Diversiteitsbeleid bij ONVZ
ONVZ omarmt de mogelijkheden die diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid met zich meebrengen en zet zich in om deze waarden te versterken binnen de organisatie. We geloven dat een diverse en inclusieve omgeving niet alleen bijdraagt aan het welzijn van onze collega’s, maar ook aan onze groei en innovatiekracht. We zetten in op een toekomst waar iedereen, ongeacht achtergrond of identiteit, zich volledig kan ontplooien.
Diversiteit als kracht
ONVZ zet zich in voor een inclusieve bedrijfscultuur, waarin mensen zich openstellen voor elkaars achtergrond en niemand wordt uitgesloten. Daarbij is er geen plaats voor ongewenste omgangsvormen, in welke vorm dan ook. Dit sluit aan bij hoe wij met onze leden omgaan. Verder heeft ONVZ de overtuiging dat naast een tussen medewerker en organisatie gedeeld doel, juist diversiteit leidt tot wendbaarheid, variatie in ideeën en daardoor de beste oplossingen voor onze leden.
Diversiteit als kracht zien betekent dat verschillen in mensen zo goed mogelijk benut worden, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt en iedereen in de organisatie de kans krijgt om te groeien en te ontwikkelen op basis van een ieders talenten.
Evenwichtige verdeling
Ons instroom- en doorstroombeleid is gericht op het bevorderen van gelijke kansen en een diverse, inclusieve en gelijkwaardige werkomgeving. Onder meer door bewust gebruik te maken van inclusief taalgebruik in onze vacatures en deze breed uit te zetten via verschillende kanalen, bereiken we een breder en diverser publiek. Daarnaast zet ONVZ zich in om een veilige omgeving te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn. Bijvoorbeeld door in teams het gesprek te faciliteren over gewenst en ongewenst gedrag. Ook onze leidinggevenden spelen hierin een grote rol. Een belangrijk onderdeel van het leiderschapsprogramma van ONVZ is daarom het excelleren in psychologische veiligheid.
Wij vinden het belangrijk dat onze raad van commissarissen, raad van bestuur en het senior management onze waarden en inzet weerspiegelen. Daarom zetten wij ons in voor evenwichtige verdeling van mannen en vrouwen, dat wil zeggen minimaal 40% man of vrouw.
Bij de raad van commissarissen en ons managementteam zijn we hier al in geslaagd. De raad van bestuur bestaat uit twee mannen. Zowel commissarissen als bestuurders worden benoemd op basis van een competentiematrix. Hierbij maakt – naast vaardigheden en vakinhoudelijke kennis – de man/vrouw-diversiteit deel uit van de criteria. Bij de invulling van vacatures is de man/vrouw-diversiteit dan ook uitdrukkelijk onderdeel van het proces.