Heeft u vragen? Bekijk onze contactmogelijkheden English

Zorgverzekering met vrije keuze

U neemt graag uw eigen beslissingen. Ook als het gaat om uw gezondheid en die van uw eventuele gezinsleden. Bij ONVZ staat vrije keuze voorop.

Uw vrije keuze is ons uitgangspunt. U kiest zelf naar welke arts, specialist of andere zorgverlener u gaat, omdat onze zorgverzekeringen op basis van restitutie zijn. Bij ONVZ kunt u direct een zorgverzekering afsluiten. U hoeft dus niet te wachten totdat bekend is met welke zorgverleners wij een contract hebben afgesloten. 

Wat is het verschil tussen een restitutieverzekering en naturaverzekering?

Het grote verschil tussen een restitutieverzekering en naturaverzekering is de vrije keuze. Bij een restitutieverzekering kiest u zelf uw zorgverlener. Heeft uw zorgverlener geen contract met ONVZ? Dat maakt voor onze restitutieverzekering niet uit. De zorg moet uiteraard wel onder de basisverzekering vallen.

Een naturaverzekering vergoedt verzekerde zorg alleen volledig als uw zorgverlener een contract heeft met de (natura)zorgverzekeraar. Heeft uw zorgverlener geen contract met deze (natura)zorgverzekeraar? Dan moet u soms een behoorlijk deel zelf betalen. Afhankelijk van uw situatie kan dat uw vrije keuze beperken.

De meeste zorgverzekeraars bieden naturaverzekeringen aan. Een budgetverzekering is ook een naturaverzekering, maar met een zeer beperkt aanbod van gecontracteerde zorgverleners.

Wat is een combinatieverzekering?

De combinatieverzekering is altijd een combinatie van een naturaverzekering en een restitutieverzekering. Dit betekent dat u voor een volledige vergoeding bij sommige soorten van zorg alleen kunt kiezen uit door de zorgverzekeraar gecontracteerde zorgverleners (naturaverzekering). En sommige vormen van zorg worden vergoed volgens restitutie. U kunt dan voor die zorgsoorten wel zelf uw zorgverlener kiezen. 

Extra informatie

Wilt u extra uitleg over het verschil tussen natura- en restitutieverzekeringen? Bekijk dan onderstaand filmpje.

Goed om te weten

 • U ontvangt niet altijd zelf de nota nadat u zorgkosten heeft gemaakt

  Gaat u naar een zorgverlener met wie wij een contract hebben? Dan stuurt de zorgverlener de nota altijd rechtstreeks naar ons. Dat hebben we zo afgesproken. Als de kosten van de zorg zijn verzekerd, betalen wij deze rechtstreeks aan de zorgverlener.

 • Soms moet u de nota van de zorgkosten eerst zelf betalen

  Ook als wij geen contract hebben met een zorgverlener, kunnen zij de nota vaak rechtstreeks naar ons sturen. Maar niet met alle ongecontracteerde zorgverleners hebben we deze afspraak kunnen maken. U kunt daardoor soms nog een nota ontvangen die u eerst zelf moet betalen. Uiteraard kunt u de nota dan bij ons indienen. Als de kosten van de zorg zijn verzekerd, vergoeden wij deze aan u.

 • De overheid stelt voor een aantal zorgsoorten maximumtarieven vast

  ONVZ vergoedt dan maximaal het door de overheid vastgestelde tarief. Meer informatie hierover vindt u op www.nza.nl.

 • Een onredelijk hoge nota moet u mogelijk deels zelf betalen

  Als de overheid geen maximumtarief heeft vastgesteld, geldt wel dat het in rekening gebrachte tarief marktconform moet zijn. ONVZ vergoedt marktconforme tarieven volledig. Twijfelt u of de (verwachte) nota van uw zorgverlener onredelijk hoog is? Neem dan contact met ons op.

Heeft u nog vragen?
We staan voor u klaar

Meer contactopties

Over enkele minuten wordt u automatisch uitgelogd. Beweeg uw muis om ingelogd te blijven.