de zorg te geven die ze nodig hebben, zonder tegen iemand 'nee' te hoeven zeggen. Daarnaast verandert de zorgvraag ook, van het leveren van dagelijkse zorg naar meer ondersteuning bij zelfredzaamheid.

Hoe zorgen we er nu samen voor dat we alle cliënten de zorg kunnen blijven geven die ze nodig hebben, nu en in de toekomst? Hierover zijn we op 21 juni 2022 in gesprek gegaan, met zorgmedewerkers van onder andere Icare, AvantiZorg en Lelie Zorggroep, en met beroepsorganisatie V&VN en zorgverzekeraar ONVZ. Je kunt de sessie hier terugkijken. 

Programma

  • 14.00 - 14.05: Opening

  • Lieske Groenewegen van Icare, Marijke van den Broek van AvantiZorg en een verzorgende van V&VN gaan met elkaar in gesprek over de dagelijkse uitdagingen in de wijkverpleging. En de mogelijkheden hierbinnen. Zij delen hun ervaringen, succesverhalen en concrete handvatten om direct mee aan de slag te gaan.

  • We zijn benieuwd hoe jij denkt over de thema’s zelfredzaamheid, eHealth/hulpmiddelen en ondersteuning voor verzorgenden en verpleegkundigen. Daarom vragen we je te reageren op een aantal stellingen.

    De uitkomsten bespreken we aan tafel met experts Lieske Groenewegen van Icare, Caroline Smeets van V&VN, Jantine Wilschut van Lelie Zorggroep en Dick Dam van ONVZ. Zij delen hun ervaring, kennis, praktische tips en tools graag met jou.

  • Tijdens de break-out sessies gaan we in kleinere groepjes uit elkaar om samen te praten over een aantal specifieke onderwerpen. We delen tips en ervaringen en stellen vragen om van elkaar te leren. Je kunt aan maximaal 2 break-out sessies deelnemen. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

    Break-out 1: Is dit zorg of kan het ook anders?
    In deze breakout-sessie gaan we creatiever en vindingrijker kijken naar een zorgvraag. Wist je bijvoorbeeld dat de meeste oudere mensen, ook van boven de 80, nog heel veel kunnen en willen leren? En dat je heel eenvoudig consumentenelektronica kunt inzetten bij jouw cliënt?   


    Break-out 2: De vraag achter de zorgvraag
    In deze breakout-sessie kijken we naar ‘de vraag achter de zorgvraag’. Hoe krijg je een brede blik op de oorzaak van iemands klacht, waarbij je alle aspecten meeneemt? Denk bijvoorbeeld aan voeding, medicatie, gewoonten en leefomgeving. Hoe ga je in deze situatie om met het zorgplan en wanneer en waarom zet je bijvoorbeeld een ergotherapeut in?


    Break-out 3: Zo ga je het gesprek over passende zorg aan met je cliënt
    In deze breakout-sessie praten we over het normaliseren van het gesprek over passende zorg, met je cliënt en zijn of haar netwerk. Op welk moment in de zorgperiode start je met dit gesprek? Hoe bouw je dit gesprek op en hoe praat je bijvoorbeeld met de cliënt over de inzet van hulpmiddelen, eHealth en wat iemand zelf kan leren?


    Break-out 4: Wanneer is de Wlz passend voor mijn cliënt?
    Bij passende zorg hoort ook passende financiering. In deze breakout-sessie leggen we uit wanneer financiering uit de Wlz beter past bij de zorgbehoefte van de cliënt. Zodat de cliënt zorg en financiering krijgt die beter op zijn of haar situatie zijn afgestemd. Dit kan je als zorgverlener ook meer vrijheid geven bij het inzetten van deze zorg.


    Break-out 5: Inzet van eHealth en hulpmiddelen
    In deze breakout-sessie praten we over e-Health en hulpmiddelen die jouw werk makkelijker kunnen maken en de kwaliteit van leven van je cliënt kunnen verbeteren. We leggen uit welke onder de Zvw (basisverzekering) vallen, hoe je ze aanvraagt én hoe je ze inzet.

Deze inspiratiesessie is een initiatief van:

 

Goed om te weten

  • Iedereen die betrokken is bij wijkverpleging merkt dat de zorg verandert. Vergrijzing en een krapper wordende arbeidsmarkt zorgen ervoor dat zorg anders ingezet moet worden. Verpleegkundigen, verzorgenden, brancheverenigingen, beroepsverenigingen en zorgverzekeraars kunnen daarin beter samenwerken en van elkaar leren. Wat is passende zorg? Hoe kunnen eHealth en hulpmiddelen ons helpen om meer cliënten de zorg te geven die ze nodig hebben? Hoe vergroten we de zelfredzaamheid van cliënten en helpen we ze langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen? En hoe kunnen we elkaar daarbij helpen? Daarover gaan we graag met jou in gesprek tijdens deze inspiratiesessie. 

  • De inspiratiesessie is interessant voor verpleegkundigen en verzorgenden. Maar ook voor beleidsmedewerkers of werkgevers in de wijkverpleging. 

  • Het eerste uur van de inspiratiesessie wordt online via Vimeo uitgezonden. Je hoeft hiervoor geen Vimeo-account te hebben. Na aanmelding krijg je een dag voor de uitzending een link van ons op het door jou opgegeven e-mailadres. Tijdens de sessie heb je de mogelijkheid om vragen te stellen via de chat.

    Het tweede uur van de inspiratiesessie bestaat uit een aantal break-out sessies. Deze vinden plaats in Microsoft Teams. Ook hiervoor hoef je geen account te hebben. Je kunt met jouw webcam en/of audio actief aan de break-out sessies deelnemen. 

Contact

Heeft u nog vragen? Wij zijn er voor u

Document uploaden

Deel makkelijk een document met ons

Uploaden
Meer contactopties